Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсовая.docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
83 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ УКРАЇНИ

ЗАПОРІЗЬКИЙ ГУМАНІТАРНИЙ КОЛЕДЖ

ЗАПОРІЗЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО ТЕХНІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ

ПЦК «ТУРИЗМУ, ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ

ТА ІНОЗЕМНОЇ МОВИ»

КУРСОВА РОБОТА

З ДИСЦИПЛІНИ: «ВВЕДЕННЯ ДО СПЕЦІАЛЬНОСТІ»

На тему: «Курорти України»

Студентки 2 курсу 12 – 22 групи

напряму підготовки: 5.14010301

спеціальності:Туристичне обслуговування

Шкреби М.Ю.

Керівник С.В. Шкурацька

Національна шкала ________________

Кількість балів: __________

Оцінка: ECTS ________

Запоріжжя – 2014 рік

Зміст

Вступ 4

Розділ 1. Поняття «курорт». Основні види курортів 6

1.1. Законодавче визначення та правові основи функціонування курортів в Україні 6

1.2. Основні види курортів 9

Розділ 2. Курорти України 14

2.1. Крим як курортна перлина України 14

2.2. Азово-Чорноморський регіон 17

2.3. Карпатський рекреаційний регіон 20

2.4. Проблеми та перспективи розвитку курортної справи в Україні 23

Висновки СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ 34

ПЕРЕЛІК УМОВНИХ ПОЗНАЧЕНЬ, СИМВОЛІВ, ОДИНИЦЬ, СКОРОЧЕНЬ І ТЕРМІНІВ

АР – Автономна Республіка

г. – гора

грн. – гривня

ін. – інші

км2, кв. км – квадратний кілометр

дм³ – квадратний дециметр

км – кілометр

м³ – квадратний метр

м – метр

м. – місто

р., рр. – рік, роки

рис. – рисунок

с. – селище

смт. – селище міського типу

США – Сполучені Штати Америки

тис. – тисяча

чол. – чоловік

чол./год. – чоловік за годину

°C – градус Цельсія

° – градус

% – відсоток

ЧАЕС – Чорнобильська атомна електростанція

млн. – мільйон

СРСР – Союз Радянських Соціалістичних Республік

т. – тонна

КРЗ – курортно - рекреаційна зона

ВСТУП

Актуальність теми. Україна має великі рекреаційні ресурси, до яких належать географічні об’єкти, що використовуються чи можуть бути використані для відпочинку, туризму, лікування, оздоровлення населення курорти, які являються загальнонаціональним багатством. У сучасному світі відпочинок, рекреація, туризм, оздоровлення є найвищою соціальною цінністю. Тому за останні кілька десятків років у світі поступово зростає значення туризму і рекреації на всіх курортах країни. Це пов’язано в першу чергу із зростанням доходів населення, зростанням загальноосвітнього рівня людей, розвитком транспортного сполучення. Крім того, індустріальний розвиток цивілізації, забруднення екологічних систем навколо великих промислових районів, збільшення психологічного навантаження на людину, змушує все більшу кількість людей шукати відпочинок та оздоровлення в поки що екологічно благополучних регіонах. Таким чином, обслуговування рекреантів стало не лише самостійною галуззю економіки, але й життєво необхідною формою задоволення потреб людини.

Основна мета даної курсової роботи полягає у досліджені особливостей функціонування курортів України.

Поставлена мета обумовила необхідність вирішення ряду взаємопов’язаних завдань, а саме:

  • розглянути особливості функціонування курортів України;

  • дати характеристику основним курортним зонам України;

  • дослідити проблеми та перспективи розвитку санаторно-курортної галузі України.

Об’єктом курсової роботи виступають курорти України.

Предметом курсової роботи є стан та розвиток курортної системи України.

У якості інструментів дослідження було використано методи аналізу, обробки та узагальнення отриманих даних.

Практична значимість даної роботи полягає в подальшому використанні розроблених досліджень щодо функціонування основних курортних територій країни, а також рекомендацій щодо їх ефективного розвитку.

Структура роботи. Курсова робота складається із вступу, трьох розділів, висновків та списку використаних джерел. Загальний обсяг роботи 35 сторінок друкованого тексту. Список використаних джерел містить 25 найменувань.

Розділ 1. Поняття «курорт». Основні види курортів

1.2. Законодавче визначення та правові основи функціонування курортів в Україні

Закон України «Про курорти» визначає правові, організаційні, економічні та соціальні засади розвитку курортів в Україні та спрямований на забезпечення використання з метою лікування і оздоровлення людей природних лікувальних ресурсів, природних територій курортів, які є надбанням народу України, та їх охорони.

Згідно цього закону курорт  освоєна природна територія на землях оздоровчого призначення, що має природні лікувальні ресурси, необхідні для їх експлуатації будівлі та споруди з об’єктами інфраструктури, використовується з метою лікування, медичної реабілітації, профілактики захворювань та для рекреації і підлягає особливій охороні [1].

Курортна справа  сукупність усіх видів науково-практичної та господарської діяльності, спрямованих на організацію та забезпечення лікування, медичної реабілітації та профілактики захворювань із використанням природних лікувальних ресурсів [2].

Державна політика України у сфері курортної справи визначається Верховною Радою України і будується на принципах: законодавчого визначення умов і порядку організації діяльності курортів; забезпечення доступності санаторно-курортного лікування для всіх громадян, в першу чергу для інвалідів, ветеранів війни та праці, учасників бойових дій, громадян, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, дітей, жінок репродуктивного віку, які страждають на гінекологічні захворювання, хворих на туберкульоз та хворих з травмами і захворюваннями спинного мозку та хребта; врахування попиту населення на конкретні види санаторно-курортних послуг при розробці та затвердженні загальнодержавних і місцевих програм розвитку курортів; економного та раціонального використання природних лікувальних ресурсів і забезпечення їх належної охорони; сприяння перетворенню санаторно-курортного комплексу України у високорентабельну та конкурентоспроможну галузь економіки.

За характером природних лікувальних ресурсів курорти України поділяються на курорти державного та місцевого значення. До курортів державного значення належать природні території, що мають особливо цінні та унікальні природні лікувальні ресурси і використовуються з метою лікування, медичної реабілітації та профілактики захворювань. До курортів місцевого значення належать природні території, що мають загальнопоширені природні лікувальні ресурси і використовуються з метою лікування, медичної реабілітації та профілактики захворювань [2].

Підставою для прийняття рішення про оголошення природної території курортною є наявність на ній природних лікувальних ресурсів, необхідної інфраструктури для їх експлуатації та організації лікування людей. 

Клопотання про оголошення природних територій курортними подаються до відповідних органів виконавчої влади, уповноважених цим Законом здійснювати їх попередній розгляд.

На підставі результатів погодження клопотань відповідно спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади з питань діяльності курортів, його місцеві органи забезпечують розроблення проектів оголошення природних територій курортними. 

Проекти оголошення природних територій курортними підлягають державній екологічній та санітарно-гігієнічній експертизам, які проводяться відповідно до законів України «Про державну екологічну експертизу» і «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення». У разі позитивного висновку цих експертиз щодо проектів оголошення природних територій курортними матеріали передаються далі [4].

Забудова курортів здійснюється відповідно до затверджених у встановленому законодавством порядку генеральних планів курортів, іншої містобудівної документації. Будівництво на курортах нових і розширення діючих промислових підприємств та інших об’єктів, не пов’язаних безпосередньо із задоволенням потреб відпочиваючих і місцевого населення, потреб курортного та житлового будівництва, або таких, що можуть негативно впливати на природні лікувальні фактори, забороняється.

Розвиток курортів здійснюється згідно з довгостроковими комплексними і цільовими державними та місцевими програмами.

З метою забезпечення збирання, оброблення, збереження та аналізу інформації про стан довкілля і природних лікувальних ресурсів, прогнозування їх змін під впливом господарської діяльності, а також розроблення науково обґрунтованих рекомендацій для прийняття управлінських рішень створюється система державного моніторингу природних територій курортів. Моніторинг природних територій курортів є складовою частиною державної системи моніторингу навколишнього природного середовища і здійснюється в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України [2].

Державний кадастр природних територій курортів України є системою відомостей про правовий статус, належність, режим, географічне положення, площу, запаси природних лікувальних ресурсів, якісні характеристики цих територій, їх лікувальну, профілактичну, реабілітаційну, природоохоронну, наукову, рекреаційну та іншу цінність. Державний кадастр природних територій курортів України створюється і ведеться спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади з питань діяльності

Управління у сфері діяльності курортів здійснюють Кабінет Міністрів України, спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади з питань діяльності курортів, Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські державні адміністрації, інші органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування. 

Україна бере участь у міжнародному співробітництві у сфері раціонального використання та охорони природних лікувальних ресурсів, природних територій курортів відповідно до норм міжнародного права [1].