Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 Лекция ОПГ при работе с ПК.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
232.96 Кб
Скачать

Лекція з опг (еф). Тема 3. Вимоги безпеки при роботі з комп'ютерною технікою

1 Аналіз умов праці при роботі з комп'ютерною технікою

Будь-який ПК є електроустановкою з напругою живлення до 1000 В. Тому на нього й на все, що пов'язано з його експлуатацією поширюються вимоги електробезпеки. З метою забезпечення безпеки користувача і обслуговуючого персоналу ПК, при обладнанні лабораторій з електронно-обчислювальними машинами, необхідне дотримання вимог електробезпеки.

З 1990 року почали з'являтися окремі публікації про те, що інтенсивна робота з ПК є причиною виникнення багатьох захворювань: порушень зору; кістково-м'язових порушень; захворювань шкіри; порушень, пов'язаних зі стресовими ситуаціями та нервово-емоційним навантаженням. Враховуючи масовість застосування ПК, ця проблема є дуже важливою та актуальною.

Особливості праці користувача пк

Установлено, що стан організму користувачів залежить від типу роботи та умов її виконання. Усіх користувачів ПК можна умовно поділити на користувачів, які постійно працюють за ПК, періодично (наприклад, учні, студенти) та час вій часу. Робота користувача персонального комп'ютера виконується в одноманітній позі в умовах обмеження загальної м'язової активності при рухливості кистей рук, великому напруженні зорових функцій та нервово-емоційному напруженні під впливом дії різноманітних фізичних факторів: електростатичного поля; електромагнітних випромінювань у над низькочастотному, низькочастотному та середньо частотному діапазонах (5 Гц - 400 кГц); рентгенівського, ультрафіолетового, інфрачервоного випромінювань, випромінювань видимого діапазону, акустичного шуму; незадовільного рівня освітленості, незадовільних метеорологічних умов.

Порушення зору

Особливе місце серед профзахворювань займають порушення зору. В процесі роботи користувача відбувається постійна переадаптація від яскравих об'єктів з позитивним контрастом на темні з негативним контрастом. За восьмигодинний робочий день за монітором користувач кидає приблизно 30000 поглядів на екран, око працює з перевантаженням і не може достатньо адаптуватися до цієї ситуації. Виникають астенопічні явища (різь в очах, біль в очах, ломить у надбрівній ділянці, розпливчастість контурів, нечіткість зображення).

Постійний погляд на матове скло екрана монітора зменшує частоту кліпання очей, що призводить до висихання та викривлення роговиці ока, погіршує зір (синдром Сікка).

Робота користувача за пульсуючим самосвітним екраном монітора, що не відповідає нормативним вимогам щодо обмеження пульсації (блимання), викликає дискомфорт і втому (загальну і зорову).

Робота з дзеркальною відбиваючою і неплоскою зовнішньою поверхнею екрана монітора, на якій з'являються численні відбиті відблиски, призводить до виникнення у користувача астенопічних явищ та функціональних змін ока.

На робочому місці досить часто є несприятливо розподіленою яскравість у полі зору.

Кольоровий шрифт збільшує навантаження на зір, оскільки складові кольорів мають різні довжини хвиль і видимі на різній віддалі. Око потребує точнішої адаптації, ніж при чорно-білому зображенні.

Інфрачервоне випромінювання сучасних рідкокристалічних моніторів (дешевого китайського виробництва) також здійснює негативний вплив на органи зору, викликаючи у професіональних користувачів захворювання під назвою «деструкція очного яблука».