Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка по курсовому автодороги.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
445.44 Кб
Скачать

3 Складання повздовжнього профілю автомобільної дороги

3.1 Вибір відміток землі на пікетах

Повздовжнім профілем називається графічне зображення розрізу автомобільної дороги вертикальною площиною уздовж її осі.

Повздовжній профіль характеризує рельєф, крутість окремих ділянок дороги, положення лінії бровки земляної полотнини щодо земної поверхні, розташування проїзної частини, ґрунтовий розріз по осі дороги та ін.

Будування повздовжнього профілю починаємо з нанесення чорної лінії. Чорні відмітки отримуємо по карті, інтерполюючи відмітки найближчих до даної точки горизонталей.

Обчислення відміток землі на кожному пікеті здійснюється наступним чином. Між двома горизонталями, паралельними одна одній, приблизно обчислюють відмітки землі на даному пікеті. Для нульового пікету відмітки землі слідуючи: ПКО- 152.00. Відмітки землі для інших пікетів показані в таблиці 3.1.

Таблиця 3.1- Відмітки землі

ПІКЕТИ

ВІДМІТКИ ЗЕМЛІ

ПІКЕТИ

ВІДМІТКИ ЗЕМЛІ

ШКЕТИ

ВІДМІТКИ ЗЕМЛІ

ПКО

ПК7

ПК14

ПК1

ПК8

ПК15

ПК2

ПК9

ПК16

ПК3

ПК10

ПК17

ПК4

ПК11

ПК18

ПК5

ПК12

ПК19

ПК6

ПК13

ПК20

3.2 Побудова існуючого профілю землі

Після обчислення відміток землі на пікетах, приступаємо до нанесення повздожнього профілю землі, використовуючи при цьому дані з таблиці 3.1.

Спочатку обираємо масштаб: горизонтальний 1:5000, вертикальний 1:1000. Обираємо умовний горизонт. В даному випадку він дорівнює 120.00 м., над рівнем моря.

По вертикалі наносимо відмітки землі, по горизонталі- номери пікетів, які записуємо у графі "пікети" повздовжнього профілю.

Починати будувати повздовжній профіль треба з нульового пікету, який дорівнює 152,00 м. Наносимо цю точку на повздовжній профіль на перетині нульового пікету по горизонталі та напроти відмітки 152.00 м. по вертикалі. Далі, наносимо наступну точку напроти першого пікету, яка дорівнює 146.00 м. Третю точку, яка дорівнює 144.00 м.,- напроти другого пікету. Таким самим чином наносимо і інші точки. Після нанесення всіх точок пікетів будують повздовжній профіль шляхом з'єднання усіх точок лініями між нульовим та першим пікетами, першим та другим і т. д. Крива, яка буде отримана при з'єднанні всіх точок, має назву, так званою, "чорною лінії".

Данні точок відміток землі записують у таблицю повздожнього профілю до графи "відмітки землі".

3.3 Проектування червоної лінії

Для побудови проектної лінії необхідно знати відмітки пікетних і проміжних точок, що обчислюються по заданому схилі. Схилом і лінії АВ називається відношення перевищення кінцевої точки В над початкової А к горизонтальній відстані між точками:

(3.1)

чи:

(3.2)

Якщо в цей вираз підставити:

(3.3)

одержимо

(3.4)

Звідки

(3.5)

Таким чином, відмітки кінцевої точки проектної лінії дорівнює

відмітки початкової точки плюс .добуток схилу на довжину лінії. Обчислені

відмітки проектної лінії надписують на профілі червоним кольором, а

відмітки пікетів і проміжних точок поверхні землі чорним.

3.4 Розрахунок проектних відміток

Червону відмітку початку проектної лінії задають при проектуванні, відмітки інших точок лінії обчислюють. Проектну лінію наносимо від початку траси дороги з нульового пікету. Для нульового пікету проектна відмітка буде дорівнювати 150.00 м. Цю проектну відмітку записуємо до графи "проектні відмітки" вертикально напроти нульового пікету. Значення інших проектних відміток обчислюються тим же чином і записується над відповідними пікетами.

Подальший розрахунок проектних відміток показаний у таблиці 3.2.

Таблиця 3.2- Проектні відмітки

ПІКЕТИ

ПРОЕКТНІ ВІДМІТКИ

ПІКЕТИ

ПРОЕКТНІ ВІДМІТКИ

ПІКЕТИ

ПРОЕКТНІ ВІДМІТКИ

ПКО

ПК8

ПК16

ПК1

ПК9

ПК17

ПК2

ПК10

ПК18

ПКЗ

ПК11

ПК19

ПК4

ПК12

ПК20

ПК5

ПК13

ПК20+50

ПК6

ПК14

ПК7

ПК15

3.5 Обчислення робочих відміток та точок нульових робіт

Проектною лінію вичерчують по обчислених проектних відмітки.

Різниця між відмітками проектної лінії і поверхні землі називають робочою відміткою; вона виражає висоту насипу чи глибину виїмок. Точки перетинання проектної лінії з лінією поверхні землі, називають нульовим. їхнє положення на профілі визначають у такий спосіб.

Таблиця 3.3- Розрахунок робочих відміток

ПІКЕТИ

РОБОЧІ ВІДМІТКИ

ПІКЕТИ

РОБОЧІ ВІДМІТКИ

ПК0

ПК11

ПК1

ПК12

ПК2

ПК13

ПКЗ

ПК14

ПК4

ПК15

ПК5

ПК16

ПК6

ПК17

ПК7

ПК18

ПК8

ПК19

ПК9

ПК20

ПК10

ПК20+50

Рисунок 3.1- Схема обчислення різниці між відмітками

Нехай АВ- лінія поверхні землі, а ММ- проектна лінія між тими ж пікетами. Для визначення точки необхідно знайти відстань від неї до попереднього пікету. У трикутниках АО і ВОМ підстави АН = п і у ВМ= m є робочими відмітками. З подоби цих трикутників, позначивши шукану відстань через х, а відстань між проекціями крапок А й В через 8, маємо:

(3.6)

Відстань х і (S-х) записують на профілі над умовним горизонтом. При перенесенні на профіль всі відмітки округляються до 0,01 метра. Робочі відмітки, якщо вони відносяться до насипу, підписують над проектною лінією, якщо до виїмок- під проектною лінією.

Розрахунок точки нульових робіт для даного повздовжнього профилю.

Наприклад: Перша нульова точка знаходиться між ПКО та ПК1: