Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота no.4 моя.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.88 Mб
Скачать

2.2 Некеровані муфти

Керовані муфти забезпечують , з'єднання і роз'єднання валів під час зупинки або роботи привода за рахунок зачеплення деталей у кулачкових та зубчастих муфт та тертя у фрикційних.

КУЛАЧКОВА МУФТА (рис. 2.12а) складається з двох півмуфт, ка торцях- яки:: розмішені кулгчкк, Одне півмуфтг. закріплюється на валу .нерухомо,; а інша, що знаходиться на "другому ваду, може переміщатись уздовж цього вала за допомогою механізму керування муфти. Введення у зачеплення кулачків здійснюється при відносно неві ій різниці колових швидкостей валів <1 м/с і невеликих навантаженнях.

Кулачкова муфта вимагає високої точності центрування валів, оскільки перекоси зменшують надійність її роботи. Муфта з прямокутними кулачками (рис. 2.126} вимагає точного розміщення півмуфт у момент вмикання, з трапецієвидним - не вимагає (рис.

2.І2в).

Рисунок 2.12- Кулачкова муфта

Півмуфти виготовляють із сталей що підлягають цементації з закалкою до 50...58НRС, 15, 20, 15Х, 20Х, а при великих розмірах - із сталей 45.45Х, 45ХН.

Рекомендовані розміри кулачків муфти при її конструюванні:

- зовнішній діаметр D >2d мм;

- довжина у радіальному напрямку b=(0.12...0.15) D. мм;

- висота b = (0.5..;0.6)D, мм;

- кількість кулачків z= 3...15;

Кулачкова муфта іноді використовується як запобіжна. Для зменшення динамічних навантажень муфта застосовується для з'єднання валів зі швидкістю обертання n 300 .

ФРИКЦІЙНІ МУФТИ (рис. 2.13) дозволяють виконувати з'єднання валів із суттєво різною швидкісхю обертання без додаткових ударних навантажень.

.Рисунок 2.13- Фрикційні дискові муфти

Найбільш поширені дискові фрикційні -муфти бувають з однією парою поверхонь тертя (рис. 2-13а) із багатьма (рис. 2.136). Муфта складається: з двох півмуфт. притиснутих одна до другої своїми торцевими площинами: (одна пара поверхонь). Вмикання або вимикання . муфти здійснюється осьовим зміщенням півмуфти відносно валу за допомогою механізму, керування.

У багатодисковій муфті є дві група дисків-зовнішні і внутрішні, які з'єднані за допомогою шліців із відповідними півмуфтамк. Використання багатодискової муфти дозволяє зменшити осьову силу

Fа стискання дисків, що потрібна для передачі певного обертового моменту Т.

Основним критерієм роботоздатності муфт є стійкість проти спрацьовування поверхонь терта, яке досягається обмеженням тиску між дисками.

Матеріали, що застосовуються для виготовлення фрикційних поверхонь муфт повинні відповідати наступним вимогам:

- високий коефіцієнт тертя та його стабільність за змін швидкості, тиску та температури;

- стійкість проти спрацювання, а також стійкість до зчіплювання;

- теплостійкість з тривалим зберіганням фрикційних властивостей.

Сучасні фрикційні матеріали це спечені порошкові матеріали, пресований азбест, гетинакс та інші.

Фрикційні дискові запобіжні муфти стандартизовані (ГОСТ 15672-77) для валів діаметром d = 12...48 мм, та обертових моментів Т = 4...400 Н-м. Допустима частота обертання муфти визначається в залежності від діаметру вала (рис. 2.14).

муфти від діаметру d

Багатодискові муфти нормалізовані (МН. 5665-65) для обертових моментів 25...2500 Н-м.

КОНУСНА ФРИКЦІЙНА МУФТА (рис. 2.15) має дві півмуфти, які стискаються між собою по конічних поверхнях із зменшенням кута конусності а зменшується потрібна сила Fа стискання півмуфт. Щоб запобігти самозаклинюванню, треба мати а > агсtg(f) . Муфта, в порівнянні з багатодисковою, має більші габаритні розміри.

2,3 Самокеровані муфти

Самокеровані муфти автоматично з'єднують або роз'єднують вали за досягненням тих чи інших розрахункових показників, або якщо параметри роботи машини недопустимі. Найбільш поширені серед усієї групи муфт - відцентрові (рис. 2.16) автоматично з'єднують або роз'єднують вали за досягненням певної кутової частоти. Муфта для з'єднання валів при досягненні певної частоти обертання складається зі з'єднаної з ведучим валом півмуфти 1, у пазах якої розміщені колодки 2, що утримуються пружинами 3, і півмуфти 4, у вигляді барабана, закріпленої на веденому валі. Під час обертання ведучого вала колодки знаходяться під дією відцентрової сили Р„ та сили пружини F„. Якщо швидкість мала, то Fп > Fv і колодки не притиснуті до барабана, тобто муфта не передає обертового моменту (ведений вал не обертається). Із збільшенням частоти обертання її зростає відцентрова сила а при > колодки притискаються до барабана і за рахунок сил тертя між колодками і барабаном передається обертовий момент до веденого вала (вал почне обертатись). Відповідно зі зменшенням частоти обертання ведучого вала муфта розмикається.

навантаження між кулачками;

D - середній діаметр кола розміщення кулачків, мм.

Умова розмикання півмуфт Fа > Fпр,

де Fа - осьова сила для розмикання півмуфт (рис. 3.1), Fпр - сила замикання півмуфт з боку пружини, або механізму

керування півмуфтою.

Fа = Fа ' - Fа " - Fd

де

F = FDt tg() - осьова складова колової сили на

діаметрі D розміщення кулачків півмуфт під час передачі

обертового моменту Т;

а -..кут трапецієвидного профілю кулачків,

Fа" - осьова складова сили тертя F® між кулачками

Fa''= соs() – Fn х tg(ρ) х соs().

Таблиця, 3.7 — Початкові дані до розрахунку муфти

Таблиця. 3.7 - Початкові дані до розрахунку муфти

за умови Fn= Fa = F tg(ρ)

ρ = агсtg f - кут тертя.

- осьова складова сили тертя між валом діаметра d та рухомою півмуфтою, Н.

Рис.3.1 - Розрахункова схема кулачкової муфти.

;

з урахуванням

З урахуванням F"а, F"а, та осьова сила:

Для керованих муфт Fn > Fa, а < ρ, = 2 5.

Для запобіжних самокерованих муфт