Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Metod-optica3-2010.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.25 Mб
Скачать

Експериментальна частина

Схема лабораторної установки представлена на рис. 1. Джерело струму 1 живить лампу розжарювання 4. Струм та напруга на лампі

Рисунок 6.1

фіксуються відповідно амперметром 2 та вольтметром 3, що розташовані на джерелі струму 1. Світло від лампи розжарювання відбивається від екрану 5 і потрапляє на термостовпчик 6, що генерує напругу, яка вимірюється міліамперметром 7.

Хід роботи

Перед тим як увімкнути джерело струму в мережу впевнимось, що потенціометр 8 джерела знаходиться у крайньому лівому положенні, при якому струм та напруга на лампі розжарювання дорівнюють нулю. Увімкнемо джерело струму в мережу і повільно обертаючи потенціометр джерела по годинній стрільці, встановимо максимальне значення струму через лампу 5А (не більше!).

  1. Зачекаємо приблизно 1 хвилину поки в системі не встановиться стан рівноваги і мілівольтметр 7 покаже певне стале значення напруги, що генерується термостовпчиком 6.

3. Результати вимірів струму та напруги на лампі, а також напругу на термостовпчику занести в таблицю. Поступово зменшуючи струм через лампу, повторити виміри при значеннях сили струму в інтервалі від 5 до 1 амперу з кроком в 0,5 ампера. Після встановлення кожного нового значення струму напругу на термостовпчику - записувати не раніше ніж через 1 хвилину для того, щоб система була в змозі прийти в стан рівноваги. Данні вимірювань занести в таблицю.

1

5

2

4,5

3

4

4

3,5

5

3

6

2,5

7

2

8

1,5

9

1

4. Для кожної пари значень сили струму та напругивизначити по закону Ома опір нитки накалу лампи розжарювання:

. (6.8)

Данні занести в таблицю.

5. Опір лампи розжарювання пов'язаний з температурою її нитки формулою:

, (6.8)

де - опір при;- температурний коефіцієнт опору, який дорівнює:;- температура по шкалі Цельсія.

З формули (6.8) знаходимо температуру нитки лампи в градусах Цельсія:

(6.9)

і абсолютну температуру за формулою:

(6.10).

5. Напруга, що виникає в термостовпчику практично лінійно залежить від енергетичної світимості нитки, тобто можна вважати, що:

, (6.11)

де - певна стала величина. З іншого боку згідно закону Стефана-Больцмана енергетична світимість пропорційна четвертому ступеню температури. Для перевірки цього факту, користуючись формулами (6.6) та (6.11) для енергетичної світимості запишемо:

. (6.12)

Після логарифмування формули (12) одержуємо:

, (6.13)

де - певна стала величина.

Візьмемо логарифми від напруги , та температури. Данні занесемо в таблицю.

6. Побудуємо графік залежності від(рис.6.2).

Рисунок 6.2

7. Користуючись побудованим графіком, визначимо показник . Для чого виберемо на графіку(але не з таблиці!) дві будь-які довільні точки і розрахуємо за формулою:

. (6.14)

Порівняймо одержане значення з показником ступеня в законі Стефана-Больцмана.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]