Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка семинары СОЦИОЛОГИЯ.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
280.58 Кб
Скачать

Особливості організації роботи на семінарі

Переважна більшість семінарських занять проводитиметься у формі інтерактивної дискусії, під час якої викладач здійснює поточний контроль якості знань студентів, перевіряє виконання завдань, що були винесені для самостійної роботи.

Семінарське заняття розпочинається зі вступного слова викладача, в якому розкривається значення теми, мета та завдання заняття, форма і методи його проведення.

Студент, розкриваючи зміст того чи іншого питання теми семінарського заняття повинен пов’язувати матеріал з актуальними проблемами сучасності, слідкувати за новинами та використовувати огляд преси, наводити конкретні приклади.

Кожному студенту необхідно постійно удосконалювати навички володіння державною мовою, правильного вживання понять і термінів. Систематичні виступи на семінарах сприятимуть поповненню словарного запасу, а також вмінню лаконічно і точно висловлювати свої думки.

Студенти повинні уважно слухати виступи своїх однокурсників і оцінювати наскільки глибоко розкрите питання. Це дає можливість кожному присутньому на семінарі висловити свою точку зору та подолати недоліки, неточні висловлювання, які мали місце у відповіді. Активна участь на семінарських заняттях прищеплює навички участі в дискусії, аналізу різних точок зору, вмінню відстоювати свою позицію.

Після закінчення виступу студента відбувається обговорення проблеми. При цьому викладач не тільки направляє обговорення на розкриття вузлових питань, але і дає змогу виступити усім присутнім на семінарі. Якщо ж доповідач чи інший виступаючий припускається грубих помилок, то для виключення втрати часу викладач може його зупинити і надати слово іншому.

Закінчується семінарське заняття заключним словом викладача, в якому аналізується ступінь розкриття теми, форми участі студентів на семінарі (виступ з питань, що були закріплені в плані семінарського заняття, виступ з рефератом, доповіддю, повідомленням, зауваженнями, доповнення, коментарі, наведення прикладів та ін.) та оцінюються студенти, дається завдання на наступне заняття.

Плани семінарських занять

Перший змістовний модуль

Семінар 1. Тема 2. Історія розвитку соціологічної думки

План:

  1. О. Конт як основоположник соціології.

  2. Внесок Е.Дюркгейма в становлення соціології.

  3. Органіцистський напрямок в соціології (Г.Спенсер).

  4. «Розуміюча соціологія» (М.Вебер)

  5. Школи і напрямки в сучасній західній соціології.

  6. Становлення та розвиток соціології як науки в Україні (М.Ковалевський, М. Драгоманов, М.Грушевський)

  7. Соціологія в Україні в період незалежності: школи, напрямки, проблеми.

Завдання для самостійної роботи:

  1. Дати визначення поняттям: «соціальні відносини», «соціальні процеси», «соціальна спільнота», «позитивізм», «соціологізм», «розуміюча соціологія».

  2. Скласти таблицю «Різновиди соціальних законів».

  3. Описати внесок в розвиток соціології двох соціологів за наступним планом: прізвище та ім’я, роки життя, країна проживання, назва основних робіт з соціології, основні ідеї та висновки.

Теми рефератів:

  1. Розвиток протосоціологічних поглядів в Київській Русі.

  2. О.Конт - родоначальник соціологічної науки.

  3. Органіцистська теорія суспільства Г. Спенсера.

  4. Психологія натовпу Г. Лебона.

  5. Соціологічні проблеми психоаналізу З. Фрейда.

  6. Е. Дюркгейм про цінності та ідеали.

  7. Праця М. Вебера “Протестантська етика і дух капіталізму”.

  8. Основні напрямки розвитку західної соціології ХХ-го сторіччя.

  9. Особливості розвитку соціологічної думки в Росії.

  10. Становлення і розвиток соціологічної думки в Україні.