Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
18.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
105.98 Кб
Скачать

2

Міністерство освіти і науки України

Запорізький національний технічний університет

Факультет інформатики та обчислювальної техніки

Методичні вказівки

до виконання лабораторних робіт

з дисципліни

“Системи управління базами даних”

2004

ЗМІСТ

Лабораторна робота № 1 4

Основи роботи у СУБД Microsoft Access 4

1.ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ 4

Об'єкти бази даних Access 4

Створення нової бази даних 5

Створення таблиці 5

Створення зв’язків між таблицями 7

Для того щоб працюючи з даними однієї таблиці, мати можливість доступу до зв’язаних з ними даних з іншої таблиці , використовуються зв’язки між таблицями. 7

2.ЛАБОРАТОРНЕ ЗАВДАННЯ 9

3.ЗМІСТ ЗВІТУ 10

4.КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ 11

5.РЕКОМЕНДОВАНА література 13

Лабораторна робота № 1

Основи роботи у СУБД Microsoft Access

Мета роботиосвоїти основні способи створення таблиць, форм , запитів та звітів у середовищі СУБД Microsoft Access

  1. ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ

Microsoft Access є настільної СУБД реляційного типу. Вона має дуже простий графічний інтерфейс, що дозволяє не тільки створювати власну базу даних, але і розробляти прості і складні додатки, використовувати дані зовнішніх джерел. За допомогою СУБД ACCESS можна створювати додатки різного рівня складності.

На відміну від інших настільних СУБД, Access зберігає всі дані в одному файлі, хоча і розподіляє них по різних таблицях.

Об'єкти бази даних Access

Основу бази даних складають дані, які в неї зберігаються. База даних Access містить різноманітні об'єкти, у яких можна зберігати та змінювати дані. До основних об’єктів MS Access відносяться таблиці, звіти, запити, макроси, модулі то що.

Таблиці призначені для внутрішнього зберігання даних або підключення зовнішніх даних. Локальні таблиці зберігають інформацію той самої БД, зв’язані таблиці зберігають інформацію, яка знаходиться у зовнішньому джерелі (інші бази даних, таблиці Excel, файли dBase, Paradox тощо ).

У таблицях дані розміщені по стовпцях, які називають полями(атрибутами), та рядках(кортежах), які називають записами. Всі дані одного стовпця мають бути одного типу, описують інформацію одної категорії. Різні поля можуть містити дані різного типу(числа, текст. Дату, логічні значення). Сукупність даних у всіх стовпцях таблиці, які розміщені на одному рядку, створюють запис. У програмі ACCESS таблиці можна створити у різних режимах. Заповнення таблиці можна здійснити безпосередньо але біль зручно використовувати форми, які дозволяють запобігти помилки при введенні даних.

Запит - об'єкт, якій використовується для обробки даних у базі даних: відбирання записів, сортування, фільтрування, оновлення даних у таблиці, створення нових таблиць тощо. Запити - це віртуальні таблиці, які створюються тільки при зверненні до запиту.

Форми - це екранні вікна, які використовують для введення, редагування, зміни даних, як у локальних так і у зовнішніх таблицях. У формах можна переглядати, сортувати та розшукувати необхідні дані.

Звіти використовують виведення на друк таблиць та результатів виконання запитів, а також для їх для попереднього перегляду. У звітах можна узагальнювати дані та сортувати дані.

Макроси - це послідовність дій, яка може бути виконана за допомогою кнопки або щигля миші, використовуються для автоматизації дій, що повторюються.

Створення нової бази даних

  • Файл Создатьу області задач вибрати Новая база данныху вікні Новая база данных ввести ім’я створюваної бази.

Створення таблиці

  1. У режимі Создание таблицы путем ввода данных

    1. На панелі Объекты вибрати групу Таблицы

    2. У робочому полі вибрати режим створення таблиці Создание таблицы путем ввода данных

    3. У таблиці перейменувати стовпці

    4. Закрити таблицю

    5. На пропозиції створити ключове поле погодитись

  1. У режимі Создание таблицы с помощью мастера

    1. На панелі Объекты вибрати групу Таблицы

    2. У робочому полі вибрати режим створення таблиці Создание таблицы с помощью мастера

    3. У вікні Создание таблиц вибрати категорію у полі Образцы таблиц

    4. У полі Образцы полей пересунути необхідні поля за допомогою відповідних кнопок у поле Поля новой таблицы Далее

    5. Задати ім’я таблиці та визначити спосіб створення ключового поля Готово

  1. Створення таблиці у режимі Конструктора

    1. На панелі об'єктів вибрати Таблиця

    2. На закладці Таблица вибрати Создание таблиц в режиме Конструктора

    3. У вікні Таблица у стовпці Имена полей зазначити імена полів та у стовпці Тип данных вибрати тип даних, які відповідають даним відповідного стовпчика. Для кожного типу даних зазначити параметри, які встановлюються на закладках Общие и Параметры, які зазначаються у області Свойства поля.

    4. Визначити ключове поле позначити поле, яке треба призначити ключовимнатиснути на позначку Ключ на панелі інструментів

    5. Зберегти таблицю за необхідним ім’ям, при збережені погодитись на автоматичне встановлення ключового поля у створеній таблиці.

Ключове полетаблиці – поле, яке звичайно використовується для зв’язкутаблиць та не містить повторюваних даних,позначається спеціальним значком – «ключиком».

Виділення записіввиконується аналогічно тому, якце робиться велектронній таблиці, тобто клацніть лівою кнопкою миші в області виділення першого запису й, утримуючи кнопку, перемістите покажчик миші до останнього виділеного запису, потім відпустити кнопку.Аналогічно виділяються стовпці таблиці.

Після того якзапис віддалено його можна копіювати, видалити або перемістити.

Типи даних в Access

Після вводу імені необхідно задати тип даних, які будуть знаходитися в цьому полі. В Microsoft Access існують такі типи даних:

Текстовий – символьні або числові дані, які не потребують обчислень. Поле даних може містити не більше 255 символів.

Поле МЕМО– призначене для вводу текстової інформації, яка містить більше 255 символів. Таке поле може містити не більше 65 535 символів.

Числовий– використовується для зберігання числових даних, які використовуються в математичних розрахунках. Дані цього типу можуть міститися в 1,2,4,8 або 16 байтах. Наприклад 4 байта займає число в межах -2 147 483 648 до +2 147 483 647

Дата/час– тип даних для представлення дати або часу. Дозволяє вводити дані з 100 по 9999 рік.

Грошовий– призначений для зберігання числових даних, точність якої від 1 до 4 десяткових знаків.

Лічильник - полемістить 4-охбайтовий унікальний номер, який автоматично визначається для кожного нового запису, або випадково.

Логічний - логічне поел, яке може містити тільки двазначення такі як Так/Ні, Вкл/Викл

Поле об’єкта OLE – містить посилання наOLE-об’єкт, наприклад листMicrosoft Excel, документ Microsoft Word, звук, рисунок.

Гіперпосилання- дає можливість зберігати посилання, за допомогою якої можна перейти на фрагмент даних у файлі абоWEB –сторінки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]