Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки до виконання диппломних робіт.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
583.68 Кб
Скачать

6. Підготовка до захисту дипломної роботи

Сутність даного етапу полягає в перевірці ступеня готовності студента до захисту дипломної роботи і охоплює наступні підетапи:

  • передзахист роботи на кафедрі;

  • виправлення неточностей та врахування зауважень викладачів кафедри,

  • подання роботи науковому керівнику та отримання відзиву;

  • передача роботи нормоконтролеру;

  • зовнішнє рецензування та отримання зовнішньої рецензії;

  • подання роботи завідуючому кафедрою;

  • брошурування роботи у твердій обкладинці.

Відповідно з графіком студент зобов'язаний подати дипломну роботу науковому керівнику у встановлений термін. З метою перевірки правильності оформлення дипломної роботи студент зобов'язаний надати її нормоконтролеру. Після виправлення зауважень керівника і нормоконтролера студент завершує оформлення роботи і подає дипломну роботу науковому керівнику для одержання від нього письмового відзиву з оцінкою роботи.

На завершену дипломну роботу науковий керівник зобов’язаний надати стислий висновок, в якій оцінює зміст та якість виконання роботи (Додаток М).

Висновок має завершуватися загальною оцінкою дипломної роботи за чотирьохбальною системою: “відмінно”, “добре”, “задовільно”, “незадовільно”. Оцінка «незадовільно» ставиться у випадку невідповідності дипломної роботи вимогам методичним вказівкам щодо її написання. Дипломна робота з оцінкою «незадовільно» до захисту не допускається.

У випадку відмови керівника у наданні висновку, остаточне рішення щодо допуску роботи до захисту приймається рішенням засідання кафедри.

У разі відсутності керівника з поважних причин остаточне рішення щодо допуску роботи до захисту приймає директор інституту.

Після завершення написання дипломної роботи студент повинен звернутися до рецензента. Зовнішню рецензію на дипломну роботу повинен зробити висококваліфікований фахівець, що має досвід розв’язання проблем, споріднених з темою роботи. Зовнішніми рецензентами можуть бути провідні спеціалісти, які працюють на підприємствах, у наукових установах, професори і доценти інших вищих навчальних закладів.

Рецензент підкреслює переваги дипломної роботи та недоліки, дає загальні висновки щодо виконаної дипломної роботи та поданих автором практичних рекомендації, надає рекомендації щодо допуску роботи до захисту або зазначає про відмову у допуску до захисту (з обов’язковим зазначенням причин відмови). Обов'язково записується прізвище, ім'я та по батькові, місце роботи та посада рецензента (Додаток Н).

Завершальною процедурою допущення дипломної роботи до захисту є розгляд завідувачем кафедри дипломної роботи та супровідних матеріалів (ілюстративний матеріал разом з висновком та рецензією). Допуск до захисту здійснюється шляхом відповідного запису завідувача кафедри.

Дипломна робота, яка не відповідає вимогам щодо змісту та оформлення, написана без дотримання затвердженого плану, не містить матеріалів дослідження за даними конкретного підприємства, не має обґрунтованих пропозицій, а також не має висновку керівника чи зовнішньої рецензії, до захисту не допускається.

У разі неявки студента на передзахист, неподання ним роботи чи подання роботи обсягом менше 80% від встановленого обсягу, наявності суттєвих зауважень щодо змісту, виявлених за результатами передзахисту, студент допускається до захисту дипломної роботи лише за рішенням засідання кафедри.

Якщо завідувач кафедри вважає, що студента до захисту роботи допустити не можна, то це питання розглядається на засіданні кафедри за участі наукового керівника. Протокол засідання кафедри подається на затвердження директору інституту. Питання про допуск студента до захисту може бути поставлене і після проходження попереднього захисту студентом.

Під час підготовки до захисту студент має погодити зі своїм науковим керівником складену ним стислу доповідь для захисту дипломної роботи і підготовлені наочні матеріали (до 12 сторінок із найважливішими ілюстративними матеріалами, оформленими у формі ксерокопійованого роздавального матеріалу, а також слайди, фотографії, макети, рекламні проспекти тощо). Наочні матеріали мають послідовно ілюструвати доповідь студента і забезпечувати повноту висвітлення всіх положень, які підлягають захисту.

Перевірка уміння студента викласти основні тези роботи, користуватися демонстраційним матеріалом є основною складовою підготовки до захисту.