Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки до виконання диппломних робіт.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
583.68 Кб
Скачать

1. Мета і завдання дипломної роботи

Спеціаліст - це освітньо-кваліфікаційний рівень фахівця, який на основі кваліфікації бакалавра здобув поглиблені спеціальні знання, має певний досвід їх застосування для вирішення професійних та наукових завдань у практичній діяльності.

Державна атестація спеціаліста передбачає захист дипломної роботи. Дипломна робота виконується на завершальному етапі навчання студентів і має своєю метою систематизацію, закріплення та розширення теоретичних знань зі спеціальності та застосування цих знань при розв'язанні конкретних господарсько-виробничих завдань. Дипломна робота є кваліфікаційним документом, на підставі якого Державна екзаменаційна комісія визначає рівень теоретичної підготовки випускника, його готовність до самостійної роботи за фахом і приймає рішення про присвоєння відповідної кваліфікації.

Метою написання дипломної роботи є систематизація, закріплення та поглиблення теоретичних знань; їхнє застосування при проведенні теоретичних та практичних досліджень, поглиблення й розширення теоретичних і практичних знань з вибраного напрямку спеціалізації в галузі обліку та аудиту, а також уміння застосувати їх при вирішенні конкретних практичних завдань; пошук сучасних наукових досягнень у сфері регулювання обліку, економічного аналізу та аудиту на підприємствах і в організаціях, уміння їх самостійно застосовувати при розв`язанні прикладних проблем.

Виходячи з мети дипломної роботи. основними завдання її написання є:

  • закріпити теоретичні знання і практичні навички, отримані студентом за період навчання;

  • розвинути уміння і навички проведення самостійної науково-дослідної роботи, опанувати методи і форми їхнього виконання;

  • виявити рівень підготовки студентів щодо самостійного аналізу і викладення матеріалу, уміння захищати свої погляди перед державною екзаменаційною комісією і практично реалізовувати їх у певній галузі господарської діяльності та сфері управління;

  • отримати науково-обґрунтоване розв’язання поставленої перед студентом задачі.

2. Загальні положення

Дипломна робота є випускною кваліфікаційною роботою, яка ви­конується за тематикою кафедри бухгалтерського обліку і аудиту. Те­ми дипломних робіт пропонуються студентам відповідно до напрям­ків науково-дослідної роботи кафедри з урахуванням їх наукових і практичних інтересів. Тематика дипломних робіт щорічно онов­люється з урахуванням змін, що відбуваються в економічному житті суспільства. Перелік рекомендованих тем наведений у додатку А.

Основними критеріями вибору теми дипломної роботи мають стати: актуальність; перспективність внесених пропозицій, їх наукова новизна; можливість практичного впровадження рекомендацій; відповідність обраної теми тематичній направленості наукової роботи кафедри.

Студентам надається право вибору теми роботи з наведеного пе­реліку або можливість запропонувати власну. Вибір теми повинен бу­ти пов’язаний із місцем проходження практики, тобто відповідати характеру господарської діяльності під­приємства, на матеріалах якого буде проводитися дослідження. Як правило, тема роботи є продовженням попередніх досліджень, що бу­ли розпочаті під час опанування фінансового і управлінського обліку, звітності підприємств, організації обліку, підготовки доповідей до на­уково-практичних студентських конференцій тощо. Обрана тема дипломної роботи має бути погоджена з науковим керівником.

Недопустимим є вибір двома студентами однакової теми.

Для призначення керівника і затвердження теми дипломної робо­ти студент пише заяву, в якій точно формулюється обрана тема.

На підставі заяви студента відбувається закріплення теми і її по­дальше затвердження наказом ректора. Цим же наказом призначається керівник дипломної роботи.

Після затвердження теми науковий керівник разом зі студентом формують план (графік) підготовки та виконання дипломної роботи із зазначенням послідовності і строків виконання окремих розділів. План погоджується з керівником і затверджується завідувачем кафедри.

Дипломна робота має бути написана державною мовою.

Успішне виконання дипломної роботи значною мірою залежить від того, наскільки студент чітко уявляє основні вимоги до теоретико-методичного та аналітичного рівня опрацювання матеріалу, форми його викладення, змісту, структури, обсягу та порядку оформлення. Дотри­мання даних методичних рекомендацій сприятиме повному виконанню поставлених вимог, досягненню мети написання дипломної роботи.

Під час написання дипломної роботи студент повинен показати вміння:

- коротко, логічно та аргументовано викладати матеріал;

- здійснювати науковий пошук та визначення теоретичних основ проблеми, яка розглядається;

- систематизувати, закріпити та розширити теоретичні та практичні знання з обліку, економічного аналізу і аудиту та їх застосування при вирішенні конкретних науково-дослідних завдань;

- розвивати навички самостійної роботи та оволодіння методикою наукових досліджень при вирішенні обліково-аналітичних проблем (використання економіко-математичних методів та комп'ютерних програм повинно бути обов'язковою компонентою інструментарію спеціаліста – дослідника);

- узагальнювати результати досліджень та обґрунтовувати висновки і рекомендації щодо удосконалення діючих методик.

Зміст та вміння студентом подати результати дослідження дозволять державній екзаменаційній комісії визначити зага­льноосвітню та фахову зрілість випускника, вміння його діалектично мислити, творчо застосовувати набуті знання при розв’язанні тих чи інших практичних завдань у сфері управлінської діяльності. Отже, на­писання та захист дипломної роботи є перевіркою готовності студента до майбутньої професійної діяльності.