Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки до виконання диппломних робіт.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
583.68 Кб
Скачать

3. Організація виконання дипломної роботи

3.1 Вибір теми і об'єкта дослідження, затвердження теми

Тема дипломної роботи повинна бути актуальною і відповідати темі наукових досліджень кафедри обліку і аудиту. При виборі теми дипломної роботи студенту необхідно керуватися наступним:

- науковими інтересами та власними уподобаннями (результатами виконання індивідуальних робіт з елементами наукових досліджень у минулому), можливостями розробки обраної теми на належному рівні;

- тематикою наукових досліджень, що веде кафедра, та актуаль­ністю теми в умовах сьогодення;

- особливостями бази практики або місця постійної роботи, на матеріалах яких виконується робота (можливостями отримати необхідні матеріали для підготовки роботи).

Разом із вибором теми визначається мета, завдання, об’єкт та предмет дослідження.

Мета роботи має полягати у вирішенні проблемної ситуації шляхом її аналізу та пошуку нових закономірностей між економічними явищами. Правильне визначення мети - процес не менш важливий, ніж формулювання висновків. Не можна формулювати мету як "дослідження...", "вивчення..." тощо, оскільки ці слова вказують на засоби досягнення мети, а не на саму мету.

Наприклад, якщо виконується дипломна робота з питань удосконалення організації обліку та аудиту необоротних активів підприємства, тоді метою дослідження є удосконалення теоретико-методичних положень, спрямованих на підвищення якості організації обліку необоротних активів підприємства, а також розробка практичних рекомендацій та інструментарію щодо ... (підвищення рівня обліково-інформаційного забезпечення, покращення облікового відображення, покращення облікового процесу тощо).

Керуючись метою роботи, визначають завдання. Це зазвичай робиться у формі перерахування (проаналізувати..., розробити..., узагальнити..., виявити..., довести..., впровадити..., показати..., розроби­ти..., знайти..., визначити..., описати..., встановити..., з'ясувати..., дати рекомендації..., встановити взаємозв'язок..., зробити прогноз... тощо). Формулювання завдань необхідно робити якомога більш ретельно, оскільки опис їхнього рішення має відобразити зміст складових частин роботи. Це важливо також і тому, що заголовки розділів і підрозділів досить часто формуються на основі завдань роботи. У подальшому, при написанні висновків доцільно їх будувати з точки зору досягнення мети і виконання поставлених завдань.

Об'єкт дослідження - це процес або явище, що породжує проблемну ситуацію і обране для вивчення. Предмет дослідження - вузька частина об'єкта дослідження, проблема (коло питань), що досліджується в роботі на прикладі бази підприємства практики.

Об'єкт і предмет дослідження як категорії наукового процесу співвідносяться між собою як загальне і часткове. В об'єкті виділяється та його частина, яка є предметом дослідження, саме на нього спрямована увага студента, оскільки предмет дослідження визначає тему дипломної роботи.

3.2. Розробка завдання на дипломну роботу, складання календарного плану

Завдання на дипломну роботу і складання календарного плану виконання роботи є обов’язковим елементом дослідження. Завдання на дипломну роботу і складання календарного плану виконання роботи погоджується студентом з науковим керівником (Додаток Б), і є основою для організації та контролю поточного та кінцевого етапів виконання роботи.

У відповідності до календарних етапів студент має подавати роботу частинами на перегляд, а у встановлений графіком кінцевий термін подати завершену дипломну роботу на рецензування науковому керівникові.

На період виконання дипломних робіт на кафедрі складається графік консультацій наукових керівників, згідно з яким забезпечується систематична співпраця студента і наукового керівника над випускною роботою. Систематичні консультації допомагають студенту у виборі методів дослідження, контролі дотримання вимог до змісту і оформлення дипломної роботи, своєчасному усуненні відхилень. Оперативне і уважне виконання рекомендацій керівника сприяє своєчасному поданню дипломної роботи, є запорукою успішного захисту.