Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні вказівки Фінансовий аналіз.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
493.57 Кб
Скачать

2. Вибір і обґрунтування теми курсової роботи

Основними критеріями вибору теми курсової роботи мають стати: актуальність; перспективність внесених пропозицій, їх наукова новизна; можливість практичного впровадження рекомендацій; відповідність обраної теми тематичній направленості наукової роботи кафедри.

Студентам надається право вибору теми роботи з наведеного пе­реліку або можливість запропонувати власну. Вибір теми повинен бу­ти пов’язаний із місцем проходження практики, тобто відповідати характеру господарської діяльності під­приємства, на матеріалах якого буде проводитися дослідження. Як правило, тема роботи є продовженням попередніх досліджень, що бу­ли розпочаті під час опанування фінансового і управлінського обліку, звітності підприємств, організації обліку, підготовки доповідей до на­уково-практичних студентських конференцій тощо. Обрана тема курсової роботи має бути погоджена з науковим керівником.

Недопустимим є вибір двома студентами однакової теми.

Після затвердження теми науковий керівник разом зі студентом формують план (графік) підготовки та виконання курсової роботи із зазначенням послідовності і строків виконання окремих розділів.

Разом із вибором теми визначається мета, завдання, об’єкт та предмет дослідження.

Мета роботи має полягати у вирішенні проблемної ситуації шляхом її аналізу та пошуку нових закономірностей між економічними явищами. Правильне визначення мети - процес не менш важливий, ніж формулювання висновків. Не можна формулювати мету як "дослідження...", "вивчення..." тощо, оскільки ці слова вказують на засоби досягнення мети, а не на саму мету.

Наприклад, якщо виконується курсова робота з питань аналізу активів підприємства, тоді метою дослідження є удосконалення теоретико-методичних положень, спрямованих на підвищення якості управління активами підприємства, або ж розробка практичних рекомендацій та інструментарію щодо ефективного управління активами підприємства.

Керуючись метою роботи, визначають завдання. Це зазвичай робиться у формі перерахування (проаналізувати..., розробити..., узагальнити..., виявити..., довести..., впровадити..., показати..., розроби­ти..., знайти..., визначити..., описати..., встановити..., з'ясувати..., дати рекомендації..., встановити взаємозв'язок..., зробити прогноз... тощо). Формулювання завдань необхідно робити якомога більш ретельно, оскільки опис їхнього рішення має відобразити зміст складових частин роботи. Це важливо також і тому, що заголовки розділів і підрозділів досить часто формуються на основі завдань роботи. У подальшому, при написанні висновків доцільно їх будувати з точки зору досягнення мети і виконання поставлених завдань.

Об'єкт дослідження - це процес або явище, що породжує проблемну ситуацію і обране для вивчення. Предмет дослідження - вузька частина об'єкта дослідження, проблема (коло питань), що досліджується в роботі на прикладі бази підприємства практики.

Завдання на курсову роботу і складання календарного плану виконання роботи є обов’язковим елементом дослідження. Завдання на курсову роботу і складання календарного плану виконання роботи погоджується студентом з науковим керівником (Додаток Б), і є основою для організації та контролю поточного та кінцевого етапів виконання роботи.

У відповідності до календарних етапів студент має подавати роботу частинами на перегляд, а у встановлений графіком кінцевий термін подати завершену курсову роботу на рецензування науковому керівникові.

Слід наголосити, студентам заочної форм навчання доцільно брати такі теми курсових робіт, виконання яких дозволило б використати матеріали підприємств, на яких вони працюють. У цьому випадку курсова робота є прямим результатом зростання кваліфікації працівника, а розроблені ним пропозиції можуть знайти застосування на практиці.