Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Губа - индивидуальная.docx
Скачиваний:
37
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
85.9 Кб
Скачать

5. Заняття з елементами тренінгу для учнів випускних класів

Мета: ознайомлення учнів з особливостями ЗНО, формування психологічної готовності до ЗНО.

Завдання:

1. Ознайомлення випускників з особливостями та умовами проведення зовнішнього незалежного оцінювання.

2. Підвищення стресостійкості — ознайомлення зі способами боротьби зі стресом, підвищення впевненості у собі та власних силах.

3. Розвиток навичок самоконтролю.

Заняття має базуватися на таких положеннях:

• створення умов для актуалізації особистісного досвіду;

• забезпечення органічного взаємозв’язку між інформацією та почуттями, емоціями, які вона викликає;

• забезпечення атмосфери психологічного комфорту.

Заняття розраховано на весь клас (20—25 учнів).

Час: 1,5 години.

Матеріали: папір, авторучки, дошка, крейда.

Розминка

Вправа «Асоціації»

Асоціація — це перше, що спадає на думку, коли ви чуєте якесь слово або бачите предмет. Придумайте асоціації до слова «екзамен». Екзамен — це… (відповіді фіксують на дошці).

Презентація теми. Інформування

Ведучий. Дуже скоро закінчаться ваші шкільні роки. Попереду — іспити. Вам треба буде складати їх у формі ЗНО. Це система екзаменів з окремих навчальних дисциплін. Результати ЗНО одночасно вносять до атестату і враховують при вступі до Вишу. При проведенні ЗНО використовують однотипні завдання, єдину шкалу та критерії оцінки на всій території держави. Придадуться: високий рівень організації діяльності; мобільність, здатність переключатися на інший вид діяльності; висока та стійка працездатність; високий рівень концентрації уваги. Ситуація іспиту, непроста сама по собі, ускладнюється ще й тим, що людина, і це цілком природно, хвилюється, непокоїться. Сильне занепокоєння заважає сконцентруватися, знижує увагу. Проте цей стан цілком можна регулювати. Існують різні психологічні прийоми, які стануть вам у нагоді в ситуації екзамену.

Простий, але дуже ефективний — аутотренінг. Він дозволяє створити добрий настрій, досягти спокою. Його словесні формули діють на підсвідомість.

Вправа «Формула аутотренінгу»

Ведучий. Вам треба скласти формули аутотренінгу для себе за певними правилами.

Охочі можуть прочитати свої формули.

— Важко чи легко було складати формули

аутотренінгу?

— Що заважало, а що допомагало?

Презентація теми. Інформування

Ведучий. Занепокоєння — одна з головних причин поганої роботи пам’яті та концентрації уваги при складанні іспиту. Стан тривоги зазвичай пов’язаний із м’язовим напруженням. Інколи, щоб досягти спокою, достатньо просто розслабитися. Такий спосіб боротьби із тривогою називається релаксацією. Можна проводити м’язову релаксацію або релаксацію за допомогою дихання.

Вправа «М’язова релаксація»

Мета: навчити долати м’язове напруження.

Ведучий. Сядьте, будь ласка, якнайзручніше, покладіть руки на коліна та заплющте очі. Зосередьте вашу увагу на руках. Вам треба відчути тепло своїх рук, їхню м’якість. Якщо в руках є напруження, просто дозвольте йому там бути. Про те, що ви досягли повного розслаблення, свідчитиме відчуття тепла та важкості рук.

— Які відчуття викликала у вас ця вправа?

— Чи вдалося вам розслабитися?

Вправа «Дихальна релаксація»

Мета: навчати долати тривогу, використовуючи дихання.

Найпростіший спосіб — це дихання на рахунок. Учасникам пропонують сісти або стати у зручну позу, заплющити очі та зосередитися на диханні. На рахунок «чотири» — вдих, на «один» — видих.

— Як змінювався ваш стан?

— Чи виникли труднощі при виконанні вправи?

Презентація теми. Інформування

Для того, щоб добре скласти іспит, треба бути впевненим у власних силах. Ми вже казали про способи зняття тривоги. А тепер давайте з’ясуємо, що допомагає нам почуватися впевнено. Впевненість складається із двох компонентів: із того, як ми почуваємося, та як виглядаємо. Внутрішнього стану впевненості можна досягти технікою аутотренінгу та релаксації (котрі ми засвоїли). Як іще можна підвищити свою впевненість? Насамперед, поводитися впевнено. Крім того, у кожного є власні ресурси, на які можна спиратися у стресовій ситуації.

Вправа «Мої ресурси»

Мета: допомогти учням знайти в собі ті риси, які на іспиті допоможуть почуватися впевнено. Поділіть аркуш паперу навпіл. В одній частині напишіть ті ваші риси та характеристики, якими ви можете пишатися та вважаєте своїми сильними сторонами. Потім на другій половині навпроти кожної своєї сильної сторони напишіть, чим вона зможе допомогти вам на іспиті. Охочі озвучують результати виконання вправи.

Рефлексія

Підбиття підсумків заняття

Продовжте фразу: «Впевненість — це…».

Семінар для педагогів

Мета: сформулювати поняття «готовність до ЗНО»; виявити можливі складнощі при підготовці до ЗНО; ознайомити зі стратегіями підтримки учнів різних груп у процесі підготовки та під час проходження ЗНО.

Презентація теми. Інформування

У процесі підготовки та під час проходження учнями процедури ЗНО можуть виникати деякі труднощі.

Їх класифікують таким чином:

1. Недостатня сформованість певних навчальних компонентів: недостатній обсяг знань, навичок роботи із тестовими завданнями, нездатність оперувати системою понять, змістом навчального матеріалу. Ці складнощі, насамперед, пов’язані з результативністю навчання у школі.

2. Особистісні труднощі: неадекватна самооцінка, темп діяльності, специфіка мислення тощо.

3. Процесуальні труднощі (пов’язані із процедурою ЗНО): недостатня обізнаність про правила проходження ЗНО, незнайоме місце, сторонні.

Мозковий штурм

Робота в командах: розробка стратегій підтримки кожної групи на етапі підготовки до ЗНО. Обговорення.