Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kursova_robota.docx
Скачиваний:
434
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
111.61 Кб
Скачать

2.3 Планування як основа організації навчальної роботи

Планування є важливою функцією управління навчальним процесом у школі. Під планірованіемпонімается визначення раціональної послідовності та оптимальних строків проходження програмного матеріалу в системі уроків фізичної культури.

Планування дозволяє передбачити реальні результати майбутньої роботи, визначити найбільш раціональні шляхи їх досягнення відповідно з приватними завданнями кожного з етапів навчання.

Добре продумані реальні плани забезпечують чітку програму дій вчителя та учнів, що забезпечують найбільшу продуктивність їхньої спільної діяльності.

Таким чином, систематичне і обов'язкове ведення вчителем документів планування необхідно і обов'язково:

- Для впорядкованої, планомірної (систематизованої) роботи;

- Для об'єктивного поточного, підсумкового аналізу та контролю своєї діяльності, правильність якої зачіпає не тільки медичний та педагогічний, але гуманістичний аспект в цілому;

- Для накопичення та збереження цінного методичного та практичного досвіду, спираючись на який учитель здійснює вирішення аналогічних завдань в роботі з новими вихованцями вже перевіреними, надійними підходами, засобами і методами;

- Для надання можливості використання документального матеріалу з метою передачі позитивного досвіду роботи іншим фахівцям і подальшого розвитку теорії та методики фізичного виховання як наукової дисципліни.

Документи планування повинні задовольняти ряду вимог:

1. бути конкретними по постановці мети і завдань у планованому періоді, чітко визначити кінцеву мету плану;

2. відповідати змісту державних програмно-нормативних документів фізичного виховання (наприклад, повне відображення базового компонента програми з фізичного виховання);

3. по вибору і послідовності планованого матеріалу відповідати загальним і методіческімпрінціпам фізичного виховання;

4. мати спадкоємність з вмістом попереднього та кожного наступного плану, а так само спадкоємність матеріалу всередині самого плану: кожен крок у плані має бути логічним продовженням попереднього і підготовкою для наступного;

5. бути реальним для виконання запланованого;

6. мати чіткість і конкретність формування планових завдань, засобів, методів;

7. бути легко сприймаються і зручними в роботі: наочно, просто і зрозуміло оформленими документами.

Зміст перспективного, поточного та оперативного планування навчального процесу з фізичної культури в школі визначається базовим компонентом державної навчальної програми. Безпосереднє планування навчального процесу з фізичної культури здійснюється за допомогою цілого ряду документів:

1.годовой план-графік черговості проходження програмного матеріалу в навчальному році;

2.поурочніе робочі плани на кожну чверть;

3.План-конспект на кожен урок фізичної культури.[8]

3 Програма з фізичного виховання

Програма з фізичного виховання - це документ планування, в якому визначаються: а) цільові установки і завдання курсу фізичного виховання; б) обсяг знань, умінь і навичок, якими повинні оволодіти займаються в планований термін занять, та перелік освоєних фізичних вправ і інших засобів, які забезпечують вирішення поставлених завдань; в) рівень теоретичної, загальнофізичної та спортивної підготовленості, вираженої в залікових вимогах і навчальних нормативах, яких повинні досягти займаються на кожному році навчання.

Програма з фізичного виховання складається в основному з 4 розділів: 1) уроки фізичної культури; 2) фізкультурно-оздоровчі заходи в режимі навчального дня; 3) фізична культура у позанавчальний час; 4) фізкультурно- масові та спортивні заходи.

Навчальні програми мають наступну типову структуру: 1) пояснювальна записка, в якій розкриваються мета і завдання курсу фізичного виховання, вказуються особливості контингенту, характеризується структура програми, рекомендуються методи і форми занять і т.д ; 2) навчальний матеріал з теоретичного та практичного розділів (перелік основних теоретичних тем для вивчення, опис всіх фізичних вправ, які підлягають освоєння по роках навчання), а так само залікові вимоги щодо освоєння рухових дій і розвитку фізичних якостей; 3) додаток, в якому наводиться список рекомендованої літератури, зразки планів, заявок, типовий табель спортивного інвентарю та обладнання, необхідного для забезпечення занять з фізичної культури, зразкові карти фізичної підготовленості розвитку учнів та ін.

Навчальна програма розробляється відповідно до встановленого навчальним планом, змістом та обсягом годин, відведених на кожний розділ і в цілому на всі розділи занять.[9]

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]