Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТУ.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
521.73 Кб
Скачать

2

Державний вищий навчальний заклад

«ЗАПОРІЗЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ»

МІНІСТЕРСТВА ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

О.М. ПРИЙМАК

ТЕОРІЯ УПРАВЛІННЯ

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

до семінарських занять та виконання індивідуального завдання

для студентів денної форми навчання

освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр»

напряму підготовки «Політологія»

Затверджено

Вченою радою ЗНУ

Протокол №  3

від 28 жовтня 2014 р.

Запоріжжя

2014

УДК: 005.1:338.24:005.96:096.63(075.8)

ББК: С55.37+У210.1+Ф038я7з

П 75

Приймак О.М. Теорія управління: методичні рекомендації до семінарських занять та виконання індивідуального завдання для студентів денної форми навчання освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр» напряму підготовки «Політологія». – Запоріжжя: ЗНУ, 2014. – 73 с.

Методичні рекомендації містять теми і плани семінарських занять, перелік ключових понять до тем, тематику рефератів, питання для самоконтролю, питання для дискусії, тести, перелік літератури, поради для студентів з підготовки до семінарських занять і виконання індивідуального завдання студентів з курсу «Теорія управління».

Призначені для студентів бакалаврату факультету соціології та управління (напряму підготовки «Політологія»). Специфіка рекомендацій полягає у концентрації уваги на питаннях політичного управління соціальними процесами, трансформації систем адміністрування, валідності критеріїв оцінки ефективності управління.

Рецензент Т.І. Бутченко

Відповідальний за випуск Т.І. Бутченко

Зміст вступ

Дисципліна «Теорія управління» дає студентам уявлення про стан розвитку сучасної управлінської думки в Україні та інших державах світу. Вона формує знання про пріоритетні напрями розвитку концепцій адміністрування в межах різних шкіл управлінської науки. Дисципліна передбачає вивчення етапів розвитку світової протоуправлінської думки, а також основних парадигм управлінської науки у ХХ – на початку ХХІ ст. Важливим завданням курсу є засвоєння студентами новітніх управлінських теорій. Вивчення даного курсу є невід'ємною частиною отримання вищої освіти.

Мультипарадигмальний статус дисципліни «Теорія управління» обумовлює тісний зв'язок її з такими галузями знань як соціологія управління та влади, когнітивна психологія та психологія управління, соціальний та соціально-адекватний менеджмент, соціальна історія та історія адміністрування. Існуючий в останніх науковий доробок використовується в якості методологічного інструментарію пізнання світу управлінського, а також для розуміння сутності й значущості теоретичної спадщини представників вітчизняної і зарубіжної управлінської науки. Дисципліна містить у собі складові без яких не можливе розуміння сутності питань державного та адміністративного менеджменту, державного будівництва, трансформації економічних систем, управління соціальними процесами, оптимізації суспільного розвитку. Викладання даного курсу вимагає використання студентами раніше отриманих знань не лише з історичного спектру, а й таких гуманітарних та суспільствознавчих дисциплін як «філософія», «соціологія», «політологія», «психологія», «основи економічної теорії» тощо.

Мета: вивчити основні етапи та напрями розвитку української і зарубіжної управлінської думки, а також проаналізувати сучасні управлінські теорії.

Завдання:

  • вивчення одномірних та синтетичних управлінських теорій;

  • аналіз основоположних тез, постулатів і концепцій, які розкривають сутність управління як соціальної системи та соціального інституту;

  • формування уявлення про типологію управлінських організаційних структур;

  • аналіз методів управління в організації;

  • аналіз основних методів мотивації співробітника до цілеспрямованої усвідомленої діяльності.

У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен знати:

        • етапи історичного розвитку загальної теорії управління і становлення світової управлінської парадигми;

        • основні управлінські школи, напрями та парадигми, їх теоретичні основи, представників;

        • методологічні процедури та технічні прийоми вирішення управлінських завдань і ділових управлінських ігор;

        • структурні елементи управління як системи та їх характеристику;

        • сутність управлінських процесів.

вміти :

  • оперувати категоріальним апаратом теорії управління;

  • розрізняти головні школи та напрямки теорії управління за змістом основних ідей теоретичними підходами;

  • вирішувати завдання пов'язані з придбанням теоретичних знань і навичок з галузевого, ситуаційного та стратегічного управління;

  • застосовувати теоретичні моделі для пояснення управлінських процедур і технологій;

  • аналізувати соціальні аспекти управлінських відносин і пропонувати їх практичне вирішення;

  • адекватно входити в багатовимірне організаційне середовище на основі знання його закономірностей, особливостей управлінських комунікацій.