Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен механызацыя.docx
Скачиваний:
299
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
60.34 Кб
Скачать

6.Агротехнічна прохідність тракторів, способи і засоби регулювання

Прохідність – одна із основних якостей, що дозволяє ефективно використовувати машину (показники прохідності: тягово-зчіпні якості, питомий тиск коліс на ґрунт, захисні зони при русі трактора в міжряддях пропасних культур, колія, просвіт). Агротехнічний просвіт універсально-просапних тракторів визначається висотою рослин, що обробляються, з урахуванням можливості їх підгинання. Колісні універсально-просапні трактори обробляють як низько-, так і високостеблові культури, тому межі їх вертикального просвіту досить великі (475–850 мм), а в деяких тракторах його можна регулювати. Проте їх сила зчеплення з ґрунтом обмежена, а отже обмежена і сила тяги. На рихлому ґрунті такі трактори можуть пробуксовувати. Для усунення цього недоліку були створені трактори з приводом на всі колеса, Для зниження тиску на ґрунт ширина шин тракторів останнім часом збільшується. Колісні трактори мають перед гусиничними перевагу в маневренності, швидкості але поступають в силовій тязі. Колія – це відстань між осьовими лініями, проведеними через середини профілів шин або гусениць. Колія трактора загального призначення повинна бути пов’язана із шириною захвату машини, з якою вона агрегатується, для забезпечення стійкого руху в горизонтальній площині. Колія задніх коліс універсальних просапних тракторів, залежно від міжрядь (45см, 60, 70, 90 см), може регулюватись.

7.Класифікація тракторів

Сучасні трактори можна поділити за призначенням, типом ходової частини й остова та за тяговим зусиллям.За призначенням трактори поділяються на сільськогосподарські, транспортні і спеціального призначення. Сільськогосподарські трактори залежно від особливостей і способу виконання сільськогосподарських операцій поділяються на трактори загального призначення Т-74, ДТ-75, Т-150, Т-150К, Т-100М, К-700, універсальні Т-25, Т-38М, Т-40, Т-40А, «Беларусь», Т-16М і спеціалізовані Т-54В ТДТ-75, ДТД-40М За типом ходової частини трактори поділяються на гусеничні трактори загального призначення (Т-74, ДТ-75М, Т-150, Т-100М), універсальний трактор Т-38М та спеціалізований Т-54В й колісні трактори можуть бути чотири і триколісними, МТЗ-52,Т-40А, Т-150К. Питомий тиск гусеничного трактора на грунт набагато менший, ніж у колісних тракторів, що дає можливість працювати такими тракторами в умовах зволожених. За типом остова трактори поділяються на рамні (Т-74, ДТ-75 мають остов, безрамні (Т-25) мають остов, утворений з'єднанням окремих частин трактора (рами немає).і піврамні (Т-130,Т-140, «Беларусь» тощо) остов утворений корпусами механізмів заднього моста, двома балками, прикріпленими болтами або привареними до корпуса заднього моста, і поперечкою, що зв'язує лонжерони в передній частині. За тяговим зусиллям сільськогосподарські трактори поділяються на такі класи: 0,2; 0,6; 0,9; 1,4; Де 2; 3; 4; 5 і 6, де цифри показують тягове зусилля трактора в тоннах.

8.Робоче обладнання лісогосподарського трактора. гідроначіпна система – призначена для агретування начіпних та напівначіпних робочих машин,-причіпний пристрій – для агретування причіпних машин, -вал відбору потужності – приводить в рух машини,-передня начіпка (на неї навішується щіт),-лебідка (барабан,на який намотаний трос,призначена для чьокирної трильовки),-коньок