Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11111.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
415.74 Кб
Скачать

Програмне забезпечення кохо

Картооснова Харківської області (далі КОХО) призначена для забезпечення потреб землеустрою та кадастру області в єдиній картографічній основі. КОХО складається з чотирьох основних елементів:

  • математичної основи у вигляді спеціально розробленої Місцевої системи координат Харківської області для потреб землекористування та кадастру (далі МСК ХОЗК);

  • растрових навігаційної та детальної картоснов області відповідно масштабів 1 : 100 000 та 1 : 10 000;

  • векторних шарів поіменованих об’єктів області для прискореної навігації;

  • інтерфейсу користувача, що складається з елементів управління КОХО

КОХО розроблена, як розширення (extension) широко розповсюдженої геоінформа-ційної систем АгсView 3.x, що дає можливість створювати на її основі та з застосуванням її математичної основи, будь-яких шарів користувача, наприклад будь-яких карт та планів, що використовуються в землеустрої та кадастрі.

Земельна реформа в Україні потребує виконання топографо-геодезичних знімань безлічі земельних ділянок та формування відповідної бази геопросторових даних у складі автоматизованої системи державного земельного кадастру (АС ДЗК).

Для забезпечення якісного орієнтування на території області використовуються растрова картооснова, яка містить:

  1. Навігаційну растрову карту масштабу 1 : 100 000;

  2. Детальну растрову карту масштабу 1 : 10 000.

КОХО поставляється в двох варіантах - обласному та районному. В обох варіантах навігаційну растрова карта масштабу 1 : 100 000 поставляється в повному обсязі, в той час як детальна растрова карта в обласному варіанті поставляється на всю область, в районних варіантах - лише в межах відповідного району.

Для забезггечення прискореної навігації використовуються векторні шари пойменованих об’єктів. Це шари:

  • Населених пунктів Харківської області

  • Районів і міст обласного підпорядкування Харківської області

  • Міських, селищних та сільських рад (далі місцевих рад) Харківської області

  • Залізничних станцій Харківської області

  • Межі Харківської області

Програмний інтерфейс та використання растрової картооснови при роботі в програмного середовищі АгсView 3.x забезпечує оператору можливість виконання таких функцій:

Ініціації растрової картооснови та настроювання її властивостей

Швидкого пошуку на карті районів і міст обласного підпорядкування, місцевих рад, населених пунктів та залізничних станцій Харківської області. Виконання цієї функції забезпечується картографічною синхронізацією векторних шарів районів, місцевих рад, населених пунктів та залізничних станцій Харківської області з растровою картоосновою.

Вибору масштабів із списку фіксованих масштабів 1 : 50 000, 1 : 5 000, 1:10 000, 1 : 100 000 для наглядної візуалізації при роботі з картою. При використанні масштабів від 30 000, включно та дрібніше, у вікні відображення карти видно карту масштабу 1 : 100 000. При використанні масштабів від 30 000, включаючи 30 000.та крупніше, у вікні відображення карти видно карту масштабу 1 : 10 000. При масштабі 30 000 у вікні відображення карти видно карти масштабів 1:10 000 та 100 000 одночасно.

Використання індивідуального та пакетного механізмів перерахунку координат із Місцевої системи координат Харківської області в СК63 та навпаки. Та властивість СК-63, що номенклатура листів СК-63 не залежить від номера зони, дозволяє використати в Місцевій системі координат ту ж номенклатуру. Завдання координат проводиться в правій декартовій системі координат, без додавання номера зони.

В програмному вікні АгсView GIS в випадаючому меню «Файл» оператор повинен активізувати рядок «Ехtensions» - перед оператором з’явиться діалогове вікно «Ехtensions», зображене на мал.2, в якому оператор в списку «Available Ехtensions» повинен вибрати та помітити «галочкою» пункт - «Raster map of Kharkov геgion» vЗ.О.


Малюнок 2 Діалогове вікно «Ехtensions ».

Після цього при створенні нового вікна відображення «View», що є стандартною операцією при роботі в Агс View/ GIS, на панелі інструментів п’ять додаткових кнопок, що призначенні для виконання таких операцій:


«Растрова карта». - Настроювання та робота з растровою картою Харківської області масштабів.

«Встановити масштаб». - Встановити поточний масштаб з переліку фіксованих масштабів.

«Номенклатура». - Визначення місцеположення на карті номенклатурних листів карт масштабів 1:10 000.


«Перерахунки координат». - Перерахунок координат з системи СК63 в місцеву й навпаки.


«Встановити центр». - Встановити вказану точку на карті в центр екрану.

Ініціація растрової картооснови Харківської області здійснюється натисканням кнопки «Растрова карта»

Після активізації кнопки перед оператором з’являється діалогове вікно «Навігація», зображене на мал.З:

В верхній правої частини діалогового вікна «Навігація» розміщена кнопка «Шлях», за допомогою якої оператор може виконати наступну функцію: «Вказати шлях до файлів карти».

Активізація цій кнопки, викликає появу діалогового вікна «Властивості карти Харківської області», зображеного на мал. 4, в якому задаються властивості карти Харківської області.


Малюнок 4. Діалогове вікно «Властивості карти Харківської області».

В блоці «Каталог растрових зображень» діалогового вікна «Властивості карти Харківської області» розташовані рядки вводу, в яких вказується шлях до директорії, де знаходяться:

Каталог растрових зображень Харківської області масштабу 1 : 100 000.

Каталог растрових зображень Харківської області масштабу 1:10 000.

У блоці «Додаткові дані» діалогового вікна «Властивості мапи Харківської області» знаходяться рядки вводу для завдання шляху до файлів:

  • Населених пунктів Харківської області

  • Міських, селищних та сільських рад Харківської області

  • Районів Харківської області

  • Кордонів Харківської області

  • Залізничних станцій Харківської області

Справа від рядків вводу розміщені кнопки, що призначені для виконання таких

команд:


«Змінити каталог» - служить для виклику діалогового вікна дерева файлової структури з механізмом переміщення по дереву з метою знайти та вказати шлях до певного шару.


«Додати шари» - натискання цієї кнопки призводить до додавання відповідного шару до візуально відображуваної карти. Коли ця кнопка не натиснута для якогось з шарів, відповідний шар буде використовуватися при роботі карти, але не буде візуально відображатися на екрані. Як видно з мал.4, біля рядка вибору растрової карти масштабу 1:10 000 немає цього значка. Це означає, що цей шар завжди буде відображатися на екрані. Для відображення будь-якого іншого шару слід натиснути цю кнопку біля відповідного рядка.

При умові, коли растрові карти обох масштабів та векторні шари навігації знаходяться так, як це зроблено в пакеті первинної поставки, досить вказати місцеположення лише першого матеріалу, наприклад растрової карти масштабу 1 : 100 000 - решта інформації буде заповнена автоматично. В іншому разі треба буде вказати конкретно шлях до кожного з матеріалів, що складають растрову картографічну основу.

Палітра растрової карти Харківської області М 1 : 100 000 у версії 3.0, у відмінності від попередньої, буде налаштована автоматично.

Після настроювання шляхів та вибору шарів для візуалізації вікно «Властивості карти Харківської області» можна закрити. У вікні «View» проекту буде сформована кар­та, зображена на мал.5.


Маїюнок 5. Вікно « View » з формованою картою.

Можна порекомендувати користувачу зберегти проект Агс View З.Х з довільним ім'ям. Подальшу роботу з картою можна починати із запуску налаштованого проекту.

Управління растровою картоосновою Харківської областіВибір районів, місцевих рад, населених пунктів та залізничних станцій

Харківської області Вибір районів, місцевих рад, населених пунктів та залізничних станцій Харківської області виконується за допомогою діалогового вікна «Навігація», зображеного на мал. 6,

яке відчиняється при активізації кнопки «Растрова карта»


Малюнок 6. Діалогове вікно «Навігація».

У блоці «Вибір» діалогового вікна «Навігація» розміщені радіокнопки:

  • «Район»

  • «Місцеві ради»

  • «Населений пункт»

  • «Залізничні станції»

Ці кнопки у включеному стані служать для орієнтації по карті при виборі районів; місцевих рад; населених пунктів; залізничних станцій, що розташовані на території Харківської області.

Вікно списку призначено для виведення в ньому відсортованих в алфавітному порядку назв об'єктів області, вибір яких залежить від включеної в даний момент радіокнопки.

Кнопка «Задати шаблон» і рядок введення критерію пошуку використовується для прискорення пошуку необхідних об'єктів області, назви яких виведені у вікні списку.

Перемикач масштабу виділеного у включеному стані дозволяє змінити масштаб відображення карти так, щоб виділений об'єкт із вікна списку повністю був відображений на екрані.4

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]