Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
капустяна моль, попелиця, клопи.doc
Скачиваний:
74
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
506.37 Кб
Скачать

2.1.7. Заходи захисту капусти від капустяної молі

Відомо 102 ентомофаги капустяної молі. В яйцях паразитує Trichogramma everesceus Wetk. (Hymenoptera: Trichogrammatidae), основними паразитами гусениць є Apanteles plutella Kurd. і A. vestalis Hal. (Hymenoptera: Braconidae); Horogenes (Angitia) fenestralis Holugr., Diadromus subtilicornis Qrav., Diadegma chrysostitos Qmal. (Hymenoptera: Ichneumonidae); лялечок — Pteromalus puparum L. (Hymenoptera: Pteromalidae), Phryxe reulgaris Fel. (Diptera: Tachinidae) та ін. Гусениці й лялечки уражуються грибними й бактеріальними хворобами. (Байдик, 2005)

Заходи захисту.

Необхідно видаляти всі післязбиральні рослинні залишки з грядки, своєчасно боротися з бур'янами сімейства хрестоцвітних. Глибока зяблева оранка.

Можна підвищити стійкість капусти до капустяної молі. Позакореневе підживлення розчином суперфосфату з хлористим калієм. Першу підгодівлю капусти проводять при виявленні на рослинах кладки яєць, другу - через 20 днів після першої.

При заселенні 10 % рослин і чисельності, яка перевищує 4 – 5 гусениць на одну рослину, доцільно проводити обприскування біопрепаратами або інсектицидами.

Проти гусениць капустяної молі можна використовувати інсектициди: актеллик (1%), амбуш (0,08%), нурелл (0,03%), ріпкорд (0,02%), талкорд ((0,08%) і т.п . (Перелік, 2010)

Потрібно регулярно оглядати посадки і застосовувати в боротьбі з гусеницями шкідника на капусті бактеріальні препарати: ентобактерін (0,5%), бактоспеін (0,3%), гомелін (0,15%), дендробаціллін (0,15%), діпел (0,2%), лепідоцид (0,15%) і т.п.

2.2. Весняна капустяна муха

2.2.1. Систематичне положення весняної капустяної мухи

Царство – Тварини (Animalia);

Тип - Членистоногі (Arthropoda);

Підтип - Трахейнодихаючі (Tracheata);

Клас - Комахи (Insecta);

Підклас - Вищі, або Крилаті (Prerygota);

Ряд – Двокрилі (Diptera);

Родина – Квіткові мухи (Anthomyiidae)

Рід – (Delia)

Вид – Весняна капустяна муха (Delia brassicae Bouche.) (Бей-Биенко, 1980)

2.2.2. Поширеність весняної капустяної мухи

 В Україні поширена повсюдно. Живе також по усій Європі, на Мадейрі та Азорських островах, в Північній Африці, по усій Росії окрім тундри, в Китаї та Японії, завезена в Північну Америку. Личинки мухи пошкоджують капусту, ріпу, редьку та інші культури.

2.2.3. Діагностичні ознаки весняної капустяної мухи

Муха (рис. 2) в загальному дещо нагадує звичайну кімнатну муху, але відрізняється меншою величиною (довжина 5-7 мм) і більшою зарослістю. Самець розміром 5 – 5,5 мм, попелястосірого кольору, з трьома темними смугами на передньоспинці та широкою темною смугою на черевці, на всіх сегментах помітні поперечні смуги; черевце округлоконічне, на верхівці звужене; очі займають більшу частину голови, очі самця стикаються між собою, у самки ж розділені проміжком. Самка — 6 – 6,5 мм, світлосірого кольору, смуги на грудях не чітко виражені; черевце загострене, з бурими клиноподібними плямами на кожному сегменті.

Самка відшукує стебло капусти чи якусь щілину або дірочку в землі біля нього і відкладає 1-5 дрібних білих довгастих яєчок (рис. 2). Таких купок вона може відкласти кілька. На одній рослині можуть виявитися від декількох мух сотні яєчок. Виявити яйця дуже легко. Слід звернути увагу на ту обставину, що муха обирає для відкладання яєць певні сорти капусти, головним чином кольорова і білокачанна.Яйце розміром 1,0 – 1,5 мм, біле, сигароподібне, з поздовжньою борозенкою. Яйця відкладають на кореневу шийку рослин або на землю поблизу них. 

Личинка (рис. 2) весняної капустної мухи знаходяться або в коренях капусти, або просто в землі біля них. Це типові личинки мух - безногі білі черв'ячки (довжиною 8 мм) з звужуються переднім кінцем, на якому просвічують чорні ротові гачки (щелепи), якими вони проникають в тканини рослин.

Задній кінець тупий, косо зрізаний, на ньому є 6 пар м'ясистих горбків і пара задніх дихальців (темнокоричневе пластинки). На передньому кінці стирчать з боків маленькі придатки - передні дихальця.

Лялечка покрита.

Несправжній кокон (рис. 2) розміром 4 – 6 мм, видовженоовальний, коричневий, на задньому кінці помітні 14 горбків, які характерні для личинки. Коконы эти имеют форму темнокоричневых бочоночков, лежащих в земле на глубине нескольких сантиметров. (Літвінов, 2009)

Рис. 2 Весняна капустяна муха

1 – яйце; 2 – личинка; 3 – ложний кокон; 4 – імаго; 5 – пошкодження.

(Бей-Биенко, 1980)