Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
капустяна моль, попелиця, клопи.doc
Скачиваний:
74
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
506.37 Кб
Скачать

4.2. Система заходів для захисту капусти від капустяної молі, весняної та літньої капустяної мухи

Ситема заходів для захисту капусти від весняної та літньої капустяної мухи. Вирощування сильної, здорової розсади, краще, ніжторфоперегнойних горщиках. Ранні терміни висадки в оптимальну глибину.Вибраковка розсади, сильно пошкодженій личинками мух. При слабкому зараження коріння розсади промивають у питній воді, потімобмакивают в розчинкоровяка з глиною. Періодичнеотгребание яєць від рослин iокучивание останніх для освіти додаткових коренів. Підгортання повторюють після підгодівель і поливів. Прибираннякочериг відразу після зняття врожаю та його спалювання. Ретельна осінняперекопка грунту, сприяє загибелі значної кількості коконів мух. З хімічних заходів боротьби застосовують обприскування зміцнілій розсади після висадки у ґрунт 0,2%-ним розчиномтрихлорметафоса-3 або внесення у грунт 5%-ного гранулятадиазинона. Застосування нафталіну для відлякування мух, який змішують порівну з піском. Суміш підсипають впритул до стеблам з розрахунку 6 р на рослина для виявлення перших яєць мух і повторно 2—3 разу через сім-вісім днів. З цією ж метою застосовують тютюнову пил, змішану наполовину з гашеної вапном чи золой

Ситема заходів для захисту капусти від капустяної молі. Правильніше за все буде не боротися з міллю, а попередити її появу. Знаючи те, що вона зимує в залишках хрестоцвітних культур ми зобов'язані в кінці сезону видалити всі рослинні залишки з нашого городу та провести його перекопування.

При виявлення на рослинах яєць капустяної молі, можна підвищити їх стійкість за допомогою підгодівлі розчином хлористого калію і суперфосфату (період повторення підживлення - 20 днів).

Ефективно обприскування рослин карбофосом (на 10 літрів води 60 грам).

Проти гусениць капустяної молі використовують наступні інсектициди: Талкорд (0,08%), ріпкорд (0,02%), ДДВД (0,1%), Суміцідін (0,05%), а також різні бактеріальні препарати: діпел (0, 2%), БИП (0,5%), Бактоспеін (0,3%) та інші.

Помічено, що капустяна міль, як і багато шкідники не люблять деякі бур'яни: чорну гірчицю, дику редьку, грицики, суріпицю, блощичник, гіркий полин. Візьміть 1 кг. зібраної під час цвітіння полину. Залийте окропом, щоб трава покрилася водою, доведіть до кипіння і прокип'ятіть 30 хвилин. Після того, як відвар охолов, відфільтруйте і додайте води, щоб в результаті вийшло 10 л. Отриманим зіллям обприскують щотижня ваші капустяні грядки, поки не знищите гусениць.

Багато садівники використовують ті ж самі засоби, що й для боротьби з попелицею: хвойний концетрат, ромашку, деревій, відвари з бадилля томатів і картоплі (про ефективність цих методів нічого не можу сказати).

При обприскуванні ретельно обробляйте нижню сторону листів, де сидять гусениці. (Байдик, 2005)

Таблиця 5

Система заходів для захисту капусти від капустяної молі, весняної та літньої капустяної мухи

Пор. №

Заходи

Назва шкідника і фаза його розвитку

Строки проведення

Календарні

Фенологічні

1

2

3

4

5

1

Обприскування

Капустяна міль

ІІ д. травня

сходи

Весняна капустяна мухи

2

Обприскування

Капустяна міль

ІІІ д. червня

Утворення качана

Літня капустяні мухи