Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kupyansk_proekt-1.doc
Скачиваний:
57
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
4.02 Mб
Скачать

5.10. Лісозахист.

Санітарний стан лісів в даний час слід вважати задовільним. Загальний запас сухостійного і пошкодженого лісу збільшився на 88,44 тис. м3в порівнянні з даними попереднього лісовпорядкування, наявністю осередків шкідників та хвороб лісу відмічена на площі 2809,8 га.

Виявлені в лісовому фонді осередки шкідників та хвороб лісу, в яких найбільше поширення мають зелена дубова листовійка, звичайний та рудий соснові пильщики, коренева та соснова губки, стовбурні гнилі листяних порід, приводяться в табл. 4.5.1. та проектних відомостях по лісництвах. В порівнянні з минулим ревізійним періодом збільшилась площа насаджень пошкоджених кореневою та сосновою губкою, що значно вплинуло на санітарний стан соснових насаджень.

Лісовпорядкуванням запроектовані відповідні господарські заходи, які потрібно провести для покращення стану цих насаджень. В місцях, де проведення санітарно-оздоровчих заходів не дасть бажаних наслідків, запроектовано проведення суцільних санітарних рубок.

В залежності від появи і розвитку осередків шкідників і хвороб лісу, зміни санітарного стану насаджень, обсяги заходів з лісозахисту, вказані в табл. 5.10.1. повинні уточнюватись.

З метою запобігання розвитку осередків шкідників і хвороб лісу, треба при веденні лісового господарства виконувати вимоги "Санітарних правил в лісах України", що затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 27 липня 1995 року №555.

5.10.1. Запроектовані щорічні обсяги заходів з лісозахисту

Найменування заходів

Одиниця вимірю-вання

Запроектовано лісовпоряд-куванням

Прийнято 2-ою л/в нарадою

Примітка

  1. Поточне лісопатологічне обстеження

га

33410

33410

щорічно

  1. Ґрунтові розкопки на зараження личинками пластинчатовусих

ям

300

300

щорічно

  1. Наземні винищувальні заходи боротьби зі шкідниками і хворобами лісу

по мірі необхідності

  1. Виготовлення штучних гнізд

шт.

400

400

щорічно

  1. Ремонт штучних гнізд

шт.

50

50

щорічно

  1. Організація куточків лісозахисту

шт.

6

6

ревізійний період

Попередження виникнення осередків шкідників і хвороб, а також їх ліквідація в разі виникнення, можливо тільки при поєднанні винищувальних і лісогосподарських заходів.

Крім цього, бажано створювати змішані насадження, які більш стійкі до пошкоджень.

Нагляд за шкідниками і хворобами лісу ведеться лісовою охороною на протязі вегетативного періоду. Велику увагу потрібно приділяти виявленню перших ознак шкідників і хвороб, так як боротьба з ними на ранніх стадіях більш ефективна і потребує менших затрат.

5.11. Використання лісу для культурно-оздоровчих цілей.

Ліс – найважливіша природоутворююча частина навколишнього середовища. Він позитивно впливає на клімат, очищення атмосфери. Надзвичайно велика оздоровча і культурно-естетична роль лісу. Найбільш широко в культурно-оздоровчих цілях використовуються рекреаційні ліси лісгоспу, площа яких становить 1084,4 га. Розподіл цієї площі за показниками ландшафтної характеристики приводиться в розділі 3 (табл. 3.3.12).

В цілому територія рекреаційних лісів характеризується закритим типом ландшафту, другим класом естетичної і рекреаційної оцінки, третім класом стійкості до рекреаційних навантажень і пішохідної доступності, п'ятим класом додаткової оцінки, першим класом стадії рекреаційної дигресії, що врахувалось під час проектування заходів з благоустрою. Місця знаходження намічених елементів благоустрою наведені в проектних відомостях по лісництвах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]