Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
12
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
372.74 Кб
Скачать
  • Радіоактивність. Закони радіоактивного розпаду

Внаслідок радіоактивного розпаду початкова кількість ядер зменшується в часі по експоненціальному закону. Дійсно, кількість ядер, які розпадаються в інтервал часу пропорційна величині цього інтервалу та кількості ядер, які можуть розпадатися :

(5.6.13)

Вираз (5.6.13) називають законом радіоактивного розпаду в диференційній формі. Константа має назву сталої радіоактивного розпаду. Вона вимірюється в і показує яка частина ядер розпадається в одиницю часу.

Інтегруючи диференційне рівняння (5.6.13) легко отримати так звану інтегральну форму закону радіоактивного розпаду:

(5.6.14)

Періодом напіврозпаду називають такий інтервал часу , за який розпадається половина початкової кількості ядер: . Зв’язок між величинами періоду напіврозпаду та сталої радіоактивного розпаду:

(5.6.15)

Активність радіоактивної речовини вимірюють кількістю розпадів за одиницю часу. Одиницю активності називають кюрі: 1кюрі відповідає розпадів в секунду:

(5.6.16)

Залежність активності одного з ізотопів йоду () у відносних одиницях (активність в початковий момент прийнято за одиничну: ) від часу показана на малюнку. Активність спадає з часом за експоненціальним законом. Як видно з малюнку активність цього радіоактивного ізотопу спадає вдвічі приблизно за секунд, тобто приблизно за 222 години, або 9,25 діб.

Факультет машинобудування

Лектор Дон Н.Л.

стор. 7 з 7

Соседние файлы в папке Квантова ф_зика