Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
13
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
345.09 Кб
Скачать

Херсонський державний технічний університет

Кафедра загальної та прикладної фізики

КВАНТОВА ФІЗИКА

Лекція 5.1. Ядро. Постулати Бора

5.1. ЯДРО. ПОСТУЛАТИ БОРА

  1. Досліди Резерфорда, ядерна модель атома

  1. Постулати Бора. Теорія атому водню

  1. Умова квантування атомних орбіт в теорії Бора

  1. Закономірності атомних спектрів поглинання

  • Досліди Резерфорда, ядерна модель атома

Основи сучасного уявлення про побудову атому були закладені Ернестом Резерфордом. З 1899 році було відомо, що уран випромінює не лише швидкі електрони (так зване - випромінювання), але ще й інше випромінювання із доволі слабкою проникливою здібністю (-промені). Десять років напруженої праці дозволили Резерфорду встановити, що насправді з ядер урану вилітають не промені, а потік -частинок, які мали позитивний заряд та являли собою ядра атомів гелію.

Резерфорд та його інтернаціональна лабораторія використали потоки - частинок для вивчення побудови атому. Його експериментальний метод полягав у підрахунках - частинок розсіяних тонкою металевою фольгою під різними кутами. Кількість розсіяних частинок визначалася в темряві по спалахам світла, які давали розсіяні частинки, потрапляючи на екран з сірчистого цинку ( виконував роль люмінофору). Завдяки порівняно великій масі - частинок (які у понад 7000 разів масивніші за електрони) вони не відхиляються від власної прямолінійної траєкторії при зіткненнях з легкими електронами атомів. Помітне відхилення траєкторії -частинки від прямолінійної можливе лише у тому випадку, коли вона проходить достатньо близько від масивного позитивно зарядженої частинки . Якщо частинки розсіюються на золотій фользі товщиною у м, то на такій товщині металевої фольги вкладається ланцюжок з приблизно 400 атомів золота.

Досліди Резерфорда показали, що - частинки здебільше розсіювалися на малі кути (). Тобто переважна більшість з них проходила крізь фольгу майже як крізь пустий простір. Все ж одна з приблизно 20.000 частинок , навпаки, розсіювалася на значні кути, більші за . Це дозволило Резерфорду вже у 1913 році дійти висновку про те, що в центрі атому розташовано масивне позитивно заряджене ядро, розміри котрого надзвичайно малі порівняно з характерними розмірами власне атому. Саме тому більшість - частинок оминають ядра атомів на порівняно великих відстанях від них і розсіюються незначно. Характерні розміри атомних ядер складають приблизно ~ м., тоді як характерні розміри електронних оболонок в атомі приблизно ~м, на п’ять порядків більші.

Наочне уявлення про співвідношення розмірів ядра та атомних оболонок дає таке порівняння: якби ми збільшили ядро атому до розмірів макового зернятка (10-3 м), то атомна оболонка збільшилася б до розмірів бігової доріжки стадіону (102 м). Уявляючи собі макове зернятко в центрі стадіону можна зрозуміти співвідношення розмірів атомного ядра та атомних електронних оболонок.

Резерфорд на підставі описаних вище експериментів запропонував так звану планетарну модель атому. В цій моделі атомні електрони рухалися навколо ядра по еліптичним траєкторіям, причому в одному з фокусів такого еліпсу знаходиться порівняно невелике за розмірами, але масивне атомне ядро. Затим що сила Кулона, себто сила притягання поміж зарядами ядра та електрону, як і сила всесвітнього тяжіння поміж планетами та Сонцем, обернено пропорційні квадрату відстані поміж ними, особливості руху планет в Сонячній системі та електронів в атомі, згідно з Резерфордом, є подібними.

Найбільшим недоліком планетарної моделі Резерфорда була її суперечність (контроверза) основному закону електродинаміки. Заряджені електрони, котрі рухаються по замкненим еліптичним орбітам навколо ядер, —отже, рухаються з прискоренням,—повинні безперервно випромінювати енергію у вигляді електромагнітних хвиль. Тому атом Резерфорда був принципово нестабільним: витрачаючи весь запас власної енергії на випромінювання, електрон повинен був рано, чи пізно (по розрахунках випливало, що за дуже короткий час, порядку 10-11 с), падати на ядро.

Саме нестабільність планетарної моделі атому Резерфорда і стала причиною розробки нових, квантових уявлень у фізиці мікросвіту.

Соседние файлы в папке Квантова ф_зика