Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Фізика / Практичн_ заняття 2 семестр / Методичн_ рекомендац_ї (МБ __ курс)

.pdf
Скачиваний:
59
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
967.89 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ ХЕРСОНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ Кафедра загальної та прикладної фізики

Рег. № 12/855 – 30.09.09

 

 

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

 

і контрольні завдання до практичних занять

 

з дисципліни

Фізика

 

для студентів

ІI курсу

напряму

6.050701

Електротехніка та електротехнології

галузі знань

0507

Електротехніка та електромеханіка

напряму

6.050801

Мікрота наноелектроніка

галузі знань

0508

Електроніка

напряму

6.050202

Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані

 

 

технології

галузі знань

0502

Автоматика та управління

напряму

6.050201

Системна інженерія

галузі знань

0502

Автоматика та управління

напряму

6.050102

Комп’ютерна інженерія

галузі знань

0501

Інформатика та обчислювальна техніка

напряму

6.050103

Програмна інженерія

галузі знань

0501

Інформатика та обчислювальна техніка

напряму

6.051301

Хімічна технологія

галузі знань

0513

Хімічна технологія та інженерія

напряму

6.051701

Харчові технології та інженерія

галузі знань

0517

Харчова промисловість та переробка

 

 

сільськогосподарської продукції

напряму

6.051601

Технологія та дизайн текстильних матеріалів

галузі знань

0516

Текстильна та легка промисловість

напряму

6.051602

Технологія виробів легкої промисловості

галузі знань

0516

Текстильна та легка промисловість

напряму

6.050502

Інженерна механіка

галузі знань

0505

Машинобудування та матеріалообробка

напряму

6.050503

Машинобудування

галузі знань

0505

Машинобудування та матеріалообробка

напряму

6.051001

Метрологія та інформаційно-вимірювальні

 

 

технології

галузі знань

0510

Метрологія, вимірювальна техніка та

 

 

інформаційно-вимірювальні технології

факультетів

 

Кібернетики

 

 

Технологій та дизайну

 

 

Машинобудування

Херсон – 2009

Методичні рекомендації і контрольні завдання до практичних занять з дисципліни «Фізика»

Укладачі: Степанчиков Д.М., Курак В.В. Гоголева Т.П., кількість сторінок 76

Рецензент: к.т.н., доц. Бабічев С.А.

Затверджено на засіданні кафедри загальної та прикладної фізики протокол №__1__ від _01.09.09. _

Зав. кафедри_________ Шарко О.В.

Відповідальний за випуск ___Гоголева Т.П.____

2

Вступ

Дисципліна «Фізика» разом з «Вищою математикою» і «Теоретичною механікою» складає основу теоретичної підготовки інженерів і відіграє роль фундаментальної фізико-математичної бази, без якої неможлива успішна діяльність інженера будь-якого профілю. Курс фізики являє собою єдине ціле. Вивчення цілісного курсу фізики сприяє формуванню у студентів наукового світогляду та сучасного фізичного мислення. Курс передбачає вивчення основних законів та категорій фізики, фізичних основ методів дослідження матеріалів (фізичного матеріалознавства).

Методичні рекомендації складаються з трьох розділів та сімох тем, які передбачені до вивчення у другому семестрі викладання дисципліни

«Фізика» згідно з робочими програмами. Основною метою методичних рекомендацій є допомога студентам у вивченні курсу фізики. Крім того,

методичні рекомендації можуть використовуватися викладачами при проведенні практичних занять.

Кожна розглянута тема складається з основних теоретичних відомостей, методичних порад щодо розв’язування задач, декількох прикладів розв’язку типових задач і списку задач для самостійного розв’язання. Під час практичних занять викладач разом зі студентами детально розглядають приклади розв’язання типових задач з відповідної теми. Наприкінці практичного заняття викладач надає студентам домашнє завдання у вигляді переліку задач, які необхідно розв’язати самостійно вдома. Звичайно номер варіанту відповідає номеру студента у списку групи.

При самостійному розв’язуванні домашніх завдань студенту у своїх діях рекомендується дотримуватися наступної послідовності:

1.Ретельно опрацювати теоретичний матеріал, на якому базуються задачі домашнього завдання;

2.Розібрати наведені приклади розв’язку задач даної теми;

3.Ознайомитися з умовою задачі, обрати найбільш раціональний шлях розв’язку задачі;

4.Обґрунтувати правомірність застосування обраного фізичного закону або формули до опису явища, про яке йдеться у задачі;

3

5.Записати коротку умову задачі, скласти систему рівнянь, кількість яких неменша за кількість невідомих;

6.Розв’язати отриману систему рівнянь;

7.Проаналізувати отриманий результат.

За умови вдумливого та наполегливого опрацювання теоретичного матеріалу та прикладів розв’язку задач, студенти з запропонованими задачами домашнього завдання можуть впоратися самостійно. Це сприяє розвитку їхніх творчих здібностей, вмінь та навичок.

Кожне домашнє завдання складається з однієї або більше (за вимогою викладача) задач, які необхідно оформити на окремому аркуші. При цьому обов’язково треба вказувати прізвище, групу, номер варіанту. Розв’язок задачі необхідно супроводжувати поясненнями, вказувати основні закони і формули, на яких базується розв’язок задачі. Варто уникати проміжних розрахунків і спочатку вивести остаточну розрахункову формулу у літерних позначеннях. Правильність отриманої формули слід перевірити методом розмінностей. Обчислення проводити шляхом підстановки заданих числових величин у розрахункову формулу. Точність розрахунку визначається кількістю значущих цифр у вихідних даних задачі. Константи фізичних величин треба брати з фізичних довідників. Отриманий результат наприкінці розв’язку треба перевірити на адекватність реальним умовам,

що запропоновані у задачі.

Домашнє завдання слід надати на перевірку викладачу на наступному

(після розгляду даної теми) практичному занятті. При оцінюванні враховуються своєчасність виконання та вище зазначені вимоги щодо оформлення та розв’язку задач.

Роботи, які представлені без дотримання правил оформлення, а також роботи, які виконано не за своїм варіантом, зараховуватися не будуть.

Утруднення, що виникають під час розв’язання задач домашнього завдання, з’ясовуються у викладача практичних занять під час проведення індивідуально-консультативних занять.

4

РОЗДІЛ 1. ЕЛЕКТРОМАГНЕТИЗМ. КОЛИВАННЯ ТА ХВИЛІ [1,2,4,8- 10,12,13,15,16]

Тема 1. Магнітне поле. Електромагнітна індукція

Електричні і магнітні явища пов’язані з особливою формою існування матерії – електричними і магнітними полями, з їх взаємодією. Електромагнітні взаємодії не тільки пояснюють усі електромагнітні явища, але й забезпечують сили, які обумовлюють існування речовини на атомарному і молекулярному рівнях як цілого. Основою теорії електромагнітного поля є рівняння Максвела.

При вивченні даної теми студент повинен приділити особливу увагу закону електродинаміки – закону Ампера. Знати і уміти застосовувати закон Біо-Савара-Лапласа для розрахунку магнітної індукції або напруженості магнітного поля прямолінійного і кругового струмів, а також закон повного струму (циркуляції вектора магнітної індукції) для розрахунку магнітного поля тороїда і довгого соленоїда. При вивченні питання, пов’язаного з дією магнітного поля на рухомі заряди, необхідно вміти застосовувати силу Лоренца для визначення напряму руху заряджених частинок в магнітному полі, уявляти собі принцип дії циклічних прискорювачів заряджених частинок, а також визначати роботу переміщення провідника і контуру зі струмом в магнітному полі. При вивченні явища електромагнітної індукції необхідно вміти виводити та застосовувати для розрахунків формули ЕРС індукції, енергії магнітного поля.

Методичні рекомендації

Задачі про силову дію магнітного поля на провідник зі струмом, або задачі про рівновагу таких провідників в магнітному полі, зручно вирішувати у наступній послідовності:

1.Зробити схематичний рисунок, на якому вказати напрям струмів I у провідниках і напрям індукції магнітного поля B . Відмітити і визначити кути між провідниками і магнітною індукцією.

2.Використовуючи правило лівої руки, знайти напрям сил Ампера, що діють на кожен провідник зі струмом. Відмітити на рисунку й решту сил, які діють на провідник (сили тяжіння, реакції опори, натягу нитки, тощо).

3. Скласти рівняння рівноваги контуру зі струмом у вигляді Fk = 0 або

M k = 0 .

k

k

Останнє рівняння моментів є більш зручним, коли в задачі можливе лише обертання тіла. Крім того, загальний момент сил, що діє з боку магнітного поля на контур зі струмом, можна одразу розрахувати за формулою (1.4). У багатьох випадках це зручніше, аніж обчислювати окремі моменти сил Ампера, які діють на сторони контуру.

4.Розв’язати отримані рівняння рівноваги відносно невідомих величин.

При розв’язку задач на рух зарядженої частинки в магнітному полі слід пам’ятати, що траєкторія руху частинки буде колом, якщо частинка влітає у область поля перпендикулярно

до його силових ліній (у формулі (1.6) кут α = 90o ); якщо напрям руху зарядженої частинки співпадає, або є протилежний з напрямом силових ліній магнітного поля (α = 0o; 180o ), то

частика не відхиляється від свого початкового напряму руху; у всіх інших випадках траєкторією руху зарядженої частинки у магнітному полі буде гвинтова лінія.

При розв’язку задач на явище електромагнітної індукції необхідно чітко розуміти, що ЕРС індукції виникає при будь-якій зміні магнітного потоку Φ через контур. Це може бути викликане або зміною величини магнітного поля (модуля вектора магнітної індукції B ), або зміною площі контуру S внаслідок деформації, або зміною кількості ліній магнітної

5

Рис.1.1.

індукції, які пронизують контур внаслідок поступального або обертального руху контуру, або комбінацією вище зазначених чинників. Окремим випадком явища електромагнітної індукції є виникнення ЕРС індукції у прямолінійному провіднику, який рухається у магнітному полі (див. формулу (1.25)).

Фізична величина

Позначення

Одиниці вимірювання

Магнітна індукція

В

Тл

Напруженість магнітного поля

Н

А/м

Магнітний потік

Ф

Вб

Магнітна проникливість

μ

Магнітний момент

pm

А м2

Індуктивність

L

Гн

Магнітна стала

μ0 = 4π 107

Гн/м

Електричний заряд

q

Кл

Електрорушійна сила (ЕРС)

ε

В

Напруга

U

В

Сила струму

І

А

Опір

R

Ом

Сила

F

Н

Швидкість

υ

м/с

Робота, енергія

А, W

Дж

Основні закони та формули

1.Зв’язок напруженості та індукції магнітного поля

B = μμ0 H; B = μμ0 H

(1.1)

2.Сила Ампера – сила, з якою магнітне поле з індукцією B діє на провідник довжиною l зі струмом I . Для провідника довільної форми маємо

 

 

 

dF = I[dl × B];

F = I [dl × B]

(1.2)

r

 

 

 

l

 

– малий елемент довжини провідника, який можна розглядати як вектор, спрямований

де dl

за напрямом струму.

 

 

 

Для прямолінійного провідника довжиною l інтеграл (1.2) дорівнює

 

 

 

 

F = IBl sinα

(1.3)

 

 

де α – кут між напрямом струму у провіднику і вектором магнітної

 

 

індукції.

 

 

 

 

Сила Ампера є перпендикулярною як до провіднику зі струмом, так й

 

 

до ліній магнітної індукції: F dl ; F B . Очевидно,

що F = Fmax ,

 

 

коли провідник є перпендикулярний до вектору магнітної індукції:

 

 

r

r

 

 

 

 

dl

B .

 

руки: якщо

 

 

Напрям сили Ампера

визначають за правилом лівої

розташувати ліву руку таким чином, щоб вектор магнітної індукції B входив у долоню (рис.1.1), а чотири витягнуті пальці співпадали з напрямом струму, то відігнутий на 90° великий палець покаже напрям дії сили Ампера.

3.Обертаючий момент. На плаский контур площею S , по якому тече струм I і який розміщено у магнітному полі з індукцією B діє момент сили, який намагається розвернути контур таким чином, щоб його площина була перпендикулярною до вектору магнітної індукції:

6

Mr = [prm × B]; M = pm B sinα = ISB sinα

(1.4)

де α кут між нормаллю до площини рамки і вектором B , pm = IS – магнітний дипольний момент рамки.

4.Сила взаємодії двох прямих безкінечних провідників зі струмами I1 та I2 , які знаходяться на відстані d один від одного у розрахунку на відрізок провідника завдовжки l :

F =

μ0 μI1 I2

l

(1.5)

 

2πd

 

 

r.

5.Сила Лоренца – сила, яка діє на заряд q , що рухається зі швидкістю υ у магнітному

полі з індукцією B :

F = q[υr× B]; F = qυB sinα

(1.6)

де α кут між напрямом швидкості заряду і вектором магнітної індукції. Сила Лоренца є перпендикулярною як до швидкості руху заряду, так й до вектору

магнітної індукції: F υr; F B . Напрям дії сили Лоренца визначають за правилом лівої руки: якщо розташувати ліву руку таким чином, щоб

вектор магнітної індукції B входив у долоню (рис.1.2), а чотири витягнуті пальці співпадали з напрямом руху додатного заряду (проти Рис.1.2. руху від’ємного заряду), то відігнутий на 90° великий палець покаже

напрям дії сили Лоренца.

Якщо на заряджену частинку діють електричне поле з напруженістю E і магнітне поле з

індукцією B , то результуюча сила дорівнює

 

 

Fрез = Fe + Fm = qE + q[υr× B]

(1.7)

6. Магнітний потік через плаский контур площею S :

 

 

 

 

у випадку однорідного поля

 

 

Φ = Bn S = BS cosα

(1.8)

 

де α – кут між вектором нормалі n до площини контуру і вектором

 

магнітної індукції B (рис.1.3), Bn – проекція вектора B на нормаль.

 

у випадку неоднорідного поля

 

Рис.1.3.

 

 

Φ = Bn dS

(1.9)

S

 

 

потокозчеплення, тобто повний магнітний потік, зчеплений з усіма витками соленоїду або тороїду

Ψ = NΦ

(1.10)

де N – кількість витків.

 

власний магнітний потік контуру

 

Φ = LI

(1.11)

7.Закон Біо-Савара-Лапласа – використовується для розрахунку індукції магнітного поля у даній точці простору від будь-якої системи провідників зі струмом:

r

μ

 

μ

r

r

I

μ

 

μ

I sinα

 

 

 

dB =

 

0

 

[dl

×r ]

 

 

; dB =

 

0

 

 

 

dl; B =

dB

(1.12)

4π

r

3

4π

r

2

де dlr – вектор, який за модулем дорівнює довжині провідника dl

і за напрямом співпадає з

напрямом струму, rr – радіус-вектор, проведений з середини елементу провідника до точки,

де визначають магнітну індукцію, α кут між векторами dl

і r .

 

 

Вектор dBr перпендикулярний до площини, в якій лежать елемент dlr

і радіус-вектор r .

Його напрям визначається за правилом правого гвинта (свердлика).

7

Магнітна індукція у центрі кругового струму

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

B =

μ

0

μ

I

 

(1.13)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

R

де R – радіус викривлення провідника.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Магнітна індукція поля, яке створене відрізком провідника (рис.1.4а)

 

 

B =

μ0 μ

 

I

(cosϕ1 cosϕ2 )

 

 

 

(1.14)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4π r0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

При симетричному розташуванні кінців провідника

 

 

 

відносно точки спостереження (рис.1.4б) маємо

 

 

 

 

 

 

 

B = μ0 μ

I

 

cosϕ

 

 

 

(1.15)

 

 

 

 

r

 

 

 

 

 

 

 

 

4π

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Магнітна індукція поля, яке створене безкінечним прямим

 

 

 

провідником

μ

 

μ

 

I

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

B =

 

0

 

 

 

 

(1.16)

 

Рис.1.4.

 

 

 

2π

 

r

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

де r – відстань від осі провідника.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Магнітна індукція поля, яке створене соленоїдом у середній частині

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

B = μ0 μnI

(1.17)

де n – кількість витків на одиницю довжини соленоїда.

Принцип суперпозиції магнітних полів: магнітна індукція B результуючого поля дорівнює векторній сумі магнітних індукцій B1 , B2 ,K, Bn полів, що додаються.

 

 

 

 

r

 

 

n

r

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

B = Bi

 

 

 

 

 

 

(1.18)

При додаванні двох полів маємо

 

 

 

 

 

i=1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Br = Br + Br

2

; B =

B2

+ B2

+ 2B B

2

cosα

(1.19)

1

 

 

 

 

 

1

 

2

 

1

 

 

де α кут між векторами B1 і B2 .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8. Робота переміщення провідника зі струмом у магнітному полі

 

 

 

 

 

Φ2

 

 

 

 

(Φ2 − Φ1 )= IΔΦ

 

dA = IdΦ;

 

A = IdΦ = I

(1.20)

9. Енергія магнітного поля

 

 

 

Φ1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

W =

LI 2

=

Φ2

=

 

IΦ

 

 

(1.21)

 

2

2L

 

2

 

 

 

Об’ємна густина енергії магнітного поля

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

H 2

 

 

 

 

w =

 

B2

 

 

=

μμ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0

 

 

 

 

 

(1.22)

 

 

2μμ0

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10.Закон Фарадея для електромагнітної індукції

ε = −N

dΦ

 

= −

dΨ

 

(1.23)

dt

dt

 

 

 

 

 

Закон Фарадея для самоіндукції

 

dI

 

 

 

 

ε = −L

 

(1.24)

dt

 

 

 

 

ЕРС індукції на кінцях провідника, що рухається у однорідному магнітному полі

ε = Blυsinα

(1.25)

де l – довжина провідника, υ – швидкість його руху,

α кут між напрямами векторів

швидкості і магнітної індукції.

 

 

 

 

 

 

ЕРС індукції при обертанні рамки у магнітному полі

 

8

ε = BNSωsin(ωt)

(1.26)

де S – площа рамки, ω – кутова швидкість обертання рамки, ωt

– миттєве значення кута

між вектором B і вектором нормалі до площини рамки.

 

Приклади розв’язування задач

Приклад № 1

Ізольований прямолінійний провідник зігнуто у формі прямого кута зі стороною 20 см. У площині кута розміщено кільцевий провідник радіуса 10 см таким чином, що сторони кута є дотичними до кільця (рис.1.5а). Знайти індукцію магнітного поля у центрі кільця. Сили струмів у провідниках дорівнюють 2 А. Вплив підвідних провідників не враховувати.

l = 0,2 м r0 = 0,1 м

β1 = β2 = 45° І1 = І2 = І = 2 А

В – ?

Індукція dB поля від елементу провідника dl зі струмом I визначається згідно закону Біо-Савара-Лапласа (1.12):

dBr =

μ0 μ [dlr

×rr]

I

; dB =

μ0 μ

I sinα

dl

r 3

 

 

4π

 

 

4π r 2

Напрям вектора індукції B є перпендикулярний до

площини, яка містить вектори dl і r і визначається за правилом правого гвинта. Наприклад, в центрі кільця (рис.1.5а) вектори індукції від усіх елементів перпендикулярні до площини кільця і спрямовані до нас. Інтегрування рівняння (1.12) дає для кругового струму формулу (1.13), яку тут запишемо у вигляді:

B

=

μ

0

μ

I

(1)

Рис.1.5.

 

 

 

 

1

 

 

2

r0

 

 

 

 

 

 

Індукція поля, яке створює у точці М відрізок АВ прямого провідника на відстані r0 від нього (рис.1.5б) згідно (1.14) дорівнює

 

 

B2 =

 

μ0 μ

 

 

 

I

 

(cosα1 cosα2 )

 

 

 

 

4π

 

 

 

 

 

 

 

 

 

r0

 

 

Цю формулу у деяких випадках буває зручніше переписати у вигляді:

 

 

 

B2 =

μ0 μ

 

I

(sin β1 +sin β2 )

(2)

 

 

 

 

 

 

 

 

4π

 

 

 

r0

 

 

Вектор B2 у точці М перпендикулярний до площини,

в якій лежать провідник АВ і

r0 і

співпадає за напрямом з B1

(спрямований до нас). За умовою задачі маємо β1 = β2 = 45° і

індукція від двох сторін кута дорівнює

 

 

 

 

 

 

 

 

 

B

3

= μ0 μ I

2 + μ0 μ I 2 = μ0 μ I 2

(3)

 

4π r0

2

 

 

 

 

 

4π r0 2

4π r0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Результуюча індукція у центрі кільця у загальному випадку є векторною сумою згідно принципу суперпозиції (1.18):

B = B1 + B3

Оскільки напрями векторів індукції полів, які утворюються провідниками, співпадають, то результуюча індукція у центрі кільця дорівнює звичайній сумі

 

 

 

 

 

B = B

+ B

=

μ0 μ

I

 

+

2

 

(4)

 

 

 

 

 

1

 

 

 

 

 

 

 

1

3

 

2

r

 

 

2π

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0

 

 

 

 

 

[B]=

Гн

А

1

= Гн А м2 =

м2 кг

А м2

=

 

кг

 

 

= Тл

 

 

 

м

м

с2 А2

 

с2

А

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

Вплив середовища у даній задачі не враховується, тобто μ =1.

Відповідь: В = 15,32 10-6 Тл = 15,32 мкТл.

Приклад № 2

Двома безкінечними прямолінійними провідниками, які знаходяться на відстані 10 см один від одного, течуть струми кожен силою 5 А. Визначити індукцію магнітного поля, що утворюється струмами в точці посередині між провідниками у випадках: 1) провідники паралельні і струми течуть в одному напрямі (рис.1.6а); 2) провідники паралельні і струми течуть в протилежних напрямах (рис. 1.6б); 3) провідники перпендикулярні, напрями струмів вказано на рис. 1.6в.

d = 10 см = 0,1 м

 

Результуюча індукція магнітного

 

 

 

І1 = І2 = І = 5 А

 

поля у даній точці згідно

 

B↑↑

– ?

 

принципу

суперпозиції (1.18)

 

B↑↓

– ?

 

дорівнює векторній сумі індукцій

 

 

полів, створених кожним струмом

 

B

– ?

 

 

 

окремо:

 

 

 

 

 

 

B = B1 + B2

 

де B1 і B2

індукції полів

створених відповідно

 

струмами I1 і I2 .

 

 

 

 

 

 

 

Рис. 1.6.

Якщо струми течуть паралельними провідниками в

одному напрямі, то застосовуючи правило правого гвинта, визначаємо напрями B1 і B2 . Як

видно з рис. 1.6а, B1 і B2 напрямлені у протилежні боки, тому векторна сума може бути замінена алгебраїчною:

B↑↑ = B1 B2

(1)

Аналогічні міркування у випадку протилежних напрямів струмів у паралельних провідниках (рис. 1.6б), приводять до формули:

B↑↓ = B1 + B2

(2)

У випадку, коли провідники перпендикулярні (рис. 1.6в), результуюча індукція в точці, яка лежить посередині між провідниками, дорівнює:

B

 

=

B2

+ B2

(3)

 

 

1

2

 

У даній задачі в усіх трьох випадках абсолютні значення індукцій B1 і B2 однакові, так як

точки обрані на рівних відстанях від провідників, по яких течуть однакові струми. Ці індукції можна обчислити за формулою (1.16):

B1 = B2 = μ20πμ rI = 20 мкТл

тут r = d / 2 = 0,05 м, вплив середовища не враховуємо, тобто μ =1. Підстановка числових даних у формули (1), (2) і (3) дає остаточну відповідь.

Відповідь: B↑↑ = 0; B↑↓ = 40 мкТл; B = 28,3 мкТл.

Приклад № 3

 

Квадратна рамка зі струмом закріплена таким чином, що може вільно

 

обертатися навколо горизонтальної осі (рис.1.7). Рамка знаходиться у

 

магнітному полі з індукцією 0,5 Тл, вектор якої спрямований

 

вертикально униз. Маса рамки 1,7 г, довжина сторони а = 2 см. Після

 

пропускання струму рамка відхилилася від вертикалі на кут β = 30°.

Рис. 1.7.

Знайти силу струму в рамці.

10