Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ХИМИЯ / Модуль 2.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
411.65 Кб
Скачать

2.2.5. Хімічна рівновага

Розрізняють хімічні реакції оборотні та необоротні.

Необоротні реакції перебігають тільки в одному напрямку та проходять практично до кінця з утворенням газу, осаду або речовини, що мало дисоціює.

Оборотні реакції одночасно перебігають у двох взаємно протилежних напрямках і не проходять до кінця. Наприклад, для реакції синтезу амоніаку N2(г) + 3H2(г) ⇄ 2NH3(г) по мірі накопичення NH3 швидкість прямої реакції (в напрямку зліва направо, в бік утворення продукту реакції – амоніаку) зменшується, а швидкість зворотної реакції (в напрямку справа наліво, розкладання амоніаку) навпаки, збільшується. Через деякий час швидкість прямої реакції (υ1) стане рівною швидкості зворотної (υ2). Такий стан називають рухомою або динамічною хімічною рівновагою реакції, оскільки за одиницю часу утворюється та розкладається однакова кількість молекул амоніаку.

У стані рівноваги концентрації вихідних речовин та продуктів реакції за даних умов залишаються незмінними. Такі концентрації називають рівноважними, їх позначають формулою реагенту в квадратних дужках. Для наведеного вище прикладу [N2]; [H2]; [NH3] – рівноважні молярні концентрації азоту, водню, амоніаку відповідно.

Згідно з законом діючих мас (2.18), швидкість прямої та зворотної реакцій можна виразити наступними рівняннями:

, .

У стані рівноваги швидкості прямої та зворотної реакцій однакові, тобто υ1 = υ2, отже можна прирівняти і праві частини рівнянь:

.

Відношення констант швидкості прямої та зворотної реакцій також є константою, її називають константою рівноваги даної реакції і позначають К.

(2.24)

Для реакції синтезу амоніаку.

Таким чином, для оборотного хімічного процесу, поданого загальним рівнянням nA + mB = xC + yD константа хімічної рівноваги визначається:

. (2.25)

Константа хімічної рівноваги показує, що в момент рівноваги відношення добутку рівноважних концентрацій продуктів реакції до добутку рівноважних концентрацій реагуючих речовин є величиною сталою при Т=const. Особливістю константи рівноваги гетерогенних процесів є те, що концентрації твердофазних речовин не входять до її виразу, оскільки вони визначаються тільки своєю поверхнею і залишаються сталими величинами, які вже ввійшли до значення самої константи. Отже, величина константи рівноваги не залежить від концентрації речовин у системі, а залежить від природи реагуючих речовин і температури реакції.

Константа рівноваги визначає повноту перебігу процесу на момент досягнення стану хімічної рівноваги. Чим більша величина , тим більше ступінь перетворення реагентів на продукти, тобто тим більший вихід цього продукту.

Константу рівноваги хімічної реакції можливо розрахувати за величиною стандартної енергії Гіббса:

, (2.26)

де R – універсальна газова стала, – стандртна енергія Гіббса.

Будь-який самодовільний процес супроводжується зменшенням енергії Гіббса DG; тому критерієм протікання хімічної реакції служить нерівність DG<O. Коли наступить рівновага, ця величина досягає мінімуму, тобто критерієм рівноваги є рівність DG = 0.

Напрямок зсуву рівноваги в залежності від зміни температури, концентрації чи тиску визначається принципом Ле-Шательє: якщо на систему, що знаходиться у стані рівноваги, подіяти ззовні яким-небудь фактором (зміна концентрації, температури або тиску), то у системі виникають процеси, що зменшують ефект цього впливу. Так, при підвищенні температури рівновага зміщується у бік реакції, що йде з поглинанням тепла. При підвищенні тиску рівновага зміщується у бік тих реакцій, що зменшують об’єм системи. Збільшення концентрації речовин прискорює ту реакцію, в якій використовуються ці речовини: додавання в систему однієї з вихідних речовин спричиняє зміщення рівноваги у бік продуктів реакції, а додавання продуктів реакції у бік вихідних речовин. Каталізатор не впливає на стан рівноваги, однаково прискорюючи як пряму, так і зворотну реакції.

Принцип Ле-Шательє має велике практичне значення для вибору оптимальних умов перебігу оборотних реакцій, насамперед у промислових процесах, які мають за мету досягнення максимального виходу продукції :

, (2.27)

де – маса фактично отриманого продукту реакції,– маса продукту, яка теоретично розрахована за рівнянням реакції, причому очевидно, що>.

Соседние файлы в папке ХИМИЯ