Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Fiskalne_administruvannya.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
69.57 Кб
Скачать

1 Робочий день

той же день

Рис. 3.2. Алгоритм отримання та заповнення реєстраційних документів при постановці на облік самозайнятих осіб як платників податків

Повернення до податкового органу листа з довідкою про взяття на облік платника податків за ф. № 4-ОПП є підставою для проведення заходів щодо встановлення місцезнаходження (місця проживання) платника податків.

Облік самозайнятих осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний орган державної податкової служби і мають відмітку у паспорті, ведеться в органах державної податкової служби за прізвищем, ім’ям, по батькові і серією та номером діючого паспорта.

Взяття на облік фізичних осіб, які не є підприємцями, а здійснюють незалежну професійну діяльність, умовою ведення якої згідно із законом є державна реєстрація такої діяльності у відповідному уповноваженому органі та отримання свідоцтва про реєстрацію чи іншого документа (дозволу, сертифіката тощо), що підтверджує право фізичної особи на ведення незалежної професійної діяльності, здійснюється за місцем постійного проживання у порядку, встановленому для фізичних осіб - підприємців.

Для взяття на облік фізична особа, яка має намір провадити незалежну професійну діяльність, у строк 10 календарних днів після державної реєстрації незалежної професійної діяльності у відповідному уповноваженому органі, зобов’язана подати особисто або через уповноважену особу до податкового органу за місцем свого постійного проживання наступні документи:

  • заяву за ф. № 5-ОПП;

  • копію одного з документів:

    • реєстраційного посвідчення про реєстрацію приватної нотаріальної діяльності, якщо заявник є приватним нотаріусом;

    • свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю, якщо заявник є адвокатом, який займається адвокатською діяльністю індивідуально;

    • свідоцтва про присвоєння кваліфікації судового експерта, якщо заявником є судовий експерт, який не є працівником державної спеціалізованої установи та отримав право самостійно здійснювати судово-експертну діяльність

    • іншого документального підтвердження на право займатися незалежною професійною діяльністю.

При подачі документів самозайнятою особою чи її представником має також пред’являтися оригінал зазначених документів. Вищеперелічені документи можна не подавати особисто, а надіслати рекомендованим листом з описом вкладення.

Подальше взяття на облік фізичних осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність, здійснюється за алгоритмом показаним на рисунку 3.2.

У випадку виявлення органом ДПІ фізичної особи, яка здійснює незалежну професійну діяльність, не перебуваючи на обліку як платник податків, орган державної податкової служби повідомляє її про необхідність подання заяви для взяття на облік. У разі неподання цією фізичною особою заяви у 20-денний строк податковим органом здійснюються відповідні заходи щодо встановлення місця проживання такої особи.

Якщо фізична особа зареєстрована як підприємець та при цьому така особа здійснює незалежну професійну діяльність, вона обліковується в органах державної податкової служби як фізична особа - підприємець.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]