Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Fiskalne_administruvannya.docx
Скачиваний:
14
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
69.57 Кб
Скачать

Тема 3. Реєстрація та облік платників податків

3.1. Перша реєстрація фізичних осіб як платників податків

3.2. Облік підприємців та самозайнятих фізичних осіб

3.3. Облік платників податків-юридичних осіб

3.4. Реєстрація платника податку на додану вартість та її анулювання

3.5. Реєстрація платника акцизного податку

3.1. Перша реєстрація фізичних осіб як платників податків

Якщо фізична особа має об’єкти оподаткування, передбачені чинним законодавством, і зобов’язана сплачувати податки, збори (обов’язкові платежі), то її перше знайомство з податковим органом відбувається під час реєстрації у Державному реєстрі фізичних осіб (ДРФО) - платників податків та інших обов’язкових платежів. При цьому вона отримує податковий номер – реєстраційний номер облікової картки.

Реєстрація фізичних осіб-платників податків проводиться податковими органами за місцем постійного проживання платників, а для осіб, які не мають постійного місця проживання в Україні, – за місцем отримання доходів або за місцезнаходженням іншого об’єкта оподаткування.

Для присвоєння податкового номера фізичній особі-платникові податків необхідно на підставі паспорта або документа, що містить необхідні для реєстрації у ДРФО реквізити, а саме: прізвище, ім’я, по батькові, дату народження, місце народження та місце проживання, заповнити облікову картку фізичної особи-платника податків. Документом про присвоєння податкового номера є Картка платника податків, для отримання якої фізична особа - платник податків повинна пред’явити свій паспорт.

Реєстраційний номер облікової картки зберігається за фізичною особою протягом усього її життя. У разі зміни прізвища, імені, по батькові фізична особа протягом місяця з дня виникнення таких змін повинна звернутись до органу державної податкової служби за місцем проживання для повідомлення про такі зміни і отримати нову Картку, в якій податковий номер залишається незмінним.

Якщо потім фізична особа має лише доходи, що оподатковуються у джерела виплати (доходи у вигляді заробітної плати; дивіденди, що нараховуються на цінні папери; відсотки, що нараховуються на депозитні внески; роялті; страхові виплати тощо) то у таких випадках стосунки між органами державної податкової служби та фізичною особою не виникають, а податки утримуються та сплачуються роботодавцем та/або суб’єктом господарювання, що виплачує зазначені доходи (податковим агентом).

3.2. Облік підприємців та самозайнятих фізичних осіб

У разі якщо фізична особа прийняла рішення стати самозайнятою особою, їй слід звертатися до державного реєстратора у виконавчому комітеті міської ради міста обласного значення або у районній, районній у містах Києві та Севастополі державній адміністрації за місцезнаходженням юридичної особи або за місцем проживання фізичної особи - підприємця.

Державний реєстратор - це посадова особа, яка відповідно до законодавства України від імені держави здійснює державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців.

Згідно п. 14.1.226 ПКУ самозайнята особа – це платник податків, який є фізичною особою - підприємцем або провадить незалежну професійну діяльність за умови, що такі особи не є працівниками в межах підприємницької чи незалежної професійної діяльності.

Незалежна професійна діяльність – це діяльність, пов’язана з участю фізичних осіб у науковій, літературній, артистичній, художній, освітній або викладацькій діяльності, так само, як у діяльності лікарів, приватних нотаріусів, адвокатів, аудиторів, бухгалтерів, оцінщиків, інженерів чи архітекторів, осіб, зайнятих релігійною (місіонерською) діяльністю, іншій подібній діяльності за умови, що такі особи не є працівниками чи фізичною особою - підприємцем та використовують найману працю не більш як однієї фізичної особи.

Облік платників податків-фізичних осіб в органах державної податкової служби здійснюється відповідно до Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого Наказом Міністерства фінансів України від 09.012.2011 N 1588 на підставі відомостей, що надходять від державного реєстратора або на підставі поданих за бажанням платників податків документів. Платникам податків видаються (направляються поштою) документи, що підтверджують взяття їх на облік в органах державної податкової служби.

Існує наступний алгоритм взяття на облік самозайнятих осіб (рис. 3.1):

Рис. 3.1. Порядок узяття на облік самозайнятих осіб як платників податків

Як видно з рисунку 3.1 на бажання фізичної особи – підприємця взяття її на облік може бути здійснене органом ДПІ, за умови подання фізичною особою наступних документів:

  • заяви за ф. № 5-ОПП;

  • виписки або витягу з Єдиного державного реєстру.

У цьому разі за даними Єдиного державного реєстру або через відповідного державного реєстратора працівник органу ДПІ має переконатися, що ця фізична особа включена до Єдиного державного реєстру та її підприємницька діяльність не припинена. Перевіряється ідентичність даних, вказаних у заяві за ф. № 5-ОПП та відомостей Єдиного державного реєстру.

Після отримання повідомлення від державного реєстратора або заяви від фізичної особи - підприємця в органі державної податкової служби стосовно кожної фізичної особи робиться запис у Журналі реєстрації заяв та повідомлень про взяття на облік платників податків (для самозайнятих осіб) за ф. № 7-ОПП. Отримані від державного реєстратора відомості вносяться до Реєстру самозайнятих осіб, який формується у органі ДПІ.

 Взяття на облік за основним місцем обліку фізичної особи - підприємця податковим органом проводиться не пізніше наступного робочого дня з дня отримання відомостей від державного реєстратора чи заяви від платника податків та здійснюється датою внесення даних до Реєстру самозайнятих осіб за номером, який відповідає порядковому номеру реєстрації відповідного повідомлення державного реєстратора чи заяви платника податків у журналі за ф. № 7-ОПП. Дані про дату взяття на облік фізичної особи - підприємця орган державної податкової служби у день взяття на облік передає відповідному державному реєстратору для внесення цих відомостей до Єдиного державного реєстру.

Після взяття самозайнятої особи на облік працівник органу ДПІ формує Довідку про взяття на облік платника податків за ф. № 4-ОПП. Ця довідка має ряд характеристик:

  • є єдиним документом, який підтверджує взяття платника податків на облік в органі державної податкової служби;

  • не потребує додаткової реєстрації у загальному відділі чи канцелярії податковому органу;

  • видається безоплатно та є дійсною лише на території України.

Така довідка надсилається платнику податків наступного робочого дня з дня взяття його на облік. За бажанням самозайнятої особи довідка може бути видана особисто їй або уповноваженій особі в органі ДПІ.

Копія довідки зберігається в реєстраційній частині облікової справи платника податків з поміткою «Копія до облікової справи».

Про видачу довідки за ф. № 4-ОПП робиться запис у журналі реєстрації документів про взяття на облік платників податків за ф. № 14-ОПП (рис. 3.2).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]