Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Otchet_po_praktike.docx
Скачиваний:
44
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
80.8 Кб
Скачать

2. Характеристика тканин, з яких виготовляється вироби

Обраний матеріал – склотканина.

Скловолокно — волокно або комплексна нитка, формовані із скла. У такій формі скло демонструє незвичайні для себе властивості: не б'ється і не ламається, а замість цього легко гнеться без руйнування. Це дозволяє ткати з нього - склотканина.

Скловолокно природного походження зустрічається в місцях, де у минулому відбувалися виверження вулканів, назва даного вигляду волокон — волосся Пеле. Волосся Пеле має хімічний склад базальтових порід, має включення кристалів і по фізіко-механічніх властивостях не є аналогами скловолокна.

В наш час матеріали на основі склотканини із-за властивої їм міцності і корозійної стійкості отримали широке вживання в процесі виготовлення човнів, труб, цистерн під агресивні середовища і деяких інших виробів.

Склотканина не піддається корозії, незаймисті, негорючі, володіють високою хімічною стійкістю. Робочий діапазон температур для склотканини від -200 до +550 °С.

Отже, відомо, що склотканина створена на основі композиту штучного скла. Перше вживання даного елементу — фільтри домашніх печей і електроізоляція. Завдяки новим розробкам хімічної промисловості, відкрилися і нові властивості даного матеріалу: висока питома міцність, стійкість до старіння, удароміцність, низька теплопровідність і електропровідність. Відповідно, розширилася сфера її застосування. Сьогодні вона є елементом технологічного процесу виготовлення звукових бар'єрів від літаків і автомобілів, спортивного устаткування і теплоізоляції, електроізоляції і прозорих покрівельних панелей, корпусів човнів і звукопоглинальних панелей, лопатей млинів і так далі.

Я була свідком, як на заводі склотканина застосовувалася для обшивки крил, лопатей, пропелера, фюзеляжу та інших елементів літака.

3.Технологічний процес виготовлення склотканини

Композитними матеріалами є металеві і неметалічні матриці (основи) із заданим розподілом в них упрочнітелей (волокон, дисперсних часток і ін.); при цьому композитні матеріали дозволяють ефективно використовувати індивідуальні властивості складових композиції.

У техніці широкого поширення набули волокнисті композитні матеріали, армовані високоміцними і високомодульними безперервними волокнами, в яких армуючі елементи несуть основне навантаження, тоді як матриця передає напруги волокнам. Волокнисті композитні матеріали, як правило, анізотропни. Механічні властивості композитних матеріалів визначаються не лише властивостями самих волокон, але і їх орієнтацією, об'ємним вмістом, здатністю матриці передавати волокнам прикладене навантаження і др.

Найважливішими технологічними методами виготовлення композитних матеріалів є: просочення армуючих волокон матричним матеріалом; формування в прес-формі стрічок упрочнітеля і матриці, що отримуються намотуванням; холодне пресування обох компонентів з подальшим спіканням, електрохімічне нанесення покриттів на волокна з подальшим пресуванням; осадження матриці плазмовим напиленням на упрочнітель з подальшим обтисканням; пакетна дифузійна зварка монослойних стрічок компонентів; спільне плющення армуючих елементів з матрицею та інші.

Склотканина і стеклорогожа характеризуються розташуванням скловолокна в певних напрямах, тому в цих напрямах властивості склотканині і стеклорогожі посилені.

Розрізняють мультіаксиальную склотканину, в якій скловолокно може бути направлені в 3-х і більш напрямах.

Склотканина поставляється толшиной 3-25 мм. При просоченні смолою склотканина Parabeam вбирає смолу, скловолокно у ворсі зміцнюється, склотканина збільшується до заданої висоти. Отриманий в результаті цієї однокрокової технології легкий і міцний "сендвіч" із склотканини володіє чудовими механічними властивостями і широко застосовується в авто- і суднобудуванні, при виробництві і ремонті цистерн для зберігання агресивних середовищ.

Умови зберігання

Склотканина зберігається в прохолодному і сухому місці. Температура зберігання склотканини не повинна перевищувати 350 З, а відносна вологість при зберіганні склотканині повинна підтримуватися нижче 75%. Склотканина повинна залишатися в своєму пакувальному матеріалі безпосередньо до моменту використання. Необхідно уникати пошкодження упаковки склотканини при зберіганні. При попаданні вологи в склотканину вона стає непридатною для подальшого використання.

Склотканини ГОСТ 19170-2001

Марка ткани

Толщина,

мм

Поверхностная

плотность,

 г/м2

Плотность ткани, нить/см

Разрывная нагрузка, Н /кгс

Ширина,

см

Вид

перепле-тения

Длина ткани в рулоне, м

основа

уток

основа

уток

Т-11/1-41

-

360-380

22+1

11±1

/270

/110

80,92,100

Сатин

50-160

Т-11

0,28

370-400

22+1

13±1

2744/280

1568/160

92,100

Сатин

50-160

Т-13

0,27±0,03

295-300

16+1

10±1

1960/200

1274/130

80,92,100

Полотняное

50-160

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]