Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Химерні та трансгенні організми

.docx
Скачиваний:
106
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
27.82 Кб
Скачать

Химерні та трансгенні організми

1. Історія створення генетично модифікованих організмів

Генетично модифіковані організми (ГМО) — це організми, у яких генетичний матеріал (ДНК) змінений у такий спосіб, що не відбувається в природних умовах. Цю технологію часто називають «сучасною біотехнологією» або «генною технологією». Це дозволяє переносити відібрані індивідуальні гени з одного організму в інший.

Уперше трансгенні (генетично модифіковані) продукти були розроблені в США корпорацією «Монсанто». Сьогодні ця компанія контролює 80 % світового ринку виробництва ГМО. У 1988 р. вперше були посіяні трансгенні злаки, а 1993 р. перші продукти з ГМ-компонентами з’явилися у продажу (першим був генетично модифікований томат (FlavrSavr), продукції компанії Calgene Inc. У ньому був «відключений» ген полігалактуронази за допомогою антисенстехнології, що сприяло сповільненню його дозрівання. ГМ-томати можуть довше залишатися на стеблі для повнішого формування смакових якостей (і кольору) і водночас бути досить твердими для транспортування на споживчий ринок. FlavrSavr недовго проіснував на ринку, оскільки з’явилися дешевші комерційні сорти з аналогічними якостями.

Перша у світі мавпа (самець Енді) зі зміненим генетичним кодом з’явилася на світ у США. Вона народилася після того, як у яйцеклітину її матері був вбудований ген медузи. Також створювався гібрид людини і свині. З людської клітини видалили ядро й імплантували його до яйцеклітини свині, яку попередньо звільнили від власного генетичного матеріалу. У результаті одержали ембріон, що прожив 32 доби, доки вчені не вирішили його знищити.

Переважна кількість сучасних генномодифікованих продуктів — рослинного походження. Станом на 2009 р., комерціалізовано і допущено до вирощування (як мінімум в одній із країн світу) 33 види трансгенних рослин: соя — 1, кукурудза — 9, рапс — 4, бавовник — 12, цукровий буряк — 1, папайя — 2, гарбуз — 1, паприка — 1, томат — 1, рис — 1. На різних стадіях розглядаються запити на дозвіл для ще близько 90 різних видів трансгенних рослин, у тому числі картоплі, сливи, люцерни, квасолі, пшениці, земляного горіха, гірчиці, цвітної капусти, перцю чілі та інших.

Противники технології рекомбінантної ДНК (30 % населення в Європі і 13 % — у США) вважають, що ця технологія є не тільки ризикованою, але й морально неприйнятною. Продукти, створені в результаті маніпуляцій із генами, вони прозвали «їжею Франкенштейна».

2. Химерні організми

Розвиток експериментальних методів останнім часом уможливив одержання зовсім незвичайних тварин, що несуть гени не тільки одного батька й однієї матері, але

і більшої кількості предків. Таких тварин зазвичай називають химерами.

Химера (від грец. chimaira) — особина, яка складається з ідіотипово різних клітин або клітинних систем.

Цікавий факт

У давньогрецькій міфології химера — це страховисько з головою лева, тулубом кози та хвостом змії. Перше згадування про Химеру є у шостій пісні «Іліади», де написано, що вона була божественного походження, а з її пащі виривалося полум’я вогню.

Химерні тварини — це генетичні мозаїки, що утворюються в результаті об’єднання бластомерів від ембріонів із різними генотипами. Одержання таких ембріонів здійснюється в багатьох лабораторіях. Принцип одержання химер — це виділення двох чи більшого числа ранніх зародків та їхнє злиття.

Мозаїцизм (від фр. mosaique — мозаїка) — наявність у тканинах (рослин, тварин або людини) генетично різних клітин.

Слід відрізняти мозаїцизм від химеризму, за якого два (чи більше) генотипів походять від більше ніж однієї зиготи.

Химери, отримані шляхом щеплення або тканинної трансплантації, називають штучними. Химерні організми можуть виникати внаслідок мутацій, порушення процесу мітозу, розщеплення пластид або перекомбінації плазмонів (аутогенні або природні химери).

У 1981 р. вперше отримали мишу з клітин, частина яких походила із стовбурових клітин тератокарциноми: ізольовані стовбурові клітини тератокарциноми ін’єктували в бластоцисти білих мишей, а потім переносили в матку іншої миші, яка народила живих мишенят-химер.

За допомогою химерних мишей було, наприклад, вирішене питання про спосіб виникнення в ході розвитку багатоядерних клітин поперечносмугастих м’язів. Вивчення химерних тварин дозволило вирішити чимало важливих питань, і в майбутньому завдяки застосуванню цього методу з’явиться можливість вирішувати складні питання генетики й ембріології.

3. Трансгенні організми

Самостійна робота учнів із підручником, пошуковий метод, словникова робота

Учням пропонується самостійно опрацювати матеріал підручника щодо трансгенних організмів, знайти визначення основних понять, записати їх до словника, визначити аргументи «за» та «проти» ГМО.

Бурхливий розвиток генетики, цитології, фізіології, селекції та можливість технічного оснащення лабораторій створили основу для більш глибокого і повного розуміння законів кодування, збереження і передачі спадкової інформації в організмах бактерій, вірусів, рослин і тварин. Усе це поступово привело до розвитку нової галузі біології — генної інженерії.

Генетична (генна) інженерія — га­лузь молекулярної біології і генетики, метою якої є конструювання генетич­них структур за попередньо складеним планом створення організмів із новою генетичною програмою. Виникнення генної інженерії стало можливим завдяки синтезу ідей і методів молеку­лярної біології, генетики, біохімії і мі­кробіології. Успіхи експериментальної біології дозволили винайти методи введення штучно створених генів у ядра сперматозоїдів чи яйцеклітин. У результаті виникла можливість одержання трансгенних тварин, тобто тварин, що несуть у своєму організмі чужорідні гени. У такий спосіб створюють генетично модифіковану їжу.

Генетично модифікована їжа — це продукти харчування, вироблені з генетично модифікованих організмів, рослин, тварин і мікроорганізмів. Згідно з українським законодавством, продукти, у складі яких містяться генетично-модифіковані організми, також вважаються генетично модифікованими.

ГМО одержують методом трансформації за допомогою одного зі способів: агробактеріальний переніс, балістична трансформація, електропорація або вірусна трансформація. Переважна кількість комерціалізованих трансгенних рослин отримані за допомогою агробактеріального переносу або балістичною трансформацією. Як правило, для переносу використовують плазміду, що містить ген, робота якого надає організму задані якості, промотор, що регулює включення цього гену, термінатор транскрипції та касету, що містить селективний ген стійкості до антибіотику канаміцину або гербіциду. Отримання трансгенних сортів нового покоління не передбачає використання селективного гена, побічні якості якого можуть розглядатись як небажані. Натомість генетична конструкція може нести декілька генів, що необхідні для їх комплексної роботи.

Генетична модифікація може надавати рослині й харчовому продукту, що виробляється з неї, цілий ряд певних ознак. Переважна кількість генно-модифікованих організмів є стійкими до збудників хвороб (вірусів та грибів), комах-шкідників або до гербіцидів. Це значно полегшує культивування, а також зменшує витрати на обробку ядохімікатами. Генетично модифіковані рослини та продукти їхнього другого покоління характеризуються поліпшеною якістю та поживною біологічною цінністю завдяки змінам кількості і складу мікроелементів, жирнокислотного складу жирів, смаку, запаху, кольору, амінокислотного складу білків тощо.

Отже, ГМО має багато аргументів «за», але є і аргументи «проти»: збільшення використання в сільському господарстві токсичних пестицидів, загроза родючості ґрунту, генетичне забруднення сусідніх земель, зменшення чисельності не тільки комах-шкідників, але й корисних комах, створення «суперпестицидів», виникнення нових штамів вірусів рослин, проти яких, можливо, жодні генні інженери не допоможуть.