Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФПК ОКПУз.ф.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
201.73 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ХЕРСОНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КАФЕДРА ПОЛІТОЛОГІЇ І ПРАВА

Реєстр. № __________________

Методичні рекомендації та тематика контрольних робіт для студентів заочної форми навчання

з дисципліни Основи конституційного права України

для спеціальності

050201

Менеджмент організацій

напряму підготовки

0502

Менеджмент

факультету

Перепідготовки та підвищення кваліфікації

Укладач:

к.політ. н., доцент

Семенченко Федір Григорович

Херсон 2011

Методичні рекомендації та тематика контрольних робіт для студентів заочної форми навчання з дисципліни Основи конституційного права України

кількість сторінок 24

Рецензент: к. політ..н., доцент Максимочкіна О.В.

Затверджено

на засіданні кафедри політології і права

протокол №___ від _________

Зав. кафедри ______________

ВСТУП

Двадцять восьмого червня 1996 р. в нашому суспільстві відбулися важливі державно-правові події - прийнято Конституцію України, якою надано вищої юридичної сили політичному курсу на розбудову суверенної, незалежної, соціальної, правової держави. Прийнято низку законів конституційного значення - "Про звернення громадян", "Про Конституційний Суд України", "Про місцеве самоврядування в Україні", "Про громадянство" (нова редакція) тощо.

Нова Конституція України є якісно новим політичним і правовим актом як за змістом, так і за формою. Вона охопила широке коло суспільних відносин в політичній, економічній, соціальній, культурній та інших сферах. Закріпила якісно новий статус особи - людини і громадянина, держави і суспільства, органів державної влади і місцевого самоврядування.

На конституційному рівні закріплено положення про те, що державна влада в Україні здійснюється за принципами розподілу на законодавчу, виконавчу і судову. Конституційною основою зовнішньої політики г забезпечення її національних інтересів і безпеки шляхом підтримання взаємовигідної співпраці з членами міжнародної співдружності.

Крім політичного значення, Конституція має юридичну цінність і як правовий акт. По-перше, це Основний Закон держави, який має вищу юридичну силу, що обумовлює прийняття законів та інших нормативно-правових актів на основі Конституції і у відповідності з нею. Норми Конституції є нормами прямої дії, чим гарантується громадянам можливість звернення до суду для захисту своїх конституційних прав і свобод на підставі Конституції. Конституція повинна сприяти забезпеченню прав і свобод людини і гідних умов її життя, розвитку і зміцненню демократичної, соціальної, правової держави, вирішенню питань розвитку і функціонування суспільства і держави.

Мета курсу "Основи конституційного права України" - сприяти формуванню правового світогляду молоді, який включав би систему теоретичних поглядів на взаємні права і обов'язки громадянина і держави, а також відповідну активну життєву позицію у необхідності дотримання правових обов'язків. Вивчення основ конституційного права України сприятиме усвідомленню майбутніми спеціалістами необхідності побудови правової держави, дотримання верховенства демократичного закону і державними органами і окремими особами.

Розподіл навчального часу і форми підсумкової перевірки знань студентів

Форми навчальної роботи

Факультет

Технологій та дизайну

Всього годин

54

лекції

2

семінари

-

практичні заняття

4

письмові роботи

-

екзамени, заліки

залік