Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
4 МВ ПР МАК 11 (1).doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
498.69 Кб
Скачать

Питання для обговорення:

  1. Як одночасно ВВП може вимірюватися за двома методами, тобто вимірювати дві різні складові економіки?

Валовий внутрішній продукт вимірюється двома способами: додаванням сукупних видатків на придбання товарів і послуг або додаванням доходів, створених у процесі виробництва товарів і послуг.

  1. Що вимірює індекс споживчих цін?

ІСЦ є найважливішим показником, який характеризує інфляційні процеси в економіці країни і використовується для вирішення багатьох питань державної політики, аналізу і прогнозу цінових процесів в економіці, перегляду розмірів грошових доходів та мінімальних соціальних гарантій населення, рішення правових спорів, перерахунку показників системи національних рахунків у постійні ціни.

  1. Що розуміється під інвестиціями?

Інвестиція (від лат. invest, вкладення коштів) — господарська операція, яка передбачає придбання основних фондів, нематеріальних активів, корпоративних прав та цінних паперів в обмін на кошти або майно. Інвестиції поділяються на капітальні, фінансові та реінвестиції.

  1. Що відноситься до трансфертних платежів?

До державних закупок не входять видатки на транс­фертні платежі. Урядові трансфертні платежі — це дер­жавні виплати окремим особам, які не надаються в обмін на товари або послуги. Це допомога по безробіттю, пенсії, допомога престарілим і хворим. Вони призначені задово­льняти певний вид потреб. Оскільки трансферти не призначені для закупівлі поточних товарів і послуг, вони не враховуються при розрахунку ВВП. До трансфертних платежів відноситься також і відсоток по державному боргу, тобто доход, який виплачується по сумах, що були позичені для здійснення урядових програм розвитку, а не як плата держави за поточні товари і послуги. Нарешті, не слід змішувати державні закупки товарів і послуг, що є компонентом вимірювання ВВП, з видатками державного бюджету, тобто із загальними державними витратами (ДВ). 

  1. Чи є ВВП досконалим вимірником результатів економічної діяльності? Чому?

  2. Як враховуються запаси при обчисленні ВВП?

  3. Як враховують проміжні товари при обчисленні ВВП?

Для об'єктивного обчислення сукупного обсягу виробництва треба, щоб усі продукти й послуги, вироблені цього року, були враховані лише один раз. Тому проміжні товари, невиробничі операції і продаж уживаних товарів вираховуються при обчисленні ВВП.ВВП не враховує ту частину випуску, яка є проміжною продукцією (проміжним споживанням). До проміжної продукції відносяться товари та послуги, що купуються з метою подальшої переробки, обробки чи перепродажу.Вартісна оцінка проміжної продукції – це вартість товарів та послуг, які використані інституційними одиницями для виробничих потреб мінус вартість споживання основного капіталу.

  1. Чи є в складі ВВП блага, випуск яких буде відображати зменшення добробуту суспільства?

  2. Чи необхідно включати У ВВП послуги домогосподарок?

  3. Чи можливо, щоб особистий доход був більший за цінність вироблених благ?

  4. Чи можливо, щоб сукупний доход суспільства був більший за цінність вироблених благ?

  5. Чи коректне порівняння ВВП країни з виручкою великих корпорацій?

Домашнє завдання. Виконання запропонованих практичних завдань

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]