Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
сем_нари_для_МЕО.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
555.01 Кб
Скачать

Питання для самоконтролю

  1. Що є предметом екологічного права?

  2. Охарактеризуйте джерела екологічного права України.

  3. Назвіть основні принципи екологічного права.

  4. Які види екологічних прав громадян передбачено законо­давством України?

  5. В чому полягають обов'язки громадян у галузі екології?

  6. Дайте загальну характеристику загального і спеціального природокористування.

  7. Які форми права власності на природні ресурси передбачає законодавство України?

  8. Що таке екологічна відповідальність і які її види Вам відомі?

  9. Які основні вимоги та принципи охорони, раціонального ви­користання і відтворення тваринного світу?

  10. Назвіть види правопорушень у галузі охорони атмосфер­ного повітря. Яка відповідальність передбачена за їх вчи­нення?

Список рекомендованої літератури

  1. Конституція України // Відомості Верховної Ради України. — 1996. — № 30. — Ст. 141.

  2. Земельний кодекс України: Закон України від 25 жовтня 2001 р. // Відомості Верховної Ради України.— 2002.— № 3-4. — Ст. 27.

  3. Про охорону навколишнього природного середовища: Закон України від 25 червня 1991 р. (зі змінами і доповненнями за станом на 1.03.2003) // Инфодиск «Законодательство Украины». Компьютерная библиотека «Правовые справочники Украины». — 2003. — Март.

  4. Про природно-заповідний фонд: Закон України від 16 червня 1992 р.// Відомості Верховної Ради України.— 1992.— № 34. — Ст. 503.

  5. Про Червону книгу України: Закон України від 7 лютого 2002 р.// Відомості Верховної Ради України. — 2002. — № ЗО. — С.201.

  6. П. Шпиталенко Г. А. Шпиталенко Р. Б. Основи правознавства: Навчальний посібник / За загл. ред. І. П. Лаврінчук. — К.: Каравела, 2004. — 376 с.

Семінарське заняття №12 тема: Основи господарського права України. План

  1. Загальна характеристика господарського права та господарського законодавства України. Характеристика Господарського кодексу України .

  2. Поняття комерційної та некомерційної діяльності.

  3. Поняття суб`єкта підприємницької діяльності. Державна реєстрація суб`єкта підприємницької діяльності.

  4. Правовий статус господарських товариств.

  5. Правовий статус підприємства.

  6. Господарські зобов'язання: поняття, підстави виникнення, порядок виконання.

  7. Відповідальність за правопорушення у сфері господарювання.

Теми індивідуальних робіт для презентації на семінарі.

  1. Суб'єкти господарювання.

  2. Підприємства в Україні.

  3. Майнова основа господарювання.

  4. Господарські зобов'язання: поняття, підстави виникнен­ня, порядок виконання.

  5. Господарські договори.

  6. Порядок визнання суб'єкта господарювання банкрутом.

  7. Відповідальність за порушення у сфері господарювання.

  8. Особливості правого регулювання в окремих галузях господарювання.

  9. Засади правового регулювання зовнішньоекономічної діяльності.

  10. Спеціальні режими господарювання в Україні.

Завдання для самостійної роботи

Завдання 1. Розтлумачити зміст наступних понять та термінів: банкрутство, господарська діяльність, господарські зобов`язання,

господарські організації, господарські товариства, інвестиційна діяльність, інноваційна діяльність, суб’єкти господарювання

Завдання 2. Вирішить спір.

Підприємство з іноземними інвестиціями «Вектор» було зареєстровано за тимчасовим місцезнаходженням іноземної особи — засновника. Районна податкова інспекція, здійснюючи перевірку, не знайшла представ­ників ПП «Вектор» за юридичною адресою. Перевірку було повторено за 2 тижні. Результати виявилися тотожними. Крім того, із надісланого в ДПІ фінансового звіту вбачалося, що на підприємстві змінився директор та головний бухгалтер, про що не був повідомлений орган державної реєстрації та ДПІ. ДПІ звернулося до господарського суду про ліквідацію ПП «Вектор».

Завдання 3. Вирішить спір.

Державне підприємство «Вікторія» відмовилося від укладання державного контракту на постачання матраців на тій підставі, що ціна, яку пропонувало Міністерство надзвичайних ситуацій України, не гарантує середньогалузеву 20% прибутковість виробництва матраців. МНС звернулося до господарського суду з позовом про спонукання ДП «Вікторія» до укладання держконтракту.

Завдання 4. Вирішить спір .

Відкрите акціонерне товариство «Зірка» після зміни голови правління звернулося до господарського суду з позовом до Будівельного концерну «Містобуд» з позовом про визнання недійсним договору підряду на капітальне будівництво, укладеного попереднім керівником, на двох підставах: 1) керівник ВАТ «Зірка» підписав договір, але його не було скріплене печаткою ВАТ «Зірка», 2) загальна сума укладеного договору перевищує 1000000 гривень, проте підписаний договір не був затвердже­ний загальними зборами акціонерів ВАТ «Зірка», як того вимагає статут.

Завдання 4. Вирішить спір .

Державне плодоовочеве підприємство «Петродолинське» в квітні 1995 року виступило поручителем щодо виконання ТОВ «Лема» кредитних зобов’язань перед АКБ «Укрсоцбанк» в сумі 20 млрд. крб., які ТОВ «Лема» повинне було повернути до 1 жовтня 2002 року. Проте ТОВ «Лема» свої зобов’язання не виконало. Банк звернувся до суду з солідарни­ми вимогами до ТОВ «Лема» та ДППХ «Петродолинске» про стягнення суми боргу, процентів та пені за прострочення платежу. ДППХ «Петродолинске» просило суд відмовити позивачу у стягненні боргу з ДППХ на тій підставі, що 5 липня 1995 р. внесенням змін до частини 2 статті 24 Закону «Про під­приємства в Україні» державним підприємствам заборонено виступати гарантами при наданні суб’єктам підприємницької діяльності банківських кредитів.