Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
6_SRS_2011.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
310.78 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ХЕРСОНСЬКИЙ національний ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра економіки і підприємництва

Реєстр. № 75/364 – 08.12.2011.

Методичні рекомендації

та індивідуальні завдання для самостійної роботи студентів

з дисципліни «Мікроекономіка»

статус дисципліни нормативна

напрям підготовки 6.030504 «Економіка підприємства»

6.030509 «Облік і аудит»;

6.030502 «Економічна кібернетика»

галузь знань 0305 «Економіка та підприємництво»

факультету економіки, кібернетики

Херсон 2011 р.

Методичні рекомендації до виконання практичних занять з дисципліни "Мікроекономіка"

Укладач: к.е.н., доцент А.В. Тарасюк, кількість сторінок– 27 с.

Рецензент : Коверга А.В., к.е.н., доцент

ЗАТВЕРДЖЕНО

на засіданні кафедри економіки і підприємництва

Протокол № _5__

від 28 листопада 2011 р.

Зав. кафедри

_____________ М.В.Шарко

Відповідальний за випуск М.В.Шарко, проф., завідувач кафедрою економіки і підприємництва

ВСТУП

Мікроекономіка вивчає механізм прийняття рішень окремими економічними суб’єктами і індивідами, домашніми господарствами, підприємствами, галузями, громадськими організаціями і державними агенціями, тобто мікросистемами, які прагнуть досягти мети шляхом використання обмежених ресурсів, для яких можна знайти альтернативне використання. Іншими словами, мікроекономіка – це розділ економічної теорії, що вивчає обґрунтування виборів, які здійснюються невеликими економічними одиницями.

Мета: формування ринково орієнтованого економічного світогляду і знань щодо методів прийняття оптимальних господарських рішень за наявних обмежених ресурсів та альтернативних можливостей їх використання.

Завдання: надання знань про базові положення мікроекономічної теорії; прищеплення навичок використання мікроекономічного аналізу; підготовка студентів до освоєння прикладних дисциплін, що базуються на мікроекономічній теорії.

Предмет: поведінка економічних суб’єктів і механізм прийняття рішень за обмежених ресурсів та альтернативних можливостей їх використання.

В результаті вивчення курсу студент повинен уміти:

  1. аналізувати поведінку економічних систем в ринкових умовах і користуватися методами її оптимізації ;

  2. звернутись до відповідного розділу економічної теорії при необхідності обґрунтування вибору, сформулювати мету за наявних обмежених ресурсах і альтернативних можливостях їх використання;

  3. самостійно виконувати техніко-економічні розрахунки, пов’язані з аналізом і обґрунтуванням раціональної поведінки мікросистем в ринкових умовах.

Знати: принципи раціональної поведінки економічних мікросистем в ринкових умовах, термінологію і основні прийоми мікроекономічного аналізу.

В курсі вивчаються: основи аналізу і взаємодії попиту і пропозиції, основи теорії поведінки споживача; теорія виробництва, виробнича функція, витрати виробництва; поведінка підприємства в умовах монополії, монополістичної конкуренції, досконалої конкуренції, економії, поведінка підприємства на ринку факторів виробництва та інші питання.

Навчальним планом передбачено самостійну та індивідуальну роботу з дисципліни.

Мета самостійної роботи – формування у студентів здатності самостійно мислити; оволодіти базовими поняттями, опанувати новітні теоретичні підходи до формування потенціалу підприємства та прикладним інструментарієм оцінки потенціалу сучасних підприємств на такому рівні, щоб після закінчення навчання можна було на високому професійному рівні вирішувати проблеми, пов’язані з відкриттям власної справи, приймати зважені рішення, спрямовані на посилення позицій підприємства у ринковому середовищі і розвиток підприємства.

Самостійна робота студентів з даного курсу передбачає самостійне вивчення окремих теоретичних питань тем дисципліни, що є обов’язковим видом самостійної роботи студента.

При виникненні складностей при опрацюванні зазначених теоретичних питань, студент отримує необхідні консультації у викладача-лектора під час проведення індивідуально-консультаційних занять. Контроль за опрацюванням теоретичних питань, що виносяться на самостійний розгляд, здійснюється шляхом тестування на практичних заняттях та включення цих питань до завдань модульної контрольної роботи (поряд з теоретичними питаннями, що розглядаються під час лекцій) та перевіркою конспектів.

Види обов’язкової самостійної роботи, терміни їх виконання, форми контролю та оцінка в балах наведені в таблиці 1.

Виконання індивідуальних завдань контролюється викладачем, що проводить практичні заняття. Необхідні консультації з виконання індивідуальних завдань студент отримує під час проведення індивідуально-консультаційних занять. Індивідуальні завдання студент виконує в зошиті і здає викладачу на перевірку у встановлений термін. Оцінювання даного виду робіт відбувається під час індивідуально-консультаційного заняття у формі співбесіди.

Варіант вибирається студентом відповідно номера у списку групи.

Види обов’язкової індивідуальної роботи, терміни їх виконання, форми контролю та оцінка в балах наведені в таблиці 2.

Окрім обов’язкових передбачаються вибіркові види самостійної та індивідуальної роботи: - участь у конференціях, олімпіадах з дисципліни, підготовка статті, роботи на конкурс. Також враховується при оцінюванні активна участь студента у всіх видах робіт при вивченні дисципліни.

Види вибіркової самостійної та індивідуальної роботи, терміни їх виконання, форми контролю та оцінка в балах наведені в таблиці 3.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]