Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Albom_AKh_stud.doc
Скачиваний:
23
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.28 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки україни

ХЕРСОНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КАФЕДРА ФІЗИЧНОЇ ТА НЕОРГАНІЧНОЇ ХІМІЇ

Лабораторний журнал

з дисципліни

А Н А Л І Т И Ч Н А Х І М І Я

(ФІЗИКО-ХІМІЧНІ МЕТОДИ АНАЛІЗУ)

для студентів третього курсу

спеціальностей

7.091704, 7.091706, 7.091610

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

ДО ВИКОНАННЯ І ОФОРМЛЕННЯ РОБІТ

Група­­ ___________

ПІБ _____________________________________________________

_____________________________________________________

ХЕРСОН 2006

Лабораторний журнал з дисципліни «Аналітична хімія (фізико-хімічні методи аналізу)» для студентів третього курсу спеціальностей 7.091704, 7.091706, 7.091610 (методичні вказівки до виконання і оформлення робіт)/ В.М. Безпальченко – Херсон, ХНТУ, 2006. – 42 с.

Рецензент: професор Херсонського національного технічного університету, доктор хімічних наук, дійсний член

Нью-Йоркської академії наук С.Й. Кричмар 

Затверджено та рекомендовано до друку на засіданні кафедри фізичної та неорганічної хімії Херсонського національного технічного університету (протокол № 8 від 04.01.2006 р.)

В.М. Безпальченко 

© ХНТУ, 2006

Вступ

Лабораторний журнал розроблено для студентів третього курсу спеціальностей 7.091704, 7.091706, 7.091610 технічного університету. Він містить стислий виклад теорії з аналітичної хімії (фізико-хімічні методи аналізу), опис лабораторних робіт, завдання для самоконтролю, а також правила роботи в хімічній лабораторії.

До журналу увійшли лабораторні роботи з оптичних (фотоколориметрія, флуориметрія, нефелометрія, рефрактометрія, поляриметрія), електрохімічних (кондуктометрія, потенціометрія, кулонометрія) і радіометричних методів аналізу. У лабораторних роботах стисло викладено теорію, наведено приклади реакцій, перелік основних матеріалів, реактивів і обладнання, докладний опис виконання роботи, розрахунків й очікуваних результатів. Така побудова дозволяє проводити лабораторні роботи без додаткових вказівок, що має важливе значення для підготовки студентів до самостійного виконання наукових досліджень. По кожній лабораторній роботі студент повинен зробити висновок, а саме чи побудувати графік, чи написати рівняння реакції, свої спостереження, обов’язково студент заповнює таблицю, в якій вказує похибки визначення тієї чи іншої речовини. Ці похибки відображають ступінь опанування студентом даної теми, методики роботи та практичних навичок. Під час виконання запропонованих робіт студенти не тільки опановують сучасні фізико-хімічні методи аналізу, але й набувають уміння аналізувати одержані результати.

Після кожної лабораторної роботи чи теоретичного розділу приведено контрольні питання, за якими буде здійснено захист роботи, а також задачі, які спрямовують студентів для самостійного опанування матеріалу.

Методика користування лабораторним журналом передбачає самостійне вивчення студентами необхідних розділів підручників:

1. Пилипенко А.Т., Пятницкий И.В. Аналитическая химия: В двух книгах. М.: Химия, 1990. 2. Васильев В.П. Аналитическая химия. Ч.2. – М.: Высш. шк. – 1989. – 383 с.

3. Методичні вказівки для самостійної роботи студентів та підготовки до модульного контролю з дисципліни "Аналітична хімія (Фізико-хімічні методи аналізу)"/ БезпальченкоВ.М., Єфімцев В.П. Херсон, ХДТУ, 2004 – 46с. Реєстр. № 23/480 – 12.03.04.

Для захисту лабораторної роботи необхідно:

З Н А Т И теоретичний курс дисципліни за темою лабораторної роботи, принцип роботи приладу,

способи ведення розрахунків,

методику виконання роботи.

В М І Т Ипрацювати з приладом,

пояснювати розрахунки концентрацій, кількості речовин,

працювати з побудованим графіком,

визначати похибку вимірів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]