Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекция 2 ТЕМС.doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
116.22 Кб
Скачать

2.8.5 Комбінована номенклатура – cn

Ця класифікація використовується в межах ЄС для цілей зовнішньої торгівлі. Вона була розроблена в 1988 р. разом з HS, але забезпечує більш глибокий ступінь деталізації, ніж остання. Заголовки в CN ідентифіковані за допомогою числового коду з вісьмома цифрами [6].

Велика кількість субпозицій у межах CN обумовлена вимогами митниці та статистики зовнішньої торгівлі. CN переглядається щороку і є обов'язковою для застосування в державах-членах ЄС.

2.8.6 Стандартна міжнародна торговельна класифікація – sitc Rev. 3

SITC – це міжнародна торговельна класифікація, видана ООН. Веде класифікацію UNSD. Переглянута втретє версія SITC набутила чинності в той самий час, коли була представлена HS (1986 р.) [10]. До прийняття HS єдиною торговельною класифікацією, що дозволяла здійснити порівняння у всесвітньому масштабі, залишалася SITC. Тепер, коли фактично увесь світ використовує HS, значимість SITC зменшилася.

Товарні угруповання SITC характеризують:

  1. матеріали, використовувані у виробництві;

  2. стадію обробки;

  3. практику маркетингу й використання виробів;

  4. значення товарів у світовій торгівлі;

  5. технологічні зміни.

Переглянута втретє версія використовує основні елементи HS як будівельні блоки. SITC має ієрархічну структуру з п'ятьма рівнями із числовим кодуванням.

Уся ієрархічна структура версії складається з 10 секцій, 67 розділів, 261 групи, 1033 підгруп, 3121 пункту.

Секції SITC:

SITC – 0 Продукти харчування й живі тварин.

SITC – 1 Напої та тютюн.

SITC – 2 Сирі матеріали, неїстівні, крім палива.

SITC – 3 Мінеральне паливо, мастила й аналогічні матеріали.

SITC – 4 Тваринні масла та рослинні олії, жири й воски.

SITC – 5 Хімічні й аналогічні продукти.

SITC – 6 Промислові товари, що класифікуються в основному за матеріалом.

SITC – 7 Машини та транспортне устаткування.

SITC – 8 Різні промислові вироби.

SITC – 9 Товари й угоди, що не класифікуються в іншому місці в SITC.

2.8.7 Класифікація за широкими економічними категоріями – вес

Класифікація за широкими економічними категоріями визначена в термінах SITC Rev. 3[11].

Статус у сімействі міжнародних класифікацій – похідна.

Мета: класифікація призначена для об'єднання торговельної статистики у великі економічні класи предметів споживання й надання підсумкових даних, що компілюються на основі секцій SITC.

Одиниця класифікації – категорія транспортабельних товарів для кінцевого використання.

Структурними рівнями класифікації є:

  1. категорії (з однією цифрою);

  2. підкатегорії (із двома та з трьома цифрами).

UNSD, визнаючи зростаючу потребу в міжнародній торговельній статистиці, проаналізованої за широкими економічними категоріями, рекомендувала на своїй 13-й сесії, щоб дані про великі економічні класи предметів споживання, окремі види продовольства, промислових запасів, капітального устаткування, споживчих товарів тривалого й короткострокового користування компілювалися для кожної країни й для основних світових регіонів так, щоб скласти підсумкові дані, компільовані вже на основі угрупувань SITC [11].

На основі цієї рекомендації Статистичне бюро Секретаріату ООН розробило проект Класифікації міжнародної торгівлі за широкими економічними категоріями, що забезпечує таку компіляцію.

Класифікація ВЕС була призначена стати засобом перетворення зовнішньоторговельних даних, компільованих на основі SITC, у кінцеві категорії використання, які є значущими в межах структури системи національних рахунків (SNA). Це об'єднання дозволяє використовувати зовнішньоторговельну статистику разом з іншими видами загальної економічної статистики (такими як статистика національних рахунків та індустріальна статистика) для економічного аналізу національного, регіонального або світового рівня.

Класифікація ВЕС включає 19 основних категорій. Категорії ВЕС утворені перестановкою й об'єднанням основних заголовків SITC Rev. 3, що відбивають кінцеве використання предметів, охоплених кожним основним заголовком SITC. Розподіл за категоріями здійснено на основі головного кінцевого використання предметів у кожному основному заголовку SITC, хоча визнано, що багато предметів, призначених для промислового або домашнього споживання, можуть використовуватися як для промислового, так і для домашнього споживання.