Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
облік в зарубіжних країнах залік 2015 / Т. 7 Облік зобовязань.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
58.88 Кб
Скачать

3. Основи обліку розрахунків по оплаті праці.

У систем МСБО існує три види зобов'язань, пов’язані з обліком зарплати:

1 – заборгованість по виплаті зарплати;

2 – заборгованість по податках, стягуваних із зарплати;

3 – заборгованість по нарахуванні на заробітну плату.

Зобов'язання по зарплаті. Зарплата робітників розраховується виходячи з почасової ставки або відрядного вироблення. Для службовців встановлюється місячний або річний оклади. Крім визначення мінімального рівня зарплати держава упорядковує виплати за наднормові роботи, якими вважаються години, відпрацьовані понад 40 в тиждень і 8 в день. У виплатах за наднормовий час встановлений мінімум може бути перевищений. Розрахунки регулюються МСБО 19 «Виплати працівникам». Даний стандарт визначає п'ять категорій виплат:

- Короткострокові виплати працівникам (зарплата, внески на соц. страхування, щорічні відпускні, премії, участь в прибутки, медичне обслуговування, надання житла, автомобілів, товарів);

- Виплати по закінченню трудової діяльності (пенсії, страхування, мед. обслуговування);

- Інші довгострокові виплати працівникам (додаткова відпустка, що компенсується, за вислугу років, академічну відпустку, виплати з нагоди ювілеїв, виплати у зв'язку з тривалою непрацездатністю, виплати частини прибутку і премії після 12 місяців);

- Виплати при звільненні працівників (зобов'язання перед працівником при виході його на пенсію);

- Компенсаційні виплати інструментами капіталу підприємства (акції, за вартістю беї низкою ніж справедлива, виплати грошовими коштами майбутньої ринкової вартості акцій.

Облік використання робочого часу ведуть табельники або спеціально встановлені автомати, а іноді й caмi робітники.

Табельник складає картку обліку часу. Картки обліку часу об'єднують iз маршрутними листами, щоденними рапортами, робочими нарядами й іншими первинними документами. У них вказують прізвище працівника, номер жетона, зміну роботи, назву цеху, вид i час роботи, кількість відпрацьованих годин, у т. ч. понаднормово. Робітник два рази на день (на початку та в кінці зміни) фіксує в картці час початку i закінчення роботи. У картці враховуються також внутрішньозмінні простоювання. Після закінчення одного виду роботи i переведення робітника для виконання іншої роботи попередня картка обліку часу закривається, а замість неї відкривається нова.

Щотижня на основі первинних даних відділ обліку заробітної плати перевіряє достовірність записів, нараховує заробітну плату i складає платіжну відомість.

У платіжній відомості зазначаються дата, прізвище, сума нарахованої зарплати, плати до видачі.. Відомість є одночасно реєстром обліку заробітної плати.

Кожний працівник отримує витяг iз платіжної відомості про нараховану заробітну плату й утримання з неї.

Нарахування заробітної плати відображається:

Д-т Витрати (Виробництво, адміністративні)

К-т Заробітна плата

Зобов'язання по утриманнях із зарплати робітників і службовців. Як правило, кінцева сума, виплачувана робітникам і службовцям, менше нарахованої їм зарплати, в наслідок того, що підприємець за існуючим в країнах законодавством зобов'язаний утримувати певну частину заробітку своїх працівників (податки) на користь державних органів. Певні утримання здійснюють також на користь самих робітників і нерідко по їх проханню. До цієї групи належать утримання до пенсійного фонду, страхові внески органам охорони здоров'я, внески осіб, що уклали договір страхування життя, профспілкові внески і добродійні податки. Незалежно від того, з якою метою здійснюють утримання із заробітної платні робітників і службовців, власник підприємства зобов'язаний перерахувати ці суми на користь відповідних державних органів, фондів або організацій. Підприємець несе відповідальність за збір і перерахування цього податку до відповідних державних органів. До інших утримання відносяться внески для виплати допомог через старість, страхові внески, переказ зарплати на рахунок в банку. На кожного працівника на підприємстві відкривається особовий рахунок, в якому фіксують всі нарахування і вирахування з його заробітку. Підприємець несе відповідальність за правильність розрахунку суми утримань із зарплати робітників і службовців і за своєчасний переказ їх відповідним організаціям.

У більшості країн світу кожен підприємець зобов'язаний сплатити 3 основні податки:

1 – прибутковий податок;

2 –податок по страхуванню по безробіттю, який на відміну від прибуткового

На суму утримань із заробітної плати проводять такі бухгалтерські записи:

Д-т Заробітна плата

К-т Прибутковий податок до виплати, Податок на соціальне страхування до виплати, Інші утримання із заробітної плати.

Підприємство частіше виплачує заробітну плату чеками або через банк:

Д-т Заробітна плата

К-т Грошові кошти.

Підприємство сплачує відрахування на соціальні потреби:

Д-т Витрати (Виробництво, адміністративні)

К-т Прибутковий податок, внески на соціальне страхування, Інші відрахування.