Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
облік в зарубіжних країнах залік 2015 / Т.6.Обл.довгост.актив..doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
64 Кб
Скачать
  1. Визнання і первинна оцінка нематеріальних активів.

Облік нематеріальних активів і розкриття інформації про НА регламентується МСБУ № 38 «Нематеріальні активи», згідно якому НА повинен відповідати наступним критеріям:

не має матеріальної форми;

може бути ідентифікований;

використовується підприємством для виробництва, реалізації, передачі в оренду або адміністративних цілях.

До них відносяться ліцензії, товарні знаки, патенти, комп'ютерне програмне забезпечення, авторські права, права на користування природних ресурсів, розробку кориснх копалин.

НА відображаються в балансі якщо існує вірогідність отримання підприємством майбутніх економічних вигод від їх використання, якщо може бути достовірно визначена собівартість активу.

Майбутні економічні вигоди можуть бути одержані у вигляді доходу від реалізації продукції, економії витрат або іншим способом. Вірогідність економічних вигод оцінює керівництво підприємства на основі інформації, яка є в його розпорядженні на момент визнання активу. Нематеріальний актив слід первісно оцінювати за собівартістю.

Собівартість нематеріального активу складаеться з цінии його придбання (включаючи будь-які iмпортнi мита та податки на придбання, що не відшкодовуються), а також iз будь-яких видатків на пiдгoтoвкy активу до використання за призначенням, які безпосередньо відносяться до нього. Будь-які торговельні знижки вираховуються при визначенш coбiвapтocтi.

У деяких випадках нематеріальний актив можна придбати безкоштовно або за номінальну компенсацію шляхом державного гранта. Це відбувається, коли держава продає чи розподіляє підприємству нематеріальні активи, такі як ліцензії на роботу радіо- чи телестанцій, ліцензії чи квоти на iмпорт або права на доступ до інших обмежених pecypciв.

Згідно МСБУ 38 НА можуть створюватися на самому підприємстві. У собівартість НА, створених на підприємстві включаються :

матеріали і послуги використані і сплачені в процесі створення НА;

зарплата;

інші прямі витрати на створення НА;

накладні витрати, які необхідні для створення НА.

Витрати, пов'язані з НА, які виникають після їх придбання або створення, признаються як витрати звітного періоду в якому вони понесені.

  1. Облік та амортизація нематеріальних активів.

Облік нематеріальних активів аналогічний обліку основних засобів.

Амортизація НА здійснюється впродовж періоду їх корисного використання. Згідно МСБО № 38 цей період визначається з урахуванням економічних і правових чинників.

Економічні чинники визначають період, впродовж якого можуть бути одержані економічні вигоди від активу, а правові чинники можуть обмежувати період контролю з боку підприємства цих економічних вигод. У МСБО № 38 передбачений термін максимального використовування НА – не більше 20 років, починаючи з дати приведення активу в робочий стан. Вартістю НА, яка підлягає амортизації, є його собівартість за вирахуванням ліквідаційної вартості. Метод амортизації НА підприємство вибирає самостійно, найчастіше це прямолінійний метод. Сума нарахованої амортизації НА включається у витрати звітного періоду, окрім випадків коли вона додається до балансової вартості іншого об'єкту. Період і метод амортизації НА слід переглядати, як мінімум, по закінченню кожного звітного періоду.

9