Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
облік в зарубіжних країнах залік 2015 / Т.6.Обл.довгост.актив..doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
64 Кб
Скачать
  1. Облік амортизації основних засобів.

Усі матеріальні активи тривалого користування, крім землі, мають обмежений термін використання. Після кількох років експлуатації засоби виробництва стають повністю непридатними. Вони можуть стати непридатними через одну з двох причин: у результаті їx фізичного зносу, в результаті їx морального зносу.

Фізичний знос засобів виробництва є результатом їx використання, експлуатації, а також дії природних факторів — вітру, дощу, сонця тощо.

Моральний знос — це процес, у результаті якого активи не відповідають сучасним вимогам внаслідок прогресу та розвитку техніки й інших причин. Навіть будівлі часто стають морально застарілими, не встигнувши фізично зноситися.

МСБО 16 визначає амортизацію як систематичний розподіл вартості об'єкту ОЗ, який підлягає амортизації, протягом терміну його корисного використання. Вартість ОЗ, які підлягають амортизації, розраховується як різниця між собівартістю об'єкту і його ліквідаційною вартістю.

Терміном корисної експлуатації ОЗ є період, впродовж якого підприємство планує його використовувати. Термін корисної експлуатації ОЗ визначається з урахуванням наступних показників: очікуваної потужності або продуктивності об'єкту; очікуваного фізичного зносу; морального зносу; правових обмежень щодо використання об'єкту.

МСБУ 16 передбачені наступні методи амортизації:

Метод прямолінійного списання, при якому вартість об'єкту основних засобів списується однаковими частинами впродовж всього терміну використовування.

Сума щорічної амортизації визначається:

(Купівельна вартість – Ліквідаційна вартість)

строк корисної служби

Виробничий метод (пропорційно випуску виробленої продукції) передбачає, що первісна вартість активу знецінюється з кожною випущеною одиницею продукції, і тому знос нараховується безпосередньо на кожен виріб. Норма амортизації на одиницю продукції визначається за формулою:

(Купівельна вартість – Ліквідаційна вартість)

Обсяг випущеної продукції (одиниць)

Вважається, що цей метод теж простий, раціональний і об’єктивний, але широкого використання він не набув, оскільки не можливо наперед визначити точний обсяг випущеної продукції.

Методи прискореного списання:

Метод дегресивної (прискореної) амортизації – передбачає прискорену амортизацію в перші роки експлуатації ОЗ, що означає щорічне зменшення амортизаційних відрахувань. Прискорений метод амортизації визначається найінтенсивнішим використанням об'єкту в перші роки його експлуатації; накопиченням коштів для заміни об'єкту у разі його швидкого морального зносу або інфляції; забезпечення можливості збільшення витрат на ремонт об'єкту в останні роки його експлуатації. Найпоширенішими методами прискореної амортизації є:

- метод суми цифр числа років (кумулятивний метод), за яким річна сума амортизації визначається як добуток вартості, яка амортизується, та кумулятивного коефіцієнта. Кумулятивний коефіцієнт розраховується діленням кількості років, що залишаються до кінця строку корисного використання об’єкта основних засобів, на суму числа років його корисного використання.

- метод зменшуваного залишку (подвійний), за яким річна сума амортизації визначається як добуток залишкової вартості об’єкта на початок звітного року або первісної вартості на дату початку нарахування амортизації та річної норми амортизації, яка обчислюється, виходячи із строку корисного використання об’єкта, і подвоюється.

У бухгалтерському обліку нарахування амортизації відображається:

Д-т «Витрати на амортизацію»

К-т «Накопичений знос основних засобів».