Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ргр_корма_готово_2011

.pdf
Скачиваний:
12
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.07 Mб
Скачать

 

Зміст

 

 

 

стор.

1.

Загальні положення ...................................................................

4

2.

Правила оформлення розрахунково-графічної роботи ......

5

3.

Структура розрахунково-графічної роботи............................

7

4.

Послідовність виконання розрахунково-графічної роботи..

8

5.

Захист розрахунково-графічної роботи …..………………....

27

6.

Варіанти розрахунково-графічних завдань………………….

28

7.

Перелік літературних джерел …………………………..........

31

 

Додатки

 

3

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

Розрахунково-графічна робота є самостійною роботою студентів, яка виконується згідно навчальної освітньо-професійної програми “Кормовиробництво” за спеціальністю “Агрономія”.

Кормовиробництво ставить певні вимоги до організації кормової площі. Велике значення в годівлі тварин мають багаторічні трави, які в господарствах із розвинутою галуззю тваринництва можуть займати від 50 до 60 % кормової площі. При організації кормової площі необхідно враховувати структуру поголів’я тварин та баланс кормів. У відповідності до балансу кормів підбирають такі культури, які дозволяють виробити необхідну кількість грубих, соковитих, зелених і концентрованих кормів, розраховують площі їх посіву, потребу в насіннєвому матеріалі, розміщують їх в сівозмінах.

Кормовий баланс показує співвідношення між потребою концентрованих, грубих, соковитих та зелених кормів у повноцінній годівлі тварин.

Метою виконання розрахунково-графічної роботи є: систематизація, закріплення теоретичних і практичних знань навчальної дисципліни “

Кормовиробництво ”; організація кормової площі із врахуванням поголів’я тварин; оволодіння принципами проведення аналізу кормового балансу сільськогосподарського підприємства (господарства); вміти визначати основні кормові культури для виробництва різних видів кормів; розраховувати площі посіву та потребу в насіння.

Основним завданням розрахунково-графічної роботи виступає відображення рівня теоретичної та практичної підготовки майбутнього фахівця, самостійно скласти баланс кормів на основі різних джерел надходження кормів, а також за рахунок побічної продукції рослинництва.

Розрахунково-графічна робота виконується студентами за індивідуальними завданнями, які запропоновані у розділі “Перелік розрахунково-графічних завдань ”.

Відповідно до встановлених вимог у вищій школі розрахунково-графічна робота повинна відповідати стандартам, щодо її оформлення. При виконанні РГР студенти повинні опрацювати літературні джерела за індивідуальними завданнями, їх порівняти та проаналізувати. Розрахунково-графічна робота має містити власні висновки.

4

2. ПРАВИЛА ОФОРМЛЕННЯ РОЗРАХУНКОВО-ГРАФІЧНОЇ РОБОТИ

1.Титульна сторінка оформляється згідно зразка (додаток 1).

2.Розрахунково-графічна робота виконується на стандартних листах паперу розміром 210х297 мм; одна сторінка повинна вміщувати 28-29 рядків. Зліва залишається місце для підшиття - 30 мм., зверху (до початку першого рядка) - 20 мм., знизу 20 мм., справа - до 10 мм. Загальний обсяг роботи повинен становити до 20 сторінок (без додатків і списку використаної літератури) комп’ютерного тексту.

3.Усі сторінки повинні бути послідовно пронумеровані арабськими цифрами в правому кутку верхньої частини сторінки, починаючи з другої сторінки вступу. Номер сторінки проставляється арабськими цифрами в правому верхньому кутку ( 3, 4 ..., 30 ).

4.Усі таблиці в текстах та додатках повинні мати єдину нумерацію та єдиний стиль оформлення. З правої сторони пишеться слово “Таблиця” і її номер арабськими цифрами. Знак № не ставиться. Назву таблиці і слово “Таблиця” починають з великої літери. Наприклад,

 

 

Таблиця 1

Структура концентрованих кормів у годівлі тварин

Кормова культура

% у структурі

Необхідно виробити, ц

 

 

 

корм. од.

 

Зерно

100,0

7324,5

 

Кукурудза

10,0

732,5

 

Горох

20,0

1465,0

 

Ячмінь

50,0

3662,0

 

Овес

20,0

1465,0

 

Таблицю бажано розміщувати так, щоб її можна було читати і аналізувати без повороту сторінки. Якщо повороту не уникнути, його роблять по годинній стрілці. Таблиці не повинні бути громіздкими. У випадку перенесення таблиці на наступну сторінку повторюється шапка таблиці та над нею справа пишеться “продовження таблиці” і обов'язково ставиться номер таблиці.

5.Загальна назва таблиці повинна чітко відображати її зміст, час та місце вивчаючих процесів, загальну одиницю виміру. Якщо показники мають різну розмірність, одиницю виміру вказують після показника через кому. Графи “№ п/п” та “Одиниця виміру” не слід виділяти.

6.При оформленні таблиць скорочення допускається тільки загальноприйняте в літературі, показники не скорочуються, одиниці виміру записуються згідно стандарту Ради економічно взаємодопомоги — СТ РЕВ 1052 —78. Наприклад, грам - г, кілограм - кг, центнер - ц, тонна - т, гектар – га, кормові одиниці – корм. од. Вартісні одиниці виміру позначаються з крапкою: гривні - грн., копійка - коп., тисячі, мільйони гривні - тис. грн., млн. грн.

7.Усі клітини таблиці повинні бути заповненими. При відсутності повідомлень замість цифр ставляться три крапки або "Н.ПОВ.", при відсутності

5

показника "—" тире, якщо показник не може мати значення — знак множення "х". Усі значення одного показника записують з однаковою точністю. Лапки замість цифр, що повторюються не ставляться.

8. В тексті РГЗ передбачаються ілюстрації. Усі графічні зображення називаються рисунками. Обов’язково вказують умовні позначення, які відносяться до рисунку.

Назви ілюстрацій розміщують після їхніх номерів. Підпис під ілюстрацією звичайно має чотири основних елементи:

найменування графічного сюжету, що позначається скороченим словом

“Рис. ”;

порядковий номер ілюстрації, який вказується без знаку номера арабськими цифрами;

тематичний заголовок ілюстрації, що містить текст із якомога стислою характеристикою зображеного.

Наприклад,

тис. голів

14000

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13000

12758,5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12000

 

11721,6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11000

 

 

10626,5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10000

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9423,7

9421,1

 

 

 

 

 

 

 

9000

 

 

 

 

 

 

9108,4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8000

 

 

 

 

 

 

 

7712,1

 

 

 

 

 

7000

 

 

 

 

 

 

 

 

6902,9

 

 

 

6264,8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6514,1

 

 

5840,8

 

 

 

 

 

 

 

 

6175,4

 

6000

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5490,9

 

 

 

5431

4958,3

4918,1

4715,6

 

 

 

 

 

5079

5000

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4283,5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4000

 

 

 

 

 

 

 

 

3926

3635,1

3346,7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3095,9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2856,3

3000

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2000

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1000

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1998

1999

2000

2001

2002

2003

2004

2005

 

2006

2007

2008

2009

 

 

 

 

 

велика рогата худоба

 

корови

 

 

Роки

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рис. 1. Динаміка поголів’я великої рогатої худоби в сільськогосподарських підприємствах по Україні станом на 1 січня 1998 – 2009 років

9. Посилання в тексті на номер формули, таблиці або рисунки подають в дужках ( ).

10. Розділ “Додаткиоформлюють на окремих сторінках і розміщують в порядку посилання на них по тексту роботи. З лівої сторони великими літерами пишеться “Додаток___” і номер додатку (1,2, 3…) Додаток повинен мати заголовок, якій розміщують посередині аркуша під номером додатку. При оформлені додатків на окремому аркуші пишуть великими літерами слово “ДОДАТКИ”, після списку використаної літератури.

6

3. СТРУКТУРА РОЗРАХУНКОВО-ГРАФІЧНОЇ РОБОТИ

Робота повинна містити титульний лист, зміст, вступ, теоретичне обґрунтування виконання статистичного методу дослідження, основну частину, висновки та пропозицій, список використаної літератури, додатки.

Титульний лист вважається першою сторінкою і оформлюється згідно встановлених вимог вищої школи (додаток 1).

Завдання на розрахунково-графічну роботу розміщують після титульної сторінки , затверджене керівником роботи.

Зміст подають на третій сторінці, яка містить найменування та номери початкових сторінок усіх розділів та параграфів.

Вступ має розкрити суть та стан вивчення теми, необхідність проведення дослідження. У вступі подають актуальність теми, формують мету та завдання дослідження, предмет дослідження, методи дослідження, теоретичну та методологічну базу дослідження. Обсяг вступу не повинен перевищувати 2-х сторінок.

Теоретичне обґрунтування виконання завдання. Студенти повинні вміти скласти кормовий баланс із врахуванням структури поголів’я. Для цього необхідно охарактеризувати суть та призначення, структуру кормових площ. Представити визначення та основні терміни по темі, порядок розрахунку загальних показників. Обсяг розділу не більше 4-5 сторінок.

Основна частина роботи - це розрахунково-графічна частина має назву відповідно до індивідуального завдання.

Назва розділу виступає назвою розрахунково-графічної роботи, яку зазначають на титульній сторінці роботи. Даний розділ виконується на основі індивідуальних завдань для кожного студента

Розділ висновки та пропозиції оформлюють стисло та лаконічно. Розкривають результати використаного статистичного методу. Вказують конкретні пропозиції по темі дослідження

Список використаних джерел розміщують в алфавітному порядку за прізвищами авторів. Бібліографічний опис літературних джерел складають у відповідності до чинних стандартів з бібліотечної та видавничої справи.

В додатках обов’язково наводять вихідні дані до виконання розрахунково-графічного завдання, розрахункові таблиці, ілюстрації допоміжного характеру.

Приклад структури розрахунково-графічної роботи: Зміст

стор.

Вступ

1.Теоретичне обґрунтування виконання завдання

2.Розрахунок площ посіву кормових культур та потреба в насіннєвому матеріалі

3.Аналіз ефективності зеленого конвеєра

Висновки і пропозиції Список використаних джерел Додатки

7

4. ПОСЛІДОВНІСТЬ ВИКОНАННЯ РОЗРАХУНКОВО-ГРАФІЧНОЇ РОБОТИ

Обсяг розрахунково-графічної роботи повинен досягати не більше 20 сторінок комп’ютерного тексту. Роботу рекомендується виконувати у такій послідовності:

1.З’ясувати завдання та основний зміст роботи, скласти детальний план та вивчити літературу по даному методу дослідження.

2.Розробити макети таблиць використовуючи наведену схему показників згідно індивідуальних завдань.

3.Розрахувати узагальнені показники, заповнити таблиці та побудувати графіки.

4.Розробити пропозиції по обраній теми.

5.Проаналізувати отримані показники, сформулювати висновки та пропозиції.

Другий розділ Розрахунково-графічна частинавиконують на основі індивідуальних завдань згідно наведеного плану у такій послідовності.

Наприклад, Розрахунок площ посіву кормових культур та потреба в насіннєвому

матеріалі

1.Планування виробництва кормів згідно запланованої кількості тваринницької продукції

2.Розрахунок потреби в кормах (концентрованих, грубих, соковитих, зелених)

3.Розрахунок площі посіву кормових культур

4.Порядок розрахунку потреби у насінні кормових культур

Під кормовою базою розуміють склад, кількість і якість кормових ресурсів, систему їх виробництва, заготівлі, зберігання і використання.

Для виробництва продукції тваринництва необхідно виробити таку кількість кормів, яка відповідає нормативним витратам в розрахунку на одиницю продукції.

При організації кормовиробництва необхідно враховувати кількість тварин, їх видовий, віковий склад та їх продуктивність.

Для прикладу візьмемо господарство, у якому нараховується 980 голів великої рогатої худоби. В даному господарстві прийнята така структура стада, як:

поголів’я корів - 50%;

поголів’я нетелів – 10%;

поголів’я молодняку старше 1 року – 15%;

поголів’я молодняку до 1 року – 25%.

Надій молока від 1 корови складає 4500 кг або 45 ц.

Середньорічний надій молока від однієї корови 15 кг (4500 кг : 300 днів = 15 кг молока).

Витрати кормів на виробництво 1 ц молока складають 1,11 ц корм. од.

8

Для утримання та годівлі однієї голови корів необхідно 50 ц корм. од; нетеля – 24 ц корм. од.; молодняку старше 1 року – 22 ц корм. од.; молодняку до 1 року – 20 ц корм. од.

Відповідно визначеної структури поголів’я стада у господарстві розрахуємо чисельність поголів’я великої рогатої худоби, визначимо потребу у кормах.

 

 

 

 

 

Розрахунок потреби в кормах, ц корм. од.

 

Таблиця 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Віковий

 

Структура

Поголів’я,

 

Продук-

 

Затрати

Затрати

 

Затрати

склад

 

стада, %

голів

 

тивність,

 

кормів

кормів

 

кормів

 

 

великої

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ц

 

 

на 1 ц

на 1

 

на все

 

 

рогатої

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

молока

голову

поголів’я

 

 

худоби

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Корови

 

 

50

 

490

 

 

 

45

 

 

1,11

50

24500

 

 

Нетелі

 

 

10

 

98

 

 

 

-

 

 

-

24

2352

 

 

Молодняк

 

 

15

 

147

 

 

 

-

 

 

-

22

3234

 

 

старше 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

року

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Молодняк

 

 

25

 

245

 

 

 

-

 

 

-

20

4900

 

 

до 1 року

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Всього

 

 

100

 

980

 

 

 

-

 

 

-

-

34986

 

 

ВРХ:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

В даному господарстві прийнята схема раціону годівлі великої рогатої

худоби, яка відображена у вигляді таблиці 2.

 

 

 

 

 

Таблиця 2

 

 

 

 

Схема раціону годівлі великої рогатої худоби

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вид кормів

 

Корови

 

 

 

Нетелі

 

 

Молодняк

 

Разом

 

 

 

 

 

%

 

ц корм.

 

%

ц корм.

 

%

ц корм.

 

кормів,

 

 

 

 

 

 

 

од.

 

 

 

од.

 

 

 

од.

 

ц корм.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

од

 

Концентровані

 

22

 

5390

 

20

470,4

 

 

18

1464,1

 

7324,5

 

 

Грубі

 

 

18

 

4410

 

30

705,6

 

 

25

2033,5

 

7149,1

 

 

Соковиті

 

 

23

 

5635

 

5

352,8

 

 

20

1626,8

 

7614,6

 

 

Зелені

 

 

37

 

9065

 

35

823,2

 

 

30

2440,2

 

12328,4

 

 

Перегін

 

 

-

 

-

 

-

-

 

 

 

7

569,4

 

569,4

 

 

Всього

 

 

100

 

24500

 

100

2352

 

 

100

8134,0

 

34986,0

 

 

Відповідно до схеми раціону годівлі великої рогатої худоби проведемо розрахунки і визначимо скільки і яких видів кормів необхідно виробити для годівлі 980 голів великої рогатої худоби.

В годівлі ВРХ використовують концентровані, грубі, соковиті, зелені корми, а для годівлі молодняку - ще й перегін.

9

Згідно схеми раціону годівлі тварин проведемо розрахунки виробництва за різними видами кормів.

1. Концентровані корми.

Для годівлі великої рогатої худоби у кількості 980 голів необхідно заготовити 7324,5 ц корм. од. концентрованих кормів.

Концентровані корми у господарстві готують із зерна кукурудзи, гороху, ячменю та вівса. В структурі кормів вони знаходяться в певному процентному співвідношенні. Розрахунки потреби концентрованих кормів наведемо у таблиці 3.

 

 

 

Таблиця 3

 

Структура концентрованих кормів

Кормова культура

 

% у структурі

Необхідно виробити, ц

 

 

 

 

корм. од.

 

Кукурудза

 

10,0

732,5

 

Горох

 

20,0

1465,0

 

Ячмінь

 

50,0

3662,0

 

Овес

 

20,0

1465,0

 

Разом зерна:

 

100,0

7324,5

 

Потреба в зерні кукурудзи, гороху, ячменю та вівса визначається у кормових одиницях. Для визначення кількості зерна у фізичній вазі необхідно значи його поживність.

Отже, у 100 кг зерна кукурудзи міститься 1,34 ц корм. од.; 100 кг зерна гороху – 1,18 ц корм. од.; 100 кг ячменю – 1,15 ц корм. од.; 100 кг зерна вівса – 1,00 ц корм. од.

Проведемо відповідні розрахунки і визначимо скільки необхідно зерна для потреби у годівлі тварин. Для цього потребу у кормових одиницях по кожному виду зерна (див табл. 3) ділять на відповідну поживність зерна.

Таким чином, необхідно виробити:

кукурудзи 732,5 ц корм. од. : 1,34 ц корм. од. = 546,6 ц

гороху 1465 ц корм. од. : 1,18 ц корм. од. = 1241,5 ц

ячменю 3662 ц корм. од. : 1,15 ц корм. од. = 3184,4 ц

вівса 1465 ц корм. од. : 1,00 ц корм. од. = 1465 ц

Якщо виробництво зерна поділити на планову врожайність зернових культур можна розрахувати посівні площі під кожну культуру, розрахунки проведемо у такій послідовності. Планова врожайність зернових культур складає:

кукурудзи 40 ц/га ;

гороху 20 ц/га ;

ячменю 30 ц/га ;

вівса 25 ц/га.

Посівні площі відповідно будуть складати:під кукурудзу 546,6 ц : 40 ц/га = 14 га ;

10