Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
14
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
287.23 Кб
Скачать

2 Основні етапи виконання дипломного проекту

1. Вибір і затвердження теми дипломного проекту.

2. Підбір та вивчення літературних джерел, методичних та інструктивних матеріалів, законодавчих актів.

3. Розробка плану написання дипломного проекту.

4. Накопичення, опрацювання й аналіз матеріалу згідно з темою дипломного проекту.

5. Оформлення дипломного проекту.

6. Підготовка до захисту та захист дипломного проекту.

3 Вибір теми дипломного проекту та її затвердження

Тематика кваліфікаційних робіт повинна бути актуальною і відповідати сучасному стану та перспективам розвитку науки і техніки. При виборі теми рекомендується враховувати реальні завдання, які стоять перед промисловістю. Реальними вважаються роботи, які відповідають таким вимогам:

  • тема є актуальною для підприємства або галузі;

  • тема та вихідні дані узгоджені з керівництвом підприємства;

  • принципові рішення, які прийняті в проекті, прогресивні і можуть бути реалізовані;

  • у роботі є елементи новизни або оригінальності;

- роботу виконано згідно з тематикою держбюджетної або госпдоговірної науково-дослідної роботи кафедри;

- у роботі розроблені лабораторні установки або макети, які сприяють вдосконаленню навчального процесу.

Тему дипломного проекту студент обирає самостійно, користуючись консультаціями керівника.

Якщо студент пропонує тему дипломного проекту, пов'язану з майбутнім місцем роботи, то при виборі необхідно враховувати її актуальність, наявність інформації для виконання дипломного проекту, можливість одержання та опрацювання статистичних і природоохоронних даних, іншого фактичного матеріалу, наявність власних науково-технічних розробок.

Узгоджені з керівником теми дипломних проектів затверджуються на засіданні кафедри та включаються до наказу ректора університету. Після закріплення за студентом теми дипломного проекту, він разом з керівником дипломного проекту складає план роботи, у якому вказується тема, назви розділів та підрозділів і план-графік роботи над дипломним проектом. У процесі роботи над дипломним проектом план роботи може змінюватися чи уточнюватися за погодженням з керівником дипломного проекту. Приклади формулювання назв тем дипломних проектів бакалаврів наведено в додатку А.

4 Вимоги до дипломного проекту, його структури та обсягу

Дипломний проект має відповідати таким основним вимогам:

- актуальність вибраної теми;

- чітке формулювання мети i завдань дослідження;

- логічна послідовність викладення матеріалу;

- переконливість аргументації.

- стислість і точність формулювання, що виключає можливість неоднозначного та неточного тлумачення;

- конкретність викладення результатів роботи;

- доказовість висновків i обґрунтування рекомендацій;

- неприпустимість збігу назви теми i розділів;

- наявність інформаційно-пошукового апарату (предметний покажчик, реферат, список літератури);

- обґрунтованість, чіткість, точність викладення.

- оригінальність матеріалу, його новизна, технічна та наукова цінність, повнота висвітлення питань, що розглядаються, правильне цитування використаного матеріалу i посилань на літературні джерела (цитування без посилань не допускається);

- викладення матеріалу повинне бути коротким i точним. Слід використовувати синтаксичні конструкції, властиві мові наукових i технічних документів, уникати складних граматичних зворотів, незвичних термінів i символів або пояснювати їх, якщо вони вперше згадуються в тексті.

Структура дипломного проекту

Вступна частина

  • титульний аркуш;

  • завдання на дипломний проект (додаток Д);

  • реферат;

  • зміст;

  • перелік умовних позначень, символів, одиниць, скорочень і термінів;

Основна частина

  • вступ;

  • пояснювальна записка, яка відображає суть дипломного проекту (рекомендований обсяг: чотири - п’ять розділів);

  • висновки;

  • рекомендації;

  • перелік посилань.

Додатки

таблиці, схеми, графіки, діаграми, карти та інші документи.

Обсяг дипломного проекту рекомендується в межах 80 – 100 сторінок машинописного тексту. Рекомендований обсяг структурних складових дипломного проекту:

реферат – 1 с.

вступ – 2 -3 с.

основна частина – до 70 с.

висновки – 2 - 3 с.

рекомендації – 2 - 3 с.

перелік посилань – 1 - 2 с.

Титульний аркуш

Приклад титульного аркуша наведено в додатку В.

Реферат повинен містити:

відомості про обсяг проекту, кількість ілюстрацій, таблиць, додатків, кількість джерел згідно з переліком посилань;

текст реферату повинен містити такі дані: об’єкт дослідження або розробки; мета роботи; методи дослідження та апаратура; результати та їх новизна; рекомендації щодо використання результатів роботи; економічну ефективність; прогнозні припущення щодо подальших перспектив досліджень або розробок; перелік ключових слів (від 5 до 15 слів, надрукованих великими літерами в називному відмінку в рядок через коми).

3міст розташовують після реферату, починаючи з нової сторінки. До змісту включають: перелік умовних позначень, символів, одиниць, скорочень і термінів; вступ; послідовно перелічені назви всіх розділів, підрозділів, пунктів і підпунктів (якщо вони мають заголовки) проекту; висновки; рекомендації; перелік посилань; назви додатків і номери сторінок, з яких починається матеріал.

Перелік умовних позначень, символів, одиниць, скорочень і термінів повинен містити пояснення всіх використаних у дипломному проекті малопоширених умовних позначень, символів, одиниць, скорочень і термінів. Перелік починається безпосередньо після змісту з нової сторінки.

Вступ

У вступі коротко викладають:

визначення проблеми та оцінку її актуальності, практично розвязані задачі та перспективи вирішення проблеми з використанням сучасних способів і методів;

світові тенденції розв’язання поставлених завдань;

обґрунтовується актуальність вибраної теми, її новизна, розкривається науково-технічне та прикладне значення її розробки;

об’єкт і предмет розробки, мета i завдання роботи та галузь застосування;

методична основа та інформаційна база дослідження.

Розділи основної частини дипломного проекту рекомендується оформляти в такому вигляді:

1 Загальні відомості про підприємство (об'єкт проектування) – 10-15 с.

2 Екологічна характеристика об’єкту проектування та оцінка його впливу на навколишнє середовище – 20-25 с.

3 Розробка та обґрунтування конкретних пропозицій і рекомендації щодо удосконалення та підвищення ефективності природоохоронної діяльності на об’єкті проектування – 20 - 25 с.

4 Екологічне та економічне обґрунтування доцільності реалізації запропонованих рішень – 20 с.

5 Охорона праці – 10 – 15 с.

Кожний розділ може складатися з кількох підрозділів (їx кількість та зміст визначається обсягом i характером матеріалу).

У першому розділі наводиться повна характеристика підприємства (об’єкту проектування), включаючи всі технологічні процеси та короткі відомості про місце його розташування. Для цього використовують дані технічного та робочого проектів підприємства, інструкції з експлуатації, техніко-економічне обґрунтування та іншу документацію, яка характеризує підприємство.

Викладення матеріалу рекомендується у наступній послідовності:

загальні відомості про підприємство (реквізити підприємства, коротка фізико-географічна та кліматична характеристика місця розташування підприємства, об'єкти, що межують з ним. Наводиться карта-схема підприємства з нанесеними на неї джерелами забруднення атмосфери й поверхневих вод, водозаборами, місцями складування відходів тощо. На карті-схемі (генплані) вказуються також межі санітарно-захисної зони, житлових масивів, промислових зон, лісів, сільськогосподарських угідь, транспортних магістралей, зон відпочинку;

коротка характеристика виробництва, класи його небезпеки та опис продукції, що виготовляється;

дані про сировинні, земельні, водні, енергетичні та інші види ресурсів, що використовуються підприємством;

опис технологічного процесу діяльності з вказуванням всіх факторів впливу на навколишнє середовище.

У другому розділі подається екологічна характеристика об’єкту проектування, наводяться результати аналізу зібраних фактичних матеріалів, що характеризують діяльність підприємства та стан впливу його на навколишнє природне середовище. Результати екологічного аналізу повинні включати інформацію, яка характеризує стан, динаміку, структуру та оцінки рівня впливу підприємства на компоненти навколишнього природного середовища. На основі проведеного аналізу дипломник повинен описати технологічний процес і вказати всі джерела впливу на навколишнє середовище та технічні рішення, що використовуються на підприємстві для усунення або зменшення обсягів шкідливих викидів, скидів, витоків, випромінювань у навколишнє середовище, порівняти їх з найкращими вітчизняними та закордонними аналогами; описати інженерні мережі та комунікації, схеми збирання, очищення та видалення шкідливих речовин; навести дані про розрахункові обсяги газоподібних, рідких або твердих відходів виробництва та твердих побутових відходів (у залежності від теми дипломного проекту), навести оцінки зон розсіювання або розбавлення викидів у атмосферу чи скидів у природні водойми.

За результатами виконаного аналізу визначаються причини недоліків у сфері природоохоронної діяльності на підприємстві та оцінюються можливості підвищення ефективності його діяльності у вибраному для дипломного проекту напрямі. Висновки, отримані на основі проведеного аналізу і підтверджені відповідними даними та розрахунками, є вихідним матеріалом для наступного етапу роботи – спеціальної частини дипломного проекту.

У третьому розділі виконується обґрунтування проектно-конструкторських та/або технологічних пропозицій і рекомендацій щодо вдосконалення діяльності підприємства в досліджуваному напрямку. Характер і зміст пропозицій та рекомендацій повинен базуватися на розгляді кількох варіантів вирішення завдання (не менше двох). Дипломник повинен продемонструвати свої знання сучасних теоретичних і прикладних розробок з досліджуваного ним питання, охарактеризувати дискусійні й невирішені аспекти теми, визначити своє ставлення до них i напрями їх вирішення. При виборі та обґрунтуванні оптимального конструктивного чи технологічного рішенння необхідно орієнтуватися на аналітичні та прогнозні оцінки, обґрунтовані та підтверджені економічними викладками. Рекомендується використовувати комп'ютерні технології, аналітичні прилади, моніторингову та статистичну інформацію, методи моделювання та інженерних розрахунків.

У четвертому розділі виконується еколого-економічне обгрунтування проектних рішень з реалізації пропозицій і рекомендацій щодо удосконалення діяльності підприємства в досліджуваному напрямку, визначається техніко-економічна ефективність запропонованих технічних рішень. Наводяться розрахунки витрат підприємства за використання природних ресурсів, плата за викиди шкідливих речовин в атмосферу, скидання стічних вод та складування твердих відходів до та після реалізації запропонованих у дипломному проекті рішень, розраховується прибуток і термін окупності. У роботах, для яких розрахунок економічної ефективності неможливий, необхідно вказати народногосподарську, наукову чи соціальну цінність результатів роботи.

У пятому розділі наводиться перелік речовин, обладнання та головних питань, що стосуються техніки безпеки, охорони здоров’я та гігієни праці на підприємстві. Має бути також включено опис порядку навчання, організації безперервного контролю засобів індивідуального захисту, частоти їх застосування, умов праці, організації медичного спостереження, порядку реєстрації та інформування про нещасні випадки на виробництві. Вказується також, чи відповідає стан охорони праці на підприємстві нормативним вимогам, рекомендаціям, передовому досвіду.

Висновки

Висновки розміщують безпосередньо після викладення суті дипломного проекту, починаючи з нової сторінки.

У висновках наводять оцінку отриманих результатів роботи з урахуванням світових тенденцій вирішення поставленої задачі, пропозиції i практичні рекомендації щодо вирішення питань, поставлених у дипломному проекті, можливі напрямки використання результатів роботи, народногосподарську, соціальну значимість проекту, а також вказується особистий внесок дипломника. Висновки ілюструються підсумковими цифрами. Таблиці, графіки, схеми, діаграми у висновках не наводяться.

Рекомендації

У дипломному проекті на основі одержаних результатів можуть наводитись рекомендації, які розміщують після висновків, починаючи з нової сторінки.

Рекомендації повинні мати конкретний характер і бути повністю підтверджені дипломним проектом. За потреби рекомендації можуть спиратися на додаткові розрахунки, які можуть наводитися в додатку. Текст рекомендацій може поділятись на пункти.

Перелік посилань

Перелік джерел, на які є посилання в дипломному проекті, наводять у кінці тексту пояснювальної записки, починаючи з нової сторінки. Посилання в тексті наводять у квадратних дужках в такому вигляді - [4], якщо в тексті наведена дослівна цитата, то в посиланні наводиться сторінка джерела у вигляді [4, с. 54].

Бібліографічний опис в переліку посилань подають у порядку, за яким вони вперше згадуються в тексті. Бібліографічні описи наводять відповідно до чинних стандартів з бібліотечної та видавничої справи (приклади наведено в додатку Б).

Додатки

Додатки повинні містити допоміжні матеріали, які при включенні в основну частину дипломного проекту ускладнюють сприйняття тексту. До допоміжних матеріалів належать:

проміжні математичні викладки;

таблиці допоміжних цифрових даних;

інструкції, методики, розроблені в процесі виконання дипломної роботи;

проспекти;

ілюстрації допоміжного характеру.

Крім того, в додатки включається матеріал, що:

не може бути розміщений в основній частині пояснювальної записки через великий обсяг або способи відображення;

може бути вилучений для широкого кола читачів, але є необхідним для фахівців даної галузі;

опис нової апаратури та приладів, які використовувалися під час проведення експериментів, вимірювань і випробувань.

Додатки необхідно розміщувати в порядку появи посилань на них у тексті дипломного проекту.