Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Реферат розв.docx
Скачиваний:
31
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
187.79 Кб
Скачать

Міністерство культури україни

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ КУЛЬТУРИ І МИСТЕЦТВ

КАФЕДРА МІЖНАРОДНИХ ВІДНОСИН

 

 

 

Реферат

З дисципліни:

Інформаційно-аналітична діяльність у міжнародних відносинах

На тему:

«Розвідка як процес добування, передачі та аналізу інформації»

 

 

Виконала:

Студентка

2 курсу, групи МВ-32к

Харченко Кіра Георгіївна

 

Київ 2014

Зміст:

1. Загально про розвідку

2. Служба зовнішньої розвідки в Україні. СЗР

3. Специфіка трактування розвідки та її відмінність від шпигунства

1. Загально про розвідку

Розвідувальна діяльність або розвідка (англ. Intelligence assessment) — діяльність, яка здійснюється спеціальними засобами і методами з метою забезпечення органів державної влади розвідувальною інформацією, сприяння реалізації та захисту національних інтересів, протидії за межами держави зовнішнім загрозам національній безпеці. Суть розвідки полягає у зборі інформації політичного, економічного, науково-технічного характеру про обстановку в окремих країнах чи коаліціях країн, що представляють розвідувальний інтерес, для забезпечення своєї безпеки та отримання переваг в області збройних сил, військових дій, політики або економіки.

Розвідка здійснюється спеціально уповноваженими державою на здійснення розвідувальної діяльності розвідувальними органами, які можуть діяти як самостійний державний орган (ЦРУ, MI6, «Моссад», в Україні Служба зовнішньої розвідки) або функціонувати у складі одного з центральних органів виконавчої влади (РУМО, МАСТ, ГРУ, в Україні ГУР МО).

Розвідка може використовувати як легальні методи збору інформації (наприклад збір і аналіз даних з відкритих джерел, прослуховування радіоканалів з-за кордону, спостереження за допомогою розвідувальних супутників), так і нелегальні заходи, що потрапляють під поняття «шпигунство» або «крадіжка інформації».

За призначенням

Воєнна розвідка — сукупність заходів військового командування, штабів усіх ступенів, і дій військ (сил), що здійснюються з метою добування розвідувальних даних про військово-політичну обстановку в окремих країнах і коаліціях держав ймовірного або дійсного противника.

Політична (зовнішня) розвідка — сукупність заходів, здійснюваних розвідувальним співтовариством держави, спрямована на добування відомостей про внутрішню та зовнішню політику, науково-технічний потенціал окремих держав чи їх коаліцій.

Економічна розвідка (промислове шпигунство) — вид зовнішньої розвідки, об'єктами якої є промисловість, транспорт, торгівля, фінансова та грошово-кредитна системи, екологія, природні ресурси тощо.

Зовнішня контррозвідка — вид зовнішньої розвідки, об'єктами якої є розвідувальні служби іноземних держав, добування відомостей про їх діяльність.

Добування відомостей про міжнародні терористичні організації та про міжнародну організовану злочинність.

За територіальним принципом

Зовнішня розвідка — збір відомостей про іноземні держави і про те, що відбувається на їхній території.

Внутрішня розвідка (оперативно-розшукова діяльність) — збір відомостей про злочинну діяльність в своїй країні.

За використовуваними методами і засобами

Агентурна розвідка — здійснюється з допомогою агентурної мережі — спеціально завербованих нелегальних таємних агентів а також розвідників, які діють під дипломатичним прикриттям.

Радіоелектронна розвідка — розвідка на основі прийому і аналізу електромагнітних випромінювань радіоелектронних засобів противника. Поділяється на радіо- і радіотехнічну розвідку.

Видова розвідка — включає повітряну та космічну розвідку.

Геопросторова розвідка — полягає в дослідженні та аналізі зображень і геопросторових даних.

Військова́ розвідка — тактична розвідка частин сухопутних військ.

В інтересах різних видів забезпечення військ організується артилерійська, інженерна, РХБ-розвідка, а також топографічна, гідрометеорологічна, гідрографічна, тилова, медична, технічна розвідка та ін.

Розвідка в бізнесі

Конкурентна розвідка — це постійний процес збору, нагромадження, структурування, аналізу даних про внутрішнє й зовнішнє середовище компанії та надання вищому менеджменту компанії інформації, що дозволяє йому передбачати зміни в обстановці і приймати своєчасні оптимальні рішення щодо управління ризиками, впровадження змін у компанії, а також відповідні заходи, спрямовані на задоволення майбутніх запитів споживачів та збільшення вартості компанії. Формою конкурентної розвідки є промислове шпигунство.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]