Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Економіка семінар

.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
28.08 Кб
Скачать

Щодо розподільної функції, то, як вже наголошувалося, прибуток, отриманий позичальником з використанням позикового капіталу, розподіляється на дві частини — позиковий відсоток і підприємницький дохід. Пропорція такого розподілу обумовлюється дією перерахованих вище чинників і закріплюється кредитним договором. Причому сплата і розмір позикового відсотка мають імперативний характер, тобто його сплатою в обумовленому розмірі не можна уникнути. Значить, позичальнику належить лише та частина прибутку, який залишиться після сплати відсотків кредитору.

Банки як установи, які торгують грошима, здійснюють певні витрати на проведення своїх операцій, які покривають за рахунок власних доходів. Тому вони не можуть платити за кредити, надані їм підприємствами, організаціями, установами, населенням у вигляді залишків коштів на поточних рахунках або термінових депозитах або внесках, а також іншими банками, більше або стільки ж, які стягують самі. Процентна ставка за кредитні ресурси, яку платять банки, як правило, нижче став по кредитах, які їх надають банки, на розмір маржі.

Розподільна функція відсотка примушує позичальника раціонально використовувати надані йому кредитором в тимчасове користування кошти, щоб не тільки їх повернути, а і отримати додатковий дохід. Цього доходу може вистачити на сплату відсотків і отримання власного прибутку, ради якого позичальник вступив в кредитні відносини.