Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
07_ТЕМА51.doc
Скачиваний:
97
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
1.07 Mб
Скачать

Профіль конкурентоспроможності товару

Техніко-економічний показник

Профіль показників

Мінімальне значення показника

Фактичне значення показника

Максимальне значення показника

Показник 1

Показник…

Показник…

Показник…

Показник…

0

0

Показник…

Показник…

Показник

Н

Для побудови профілю товару вибираються найбільш значимі з точки зору споживачів ТЕП і прямокутне оціночне поле. Оціночне поле поділяється на рівні частини, де — число обраних ТЕП . Виходячи з положення, що у конкурентоспроможного об’єкта усі властивості мають бути на високому рівні, вагомість усіх ТЕП вважається однаковою. Ширина оціночного поля - обирається довільно. Кожен ТЕП об’єкта - відкладається на поділенійшкалі, причому, чим значення показника якісно краще, тим правіше на ділильній шкалі воно розташовуються. Чим більша площа профілю (заштрихована частина оціночної площі), тим конкурентоспроможність об’єкта більша

Koeфіцієнт конкурентоспроможності виробу визначаться як відношення площі профілю й оціночною прямокутного поля:

(5.43)

Площа, обмежена профілем, розраховується за формулою:

, (5.45)

де - відстань між ділильними шкалами (вибирається довільно); - координати вершини профілю.

Площа оціночного поля дорівнює:

. (5.46)

З формул (6.43-6.45) коефіцієнт конкурентоспроможності дорівнює:

. (5.47)

При побудові профілю показники можна групувати за характерними ознаками чи властивостями виробу. Тоді можна визначити коефіцієнт конкурентоспроможності виробу за даною групою показників.. Наприклад, усі показники економічності виробу групуються, і за профілем розраховується коефіцієнт кoнкypентоспроможності виробу щодо економічної ефективності.

Для оцінки конкурентоспроможності виробу з точки зору продавця важливо пам’ятати, що на сучасному ринку фірми намагаються продавати не окремі товари, а весь комплекс пов’язаних з товарами послуг, важливих для покупців. Отже він оцінює конкурентоспроможність із зовсім нових, більш прийнятних для нього і більш важких для виробника позицій.

1А - монітор марки PR 711; В - монітор марки «Самсунг 775F»; 1 - маса, кг; 2 – кількість кольорів, млн; 3 - разрешение, кількість крапок по вертикалі; 4 – потужність рентгенівського випромінювання, мК/ч; 5 – напруга екрану, В; 6 - узагальнюючий показник.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]