Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсак.doc
Скачиваний:
52
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
418.3 Кб
Скачать

3.5. Народження мишки

Коли Уолт і його дружина сіли на поїзд, що відвозить їх з Нью-Йорка назад в Каліфорнію, подружжя були в розпачі. Вони не мали ні найменшого поняття, як їм пережити цю вбивчу втрату. Там же, в поїзді, Дісней почав робити начерки нового персонажа, якому дав ім'я Мортімер. Це було мишеня з великими вухами і носом та сміливим характером, зовсім не схожим на характер його творця. Дружина Діснея порахувала, що “ Мортімер ” звучить якось смішно і запропонувала ім’я Мілкі . Так на світ з'явився Міккі Маус, що став згодом фундаментом імперії .

Повернувшись до Каліфорнії, Дісней показав своє творіння Айверксу . Він уважно вивчив попередні начерки маленького гризуна і зауважив: “Виглядає зовсім як ти: цей же ніс, обличчя, вуса, ті ж жести і гримаси. Все, що йому тепер потрібно - це твій голос ” . Дісней погодився, і наступні двадцять років в озвучених фільмах Міккі говорив його голосом.

Вперше короткометражний мультфільм вийшов на екрани в травні 1928 і Міккі Маус миттєво став зіркою. Подібний успіх очікував і наступні стрічки. Міккі Маус став своєрідним Альтер его Діснея, і титри розповідали про мишеня, що втілив у собі особистість свого творця. У двадцять сім років Дісней стрімко стає зіркою галузі, що кишить неохайними людьми.

3.6. І знову криза

Темна сторона Уолта Діснея вийшла назовні, коли Пат Пауер, дистриб'ютор “ Міккі Мауса ” і серіалу “ Веселі симфонії ” , скоїв настільки ж безчесний вчинок, що і Мінц. Пауер спробував використати свій досвід дистриб'ютора і пішов ще далі, переманивши до себе кращого друга Діснея і головного мультиплікатора Айверкса. Пауер надув студію на 150000 доларів, які належали їй як авторський гонорар і так і не були заплачені. Він діяв за тією ж схемою, що і Мінц. Пауер заснував нову компанію з виробництва мультфільмів, а щоб скласти конкуренцію Діснею, запросив до себе Айверкса. Діснея врятував Геррі Кон з “ Коламбії Пикчерс ” . Він взявся фінансувати зйомки “ Веселих симфоній ” і поширювати серії через свою компанію.

Вже вдруге наївний Дісней втрачав гроші і провідних співробітників. Цей досвід зробив його мстивим, пробудив у ньому параноїдальні суїцидальні нахили. Але істина полягає в тому, що талант вкрасти не можна. Але прийшов час і Айверкс гірко пошкодував про той день, коли кинув Діснея заради роботи у Пауера, оскільки компанія останнього простягнула тільки п'ять років. Уолт прийняв Айверкса назад, але відтепер тримав його на відстані.

3.7. Музикальна “ глухота ”Діснея

Існує легенда, яку Дісней охоче підтримував. Ніби він геть позбавлений музичного слуху - тому і його дитяча музична освіта , на якій наполягав батько , обмежилась гамами . Проте він поставив музичну серію “ Нехитрі симфонії ” , що відкрила новий і досить успішний етап в його творчості.

Дісней створить повнометражний музичний фільм “ Фантазія ” , де симфонічні твори супроводжуються рухомими малюнками. Один підбір композиторів чого вартий! Мусоргський , “ Ніч на Лисій горі ” , Бетховен, “ Пасторальна симфонія ” , твори Баха, “ Лускунчик ” Чайковського, “ Весна священна ” Стравінського, “ Аве Марія ” Шуберта ... Над “ Фантазією ” він працював разом з видатним диригентом Леопольдом Стоковским. “ Зверніть увагу на цей пасаж, - говорив Уолт. - Я абсолютно виразно бачу ритмічний рух скрипкових смичків ...” І майже соромливо додавав: “ Це моя власна, довільна реакція на музику, враження, які вона у мене викликає. Може бути, це мистецтво? Не знаю ...”

Якось під час поїздки до США з Діснеєм зустрівся Сергій Прокоф'єв, зіграв йому ще не опубліковану п'єсу “ Петя і Вовк ” і подарував ноти. “ Цю музику я склав з надією, що вона коли-небудь викличе у вас бажання поставити по ній фільм ” , - сказав композитор. Уолт надію виправдав.

“ Дісней - разючий, неперевершений майстер у створенні звукозорових еквівалентів музики через самостійний рух линів та інтерпретації внутрішнього ходу музики ... Інтонаційний жест в музиці він відчуває, як ніхто, і цей жест він вміє вплести в контури своїх фігурок. Це у Діснея геніально ” . Це Сергій Ейзенштейн. Так сама робота розвінчала легенду про музичної глухоті Діснея ...

Успіх “ нехитрої симфонії ” не обійшовся без ложки дьогтю. Ділок, який займався просуванням фільму , самим нахабним чином обібрав майстра, присвоївши величезні суми. Багато пізніше, отримавши 8 мільйонів за легендарну “ Білосніжку і сім гномів ” , Дісней скаже: “ Мене не захоплює володіння грошима. Я міг би за бажання мати їх набагато більше. Але було б неправильним думати, що я не приділяю уваги грошам. Я дбаю про їх отримання як дбаю за робочим інструментом . Вони потрібні мені не дивідендами в банку, а для роботи ” . Чи не тому він був занадто скупий, коли мова йшла про особисті витрати та оплату співробітників?