Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

254_dhU / 53. Співвідношення понять «картина світу» та «наукова картина світу»

..doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
06.02.2016
Размер:
28.16 Кб
Скачать

53. Співвідношення понять «картина світу» та «наукова картина світу».

Наукова картина світу - система уявлень людини про властивості й закономірності дійсності (реально існуючого світу), побудована в результаті узагальнення й синтезу наукових понять і принципів. Використовує наукову мову для позначення об'єктів і явищ матерії.

Наукова картина світу - безліч теорій у сукупності, що описують відомий людині природний світ, цілісна система уявлень про загальні принципи й законах устрою світобудови. Картина світу - системний утвір, тому її зміну не можна звести ні до якого одиничного (нехай і найбільшому й радикальному) відкриттю. Звичайно ідеться про цілу серію взаємозалежних відкриттів (у головних фундаментальних науках), які майже завжди супроводжуються радикальною перебудовою методу дослідження, а також значними змінами в самих нормах і ідеалах науковості.

Наукова картина світу - особлива форма теоретичного знання, репрезентируюча предмет дослідження науки відповідно до певного етапу її історичного розвитку, за допомогою якої інтегруються й систематизуються конкретні знання, отримані в різних галузях наукового пошуку.

Відносини науки й філософії є предметом дискусії. З одного боку, історія філософії - це гуманітарна наука, основний метод якої - тлумачення й порівняння текстів. З іншого боку, філософія претендує на те, щоб бути чимсь більшим, ніж наука, її початком і підсумком, методологією науки і її узагальненням, теорією більш високого порядку, метанаукою. Наука існує як процес висування й спростування гіпотез, роль філософії при цьому полягає в дослідженні критеріїв науковості й раціональності. Разом з тим, філософія осмислює наукові відкриття, включаючи їх у контекст сформованого знання й тим самим визначаючи їх значення. Із цим зв'язане прадавнє уявлення про філософію як про царицю наук або про науку наук.