Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kursova.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
1.44 Mб
Скачать

За характером отримуваних знань діляться на

Загальноосвітні

Професійні (Спеціальні)

За рівнем навчання

Початкові

Неповні середні

Середні

Вищі

За статтю

Чоловічі

Жіночі

Сумісного навчання

У сучасному світі школа грає визначальну роль у здійсненні права на освіту. Школа — основний інститут загального навчання. Зміст навчання та виховання в школі залежать від економічного і культурного розвитку суспільства. Криза школи, тобто невідповідність її потребам суспільства, розв'язується шкільною реформою

СТРУКТУРА ШКОЛИ

Компоненти шкільного життя

Постановка задачі (архітектура розробки)

Задачею моєї роботи є правильно та пропорційно створити облік успішності знань кожного учня, зараховуючи всі аспекти навчання в школі.

Для початку, потрібно зробити «Чорну скриньку», щоб зрозуміти та наочно побачити всі джерела надходження оцінок, як і за що вони були поставлені, враховуючи те, що кожен учень – це індивідуальність із своїми схильностями, уявою та життєвою позицією.

11

Чорна скринька

1

2

10

14

  1. Вивчені дисципліни;

  2. Рубежі контролю (Тематичні оцінювання);

  3. Класифікація оцінювання (Оцінки);

  4. Схильності учнів;

  5. Модель (Розрахунку рейтингу);

  6. Поточний рейтинг;

  7. Рейтинг за все навчання;

  8. 10 оцінок (Схильність до предметів);

  9. Оцінка викладачів;

  10. Остаточні оцінки;

  11. Вплив вчителів;

  12. Вплив батьків;

  13. Поведінка учня;

  14. Рекомендація в які ВУЗи можна вступити.

Останнє (14) із Чорної скриньки, це може бути заздалегідь придуманою, та втіленою в життя програмою, давайте розглянемо, якою може бути результат для учня в цій програмі, виходячи із його оцінок.

Спочатку програма має бути обов’язково оновленою кожного року, для того, щоб не допустити похибок у пошуку ВУЗів, факультетів та пропускних балів, як відомо остання кожного року можуть змінюватися.

1

Другим кроком у програмі має бути підрахунок загальної суми балів учня + рекомендації від попереднього навчального закладу і таке інше.

Після підрахунку балів, та пошуку потрібного ВУЗу програма має видати можливі варіанти для абітурієнта.

Кінцевий результат можна роздрукувати, вигляд роздрукованого підрахунку може бути у діаграмному вигляді, наприклад так:

Математичні моделі та аналіз методів

Задача по розрахунку ваг аспектів відносно кожної дисципліни може бути розв’язана по такому ж підходу, що використовувався в попередніх задачах – по відносні кількості годин дисципліни до повної кількості годин, що входять до аспекту. Але в більшості випадків швидше за все ці показники повинні вводитись користувачем в інтерактивному режимі. Результатом розв’язання вище означених задач повинна бути таблиця подібна поданій далі (табл.1).

Наступною важливою методичною задачею яку необхідно розв’язати є формування нормативної бази, що визначає присвоєння ідентифікаторів суб’єктам навчання згідно певних рейтингових показників та аналізу введеної анкетної інформації по суб’єктам.

Дана нормативна база містить таблиці відношення рейтингових показників по дисциплінам, що вивчаються суб’єктами навчання до їх кількісного та якісного значення, який наведено в прикладі табл.2.

Таблиця 1 Наявність аспектів в дисциплінах

Дисцип-ліни

Аспекти знань

вага в

семестрi

матема-тичний

конструкт-торський

творчий

лінгвіс-тичний

Алгебра

*0.3

0.10

Геометр.

*0.3

*0.2

0.10

Музика

*0.3

0.03

укр.мова

*0.2

0.10

укр.лiт.

*0.3

*0.2

0.03

Фiзика

*0.1

*0.3

0.075

зар.лiт.

*0.3

*0.2

0.03

англ.мова

*0.2

0.075

Хiмiя

*0.2

0.033

рос.мова

*0.2

0.03

Математ.

*0.3

*0.1

0.10

Трудове

*0.2

*0.1

0.03

* - ознака наявності аспекту в дисципліні

Таблиця 2 Приклад розрахунку ідентифікатора

Ідентифікатор:“програміст”

Необхідний рейтинг:

Значення рейтингу:

“програмування”

> 80

“математика”

> 70

“створив і впровадив комплекси”

> 3

Ідентифікатор:“прогульник”

Необхідний рейтинг:

Значення рейтингу:

“кількість пропусків по непов.прич”

> 90

Третьою методичною задачею, що розв’язується в даній системі є задача по підбору коефіцієнту  (рис 4.) зниження рівня знань[1,3], пов’язаного з процесом людської пам’яті – “забуваємості”. Вигляд графіку функції, що описує даний процес є оберненим експоненціальним, тобто: , де:- якраз і є коефіцієнтом рівня знань, що розраховується; t - час (місяць, рік). Коливання коефіцієнтів  та зміна їх знаку в даному випадку зумовлена завдяки вивченню сміжних дисципліни, в яких йде посилання на вивчений матеріал чи його часткове повторення (умовно ця змінна зображена на рис.4).

Наступною методичною задачею є визначення множини дисциплін учбового плану, які необхідні додатково для підтримки необхідного для цього учня знань (рис. 5).

Рис. 1 Коливання рівня знань суб’єкта навчання в циклі дисциплін

Рис.5 Інтерпритація обліку та підтримки необхідного рівня знань

На графіку рис.5 червоні крапки – точки обліку успішності, функція у(t) - результати інтерполяції обліку та підбору коефіцієнту , стрибки функції – розрахункові підвищення рівня знань за допомогою додаткових дисциплін. В даній моделі [5,3] використовуються наступні величини: - функція, що описує якість знань в певній області з урахуванням процесів забуваємості;- змінна підвищення якості знань при тренуваннях, або при вивченні сміжних дисциплін, що певним чином перекривають якусь частину знань даної предметної області;- час;- відповідно моменти підвищення стану якості знань;- таблична функція що описує величину й об’єм матеріалу, який необхідно надати для повторення чи вивчення нової дисципліни для підтримки певного рівня якості знань; може бути сформована комбінованим методом на основі довідників та експертним шляхом. Дана проблема поки що вирішується лише експертним шляхом й її вирішення потребує подальшого дослідження.

Останньою методичною задачею, що розв’язується в циклі даної роботи є рекомендація учням по вступу до вищих навчальних закладів згідно виявлених у них схильностей, а для студентів – рекомендації щодо їх професійного росту у певних напрямах обраної спеціальності (рис.6).

При реалізації інформаційної технології було враховано, що: 1)накопичена база даних і історія успішності суб’єкта обов’язково має мати розподілений характер; 2)розвинутий суб’єктивний фактор – тобто система “беземоційна” і спирається лише на факти;

Рис.6 Загальна схема роботи комплексу

3) накопичена інформація має бути строго конфіденціальною і недоступною до широкого кола; 4)для систем даного напряму необхідно враховувати супровід комплексу, а саме матеріального та інформаційного та методичного забезпечення.

Математична модель №1. Рейтинг суб’єкта навчання по дисципліні та схильності.

Вага вивченої дисципліни і: (1), де:

Вага аспекту n в дисципліні і

: (2);

Контрольні суми: (3,4);

Множина рейтингів має бути приведена до інтервальних нормативів

: (5);

Врахування при атестаціях різних шкал оцінювання студента j

: (6);

Поточний рейтинг студента j:

(7); (8);

Рейтинг схильності n студента j:

; (9)

З врахуванням забуваємості матеріалу: ; (10)

Математична модель не буде працювати, якщо не буде зворотнього зв’язку функціонування системи. Для цього вводиться рейтинг вимогливості до викладання дисципліни.

Математична модель №2. Оцінка якості дисципліни.

Середній рейтинг по дисципліні серед студентів: ; (11)

Підсумковий рейтинг студента з урахуванням ваги семестру:

Рейтинг вимогливості щодо викладання дисципліни:

; (13)

Ідея останнього рейтингу в тому, що повинна бути диференціація оцінок, тобто не повинно бути всіх добрих або всіх поганих оцінок. Набір тестів з лінгвістичною обробкою рейтингів аспектів по студенту: “програміст” = “програмування” > 80, “математика” > 70 або “створив і впровадив комплекси” > 3;

“математик” = “математика” > 90 або “місце в матолімпіадах” > 3;“прогульник” = “пропустив без поважних” > 10...

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]