Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpor_grunt (2).docx
Скачиваний:
39
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
2.27 Mб
Скачать

11. Структурні зв'язки в грунті визначаються міцністю породи:

- водно-колоїдні, які забезпечуються плівками води і колоїдними оболонками; величина цих зв'язків залежить від товщини плівок та оболонок; чим товстіша водно-колоїдна оболонка, тим зв'язки будуть меншими (у водонасиченних ґрунтах), оскільки із зменшенням товщини оболонки збільшується молекулярне притягання діполів зв'язної води; зв'язки є в'язкопластичними, м'якими, зворотними; притаманні глинистим ґрунтам;

- кристалізаційні, які викликані цементацією ґрунту солями; вони міцні, ламкі і незворотні, можуть бути у всіх видів ґрунтів.

12. В грунтах вода може бути:

1. Вільна:

- гравітаційна(пересувається зверху вниз під власною вагою. Це найдоступніша для рослин вода. Однак якщо вона заповнює всі пори, то настає перезволоження грунту. )

- капілярна (вода займає капіляри грунту. За ним вона просувається від більш вологого шару до більш сухому. У міру випаровування води з поверхні грунту такий висхідний струм її може висушити грунту. Капілярнавода цілком доступна рослинам.)

2. Фізично-зв’язна вода(сорбована). Це вода, сорбована поверхнею грунтових часток у вигляді плівки, вона може сорбуватись як із пароподібного, так і рідкого стану.):

- гігроскопічна (Гігроскопічна вода знаходиться в грунті у вигляді молекул в поглиненому стані, утримується поверхнею грунтових частинок, майже недоступна рослинам, пересувається між частинками грунту у формі пари.)

- плівкова(вода покриває частинки грунту у вигляді плівки, що складається з декількох десятків молекул води, і утримується додатковими сорбційними силами. Плівкова вода володіє зниженою розчинювальною здатністю і лише частково доступна рослинам. Вона повільно рухається від частинок з більш товстою плівкою до часток з менш товстою плівкою.)

3. Хімічно-зв’язна вода (Входить до складу твердої фази грунту, не пересувається, не бере участі у фізичних процесах, не випаровується при температурі 100°С, в формуванні водного режиму участі не бере.)

13. Тиск гідродинамічний (фільтраційний) – тиск (напір), здійснюваний внаслідок руху рідини.

У гірських породах гідродинамічний тиск — тиск, який здійснює фільтрувальна вода під впливом напору на скелет гірської породи в напрямку свого руху.Після досягнення напірним градієнтом критичної величиниТ.г.може викликати загальне зміщення гірських порід з їх розпушенням.

При розрахунку стійкості схилів гідродинамічний тиск направлений паралельно лініям руху води.

Визначення величини гідродинамічного тиску виконуємо за формулою:

;

де : - гідравлічний градієнт : ;

- найвищий рівень грунтових вод

в межах розрахункового блоку ;

- найнижчий рівень грунтових вод

в межах розрахункового блоку ;

- ширина розрахункового блоку.

Гідродинамічний тиск може бути причиною плавунів та суфозії.

14. Гідростати́чний тиск – тиск рідини (рухомої або нерухомої) у певній точці водоносної системи.Тобто гідростатичний тиск — загальна величина трьох головних напружень в будь-якій точці гірничого масиву, що перебуває в стані спокою.Високий гідростатичний тиск сприяє обваленню порід покрівлі та підйому підошви виробки, де спостерігаються раптові прориви вод і пливунів.

При розрахунку стійкості схилів гідростатичний тиск, направлений вертикально

Визначення величини гідростатичного тиску виконуємо за формулою:

;

де : - питома вага води ;

- об‘єм частини виділеного блоку нижче

Рівня грунтових вод , що перебуває

Під дією гідростатичного тиску.

;

де: - рівні ґрунтових вод на межах

розрахункового блоку ;

–довжина лінії сковзання в межах

розрахункового блоку ;

- кут між дотичною до лінії сковзання

в межах розрахункового блоку та

горизонталлю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]