Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпаргалки охорона праці.doc
Скачиваний:
302
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
489.47 Кб
Скачать

68. Яким чином формується травматизм як явище?

Травматизм, як явище, формується безпосередньо на робочих місцях, будівельних майданчиках під впливом комплексу несприятливих факторів виробничого середовища, психофізіологічних і соціальних навантажень, великої кількості суб'єктивних факторів, а також сформованого ставлення робітників, інженерно-технічних працівників і керівництва організації до питань охорони праці, яке визначає необхідність системного комплексного підходу при вирішенні питань забезпечення її безпеки.

69. Як йде формування позитивного ставлення до питань охорони праці у трудящих?

Формування позитивного ставлення до питань охорони праці у всіх категорій трудящих є, на думку психологів праці, одним з найважливіших елементів системи забезпечення безпеки праці. Воно визначається такими факторами:

  • наявністю необхідних знань, що визначається рівнем отриманого навчання, регулярним поповненням і відповідним контролем отриманих знань;

  • наявністю чітко визначеної відповідальності за допущені порушення вимог норм і правил охорони праці;

  • ефективним і систематичним контролем реалізації отриманих знань на практиці;

  • наявністю системи стимулювання за досягнуті результати в галузі охорони праці ;

  • рівнем і якістю проведення агітаційно-пропагандистської роботи.

70. В чому полягає суть охорони праці?

Сутність охорони праці полягає у визначенні можливих не­безпечних і шкідливих виробничих факторів, що можуть прояви­тися при проведенні запланованих для виконання робіт; прогнозуванні моментів прояву зазначених факторів; проведенні необхідних профілактичних заходів.

71. Які фактори формують умови праці?

Фактори, що формують умови праці, умовно можна розділити на чотири групи:

  1. санітарно-гігієнічні (освітлення, мікроклімат, шум, вібрація, випромінювання тощо);

  2. психофізіологічні (фізичні і нервово-психічні навантаження, монотонність праці, режими праці і відпочинку, наявність небезпеки травмування тощо);

  3. естетичні (інтер'єр приміщення, якість робочого місця тощо);

  4. соціально-психологічні (згуртованість колективу, відсутність негативних міжгрупових відносин тощо).

72. Що варто розуміти під термінами "система", "елемент системи", "параметри системи"?

Під “системою” розуміють безліч взаємозалежних елементів будь-якої природи, а як елемент системи виступає ряд властивостей того або іншого об'єкта.

Система – це відображення у свідомості спостерігача властивостей об'єктів і їх відносин при вирішенні завдання, що стоїть перед дослідником, або використання цих властивостей і відносин у процесі проектування, експлуатації або управління.

Елемент системи може приймати ряд конкретних значень, тому система – це сукупність взаємозалежних змінних.

Стан системи визначається вектором, кожен компонент якого відповідає певним значенням різних змінних, тобто внутрішньому стану елемента. Такі змінні, значення яких зафіксовані в даний момент, але можуть змінюватися в часі, називаються параметрами системи. При цьому значення одних параметрів можуть бути задані у певній області припустимих значень – це керовані параметри. Інші параметри, що мають вплив на стан системи, але, які змінюються за незалежними від діяльності людини причинами, є некеровані параметри.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]