Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
pidgotovka_i_onovlennya.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
633.34 Кб
Скачать

Пит. 10 Організація процесу проектування нової продукції

Розроблення інноваційного проекту передбачає організацію науково- дослідних робіт для формування ідеї проекту, його концепції. Планування та оформлення проектної документації.

Формування концепції проекту

Концепція проекту повинна визначати варіанти його реалізації, основні цілі та очікувані кінцеві результати, а також оцінювати конкурентоспроможність та перспективність реалізації та можливу ефективність. Розроблення концепції проекту здійснюється поетапно ( рис. ):

  • Формування інноваційної ідеї та визначення місії проекту;

  • Маркетингові дослідження нової продукції;

  • Структуризація проекту створення нової продукції;

  • Аналіз ризику та ступеню невизначеності;

  • Вибір варіанту реалізації проекту.

Проблема створення нової продукції

Формування ідеї і цілей проекту

Маркетингові дослідження ідеї

Варіанти вирішення проблеми

Визначення кількісних цільових параметрів ринку

Структуризація проекту

«Дерево цілей»

«Дерево робіт»

Аналіз ризику та ступені невизначеності

Вибір варіанта реалізації проекту

Варіанта створення нової продукції

Рис. Зміст та етапи розроблення концепції проекту створення нової продукції

Формування ідеї і визначення цілей проекту є результатом колективних зусиль чи індивідуальної творчості; генерування ідей має базуватись на використанні методів експертних оцінок та виявлення думок спеціалістів шляхом анкетування чи проведення інтерв’ю, а також на застосуванні творчих методів ініціації нових ідей ( «мозкова атака№, морфологічний метод, та ін..) Після генерування ідей нової продукції провадять їх попередній відбір та формують місію та цілі проекту.

Паралельно з формуванням ідеї нової продукції ведуться маркетингові дослідження. Щоб виявити вплив проектуна ринкове середовище та уточнити його мету.

Структуризація проекту

На основі визначених параметрів нової продукції формуються заходи для досягнення кінцевої мети проекту. Для цього кінцева мета структуризується, тобто розбивається на окремі складові елементи, що утворюють структуру робіт проекту.

Структура робіт визначає ієрархію проектних завдань ( на основі цілей), під завдань ( на основі відповідних під цілей) і пакетів робіт. Виконання одного чи декількох під завдань сприяє виконанню завдання, а виконання всіх завдань знаменує завершення проекту.

Структуризація проекту здійснюється в такій послідовності. Спочатку загальна кінцева ( генеральна ) мета розбивається на підцілі, які, в свою чергу, конкретизуються, в результаті чого отримується ієрархічна система цілей ( будується « дерево цілей», див. рис.) Кожна окрема мета повинна бути визначена кількісно, в часі і по можливості мати конкретного виконавця.

1

Кінцева мета

1.1

1.2

1.3.

Цілі 1 рівня

1.1.1.

1.1.2.

1.2.1.

1.2.2.

1.3.1.

1.3.2.

Цілі 2 рівня

1111

1112

Цілі 3 рівня

Рис. « Дерево цілей» створення нової продукції

На основі « дерева цілей» на наступному етапі формується « дерево робіт» ( рис.), яке визначає необхідні засоби досягнення поставленої мети.

Проблема

1.0.

2.0.

3.0.

Рис. «Дерево робіт» ( пакетів робіт) створення нової продукції

Отримане таким чином «дерево робіт» , що може утворювати пакети робіт, є одним з альтернативних варіантів реалізації проекту. Тобто в результаті структуризації формується склад завдань, тем і конкретних робіт, виконання яких необхідно для досягнення у визначені терміни цільових значень проекту створення нової продукції по кожному з варіантів його реалізації.

Вибір варіанта реалізації проекту

Вибір одного з альтернативних варіантів інноваційного проекту здійснюється на основі проектного аналізу, який включає

  • Технічний аналіз нової продукції;

  • Маркетинговий аналіз можливостей її реалізації;

  • Організаційний аналіз умов виробництва і реалізації нової продукції;

  • Соціальний аналіз проекту;

  • Екологічний аналіз впливу виробництва і самої продукції на стан зовнішнього середовища;

  • Фінансовий аналіз можливостей задоволення фінансових потреб учасників проекту;

  • Економічний аналіз прийнятності інноваційного проекту для суспільства в цілому.

Як було сказано раніше, критерієм вибору найкращого варіанта проекту нової продукції слугують показники чистого дисконтного доходу, внутрішньої норми прибутковості, терміну окупності та інше.

Планування проекту

Організуючим початком процесу реалізації інноваційного проекту створення нової продукції є планування. Мета планування – інтеграція всіх учасників проекту для виконання комплексу робіт, що забезпечють досягнення кінцевого результату.

План реалізації інноваційного проекту є детальним, розгорнутим у часі, збалансованим за ресурсами і виконавцями взаємопов’язаним переліком науково- технічних, виробничих, організаційних та інших заходів, що спрямовуються на досягнення мети. Таким чином, план містить конкретні вказівки: кому, яку задачу, за допомогою яких ресурсів і коли розв’язувати. Загальний план може являти собою комплекс планів, що розрізняються за цілями, змістом, призначенням.

За цілями розрізняють стратегічний і оперативний плани реалізації проекту нової продукції

За призначенням розробляють план проекту в цілому; плани робіт окремих учасників проекту; плани для кожного виконавця робіт;

За змістом плани поділяються на продуктово- тематичні, календарні, техніко- економічні та бізнес-плани.

Продуктово- тематичний план інноваційного проекту є ув’язаний з ресурсами, виконавцями і термінами виконання завдання комплексу НДіПКР та робіт з їх забезпечення. Він розробляється на основі « дерева цілей» і « дерева робіт» у вигляді комплексної програми ефективної реалізації проекту.

Календарний план створення нової продукції визначає тривалість та обсяги робіт, дати початку і закінчення робіт. Тем завдань проблемно- тематичного плану, резерви часу та обсяги ресурсів, що необхідні для виконання проекту. Як модель календарного плану використовують сітьові графіки.

На основі календарного плану розробляють техніко- економічний ( ресурсний) план забезпечення інноваційного проекту ресурсами і визначення складу та потреб у ресурсах, потенційних постачальників і терміни постачання. В процесі ресурсного планування готуються і проводяться підрядні торги, укладаються угоди на постачання.

Всі затрати мають бути забезпечені фінансами вздовж усього процесу реалізації проекту, для чого складається бюджет проекту.

Бюджет проекту створення нової продукції – це план, що передбачає затрати на досягнення поставленої мети. Він формується на основі кошторисної документації до проекту і календарного плану в такій послідовності:

  • Будується інтегральна крива освоєння грошових засобів за весь період реалізації проекту;

  • Визначаються необхідні затрати на кожний календарний період;

  • Здійснюється розподіл затрат у часі на виконання кожного виду робіт.

Для обґрунтування можливості реалізації проекту в умовах конкуренції розробляють бізнес-план інноваційного проекту. Бізнес- план – це стислий програмний документ, що дає уявлення про цілі та методи реалізації інноваційного проекту, містить орієнтир критеріїв розвитку проекту і слугує важливим інструментом впливу на хід робіт для зовнішніх інвесторів.

ПРОЦЕС формування плану проекту нової продукції

Діяльність щодо підготовки інноваційного плану охоплює всі етапи проектного управління : від розроблення концепції проекту до виконання календарних планів і використання ресурсів.

Спочатку формується продуктово- тематичний план, в якому уточнюються цілі проекту ( дерево цілей); формуються задачі за окремими періодами, здійснюється вибір організаційно- технічних рішень, продуктово- тематичного забезпечення проекту ( дерево робіт і розраховуються основні параметри проекту.

На етапі планування реалізації проекту розробляються календарні та ресурсні плани. Для цього формуються локальні та зведені сітьові моделі комплексу робіт; розробляються детальні та зведені календарні плани; визначається потреба в ресурсах та аналізується можливість реалізації проекту ( рис.)

На етапі контролю за процесом реалізації проекту здійснюється моніторинг виконання робіт безпосередніми виконавцями та вносяться відповідні корективи.

Розроблення проекту створення нової продукції завершується підготовкою проектної документації ( розглядатимемо пізніше).

Контроль за основними параметрами проекту:

Контроль- процес забезпечення досягнення мети проекту. Він досягається за 4 стадії:

  • Моніторинг та визначення досягнутих результатів;

  • Порівняння фактичних результатів із запланованими та виявлення відхилень;

  • Визначення причин відхилень і прогнозування їх наслідків;

  • Прийняття рішень щодо коригуючих дій та їх впровадження.

Як правило, контроль здійснюється

-на початку і наприкінці робіт ( метод 20-100»);

- на момент 50-відсотковості готовності робіт;

- у заздалегідь визначених точках проекту ( метод контролю за віхами).

Крім цього. Провадяться регулярний оперативний контроль та експертна оцінка завершеності проекту.

  1. Контроль термінів реалізації проекту. Контролюють строки створення і освоєння нової продукції, порівнюючи запланований і фактичний хід виконання робіт із використанням календарного плану. У випадку відставання робіт здійснюється аналіз відхилень, визначаються їх причини і пропонуються методи усунення відставань.

  2. Контроль затрат полягає в постійному порівнянні фактичних затрат із бюджетом за заздалегідь визначеними контрольними точками. Якщо в результаті контролю виявляється, що бюджет дотримується і відхилень немає, роботи ведуть за планом. Якщо ні – усунути причину.

  3. Контроль якості. Створюється тотальна система управління я4кістю , яка передбачає втілення контролю в сам процес шляхом самоконтролю і контролю на кожній стадії проектування.

Ефективність контролю залежить від якості його інформаційного забезпечення. Засобами отримання необхідної інформації є звіти про хід виконання робіт проекту та матеріали нарад. Для досягнення максимальної ефективності контролю повідомлення повинні містити кошторисну вартість роботи. Фактичні результати виконання роботи, відхилення фактичних результатів від планових.

  1. Регулювання ходу реалізації проекту полягає в виконанні наступних процедур: підготовка оперативної інформації про хід робіт, оновлення сітьових моделей, актуалізація календарних планів.

  2. Порядок завершення проектів створення нової продукції. Проект вважається закінченим, коли виконано всі роботи або прийнято рішення про призупинення робіт з незавершеного проекту. Завершення проекту здійснюється в два етапи: здавання проекту, закриття контракту. Якщо результатом є приймальний об’єкт, то необхідно провести приймальні випробування. В разі коли в результаті цих випробувань отримана продукція, що відповідає вимогам проекту. Оформляється протокол комісії про прийняття готового об’єкта. Результати випробувань є основою для передачі відповідальності від організацій-виконавців замовнику.

Закриття контракту. Здійснюється за такими основними етапами: перевірка фінансової звітності, паспортизація проекту, виявлення невиконаних зобов’язань, завершення цих невиконаних зобов’язань.

Таким чином, проектний підхід при організації та проведенні робіт зі створення і освоєння нової продукції забезпечує прогресивність і високий науково-технічний рівень розробок, вчасність і ефективність їх упровадження і виробництво.

Пит. 11 Комплексна підготовка виробництва (КПВ) - це сукупність процесів створення та освоєння нових та удосконалення існуючих типів виробів заданої якості при встановлених термінах і обсягах випуску з мінімальними виробничими витратами,

За змістом КПВ включає науково-дослідну, конструкторську, технологічну, організаційну, матеріальну, соціально- психологічну та економічну підготовку.

Науково—дослідна підготовка включає сукупність науково-дослідних робіт прикладного характеру, що засновані на фундаментальних дослідженнях і направлених на впровадження у виробництво досягнень НТП.

Конструкторська підготовка - це сукупність робіт по створенню ( проектуванню) нових чи вдосконаленню діючих конструкцій виробів.

Технологічна підготовка нправлена на забезпечення технологічної готовності підприємств до випуску виробів;

Організаційно-планова підготовка - сукупність взаємоповязаних процесів організації, планування , контролю, що забезпечують готовність п-ва до випуску виробів.

Соціально- психологічна повинна забезпечувати створення соціально- психологічних умов до переходу на виробництво нових виробів.

Економічна підготовка - забезпечення необхідних ТЕП.

Особливе місце в КПВ займає науково-дослідна, конструкторська та технологічні підготовки виробництва, що визначають його науково-технічний рівень. Часто ці частини КПВ називають технічною підготовкою виробництва.

З технічною підготовкою виробництві тісно пов’язані інші частини КПВ, які безпосередньо передують виробничому процесу.

Основні завдання КПВ:

  1. Забезпечення безперервності науково- технічного розвитку підприємства шляхом створення і впровадження більш сучасних виробів і технологічних процесів;

  2. Забезпечення підприємства проектно-конструкторською, технологічною документацією і нормативно- довідковими матеріалами;

  3. Розробку і впровадження заходів з підвищення якості продукції, скороченню тривалості виробничого циклу;

  4. Створення умов для ритмічного процесу виробництва при найбільш ефективному використанні виробничих потужностей;

  5. Впровадження передового досвіду в області технології, організації і управління підприємством.

Розрізняють позазаводську і заводську підготовку виробництва.

Позазаводська підготовка включає дослідження і розробку уніфікованих виробів і конструкцій, типових технологічних прооцесів, ліній І комплексів, технічних нормативів.Ці роботи виконують науково - дослідні і проектні організації, що готують відповідну технічну документацію.

Внутрішньозаводська підготовка здійснюється виробничо- технічним, технологічним і конструкторськими відділами під керівництвом головгного інженера.

Процес КПП можна представити у вигляді трьох взаємоповязаних етапів:

1. перспективна підготовка - включає розробку принципових питань розвитку підприємства: його спеціалізації, випуску нової продукції, запровадження нових технологічних процесів тощо;

2. поточна підготовка - питання модернізації та вдосконалення технологічних процесів та продукції, освоєння нових потужностей, нормування і організації виробництва.

3. Оперативна підготовка — направлений на забезпечення виробництва продукції у відповідності з графіками в короткий період.

Вдосконалення КПП базується на комплексі державних стандартів: Системі розробки і постановки продукції на вир-ви ( СРПВ), єдиній системі констр. Документації ( ЄСКД), єдиній системі технологічної підготовки вир-ва ( ЄСТПВ), стандартах і ДСТУ., а також САПР.

Пит. 12 Науково-дослідна підготовка

Для забезпечення конкурентоспроможності нової продукції чи технології розробникам необхідно базуватись на останніх досягненнях науки і техніки. Тому будь-яку інновацію слід розпочинати з проведення наукових досліджень чи ґрунтуватись на останніх наукових результатах із відповідної проблеми.

Наукове дослідження – це цілеспрямований процес пізнання, який здійснюється з метою відкриття закономірностей зміни пізнаваємих об’єктів в залежності від певних умов, місця і часу їх функціонування для подальшого використання цих закономірностей в практичній діяльності. Таким чином, наукове дослідження носить конкретно- історичний характер.

Наукові дослідження поділяють на фундаментальні, пошукові та прикладні.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]