Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
145.41 Кб
Скачать

85. Відмінні риси різновидів декорування: Основні принципи оцінки якості скляних побутових товарів.

Декорування виробів - завершальна стадія виробництва фарфорових та фаянсових виробів, що полягає в нанесенні на білизні (незабарвлений напівфабрикат) спеціальних разделок двома методами: ручним і напівмеханізованим.

Усик, відводків, стрічка являють собою безперервні кругові смужки (вусик шириною 1 мм, отводка - від 1 до 3 мм, стрічка - від 4 до 10 мм).

Трафарет наносять аерографом за допомогою пластин з тонкої жерсті або фольги, що мають вирізи, контури яких відповідають наносимому малюнку. Він може бути одноколірним і багатобарвним.

Криті розрізняють таких видів: суцільне - всі виріб покрито рівномірним шаром фарби; полукритье - виріб покрито фарбою шириною від 20 мм і вище; спадний - фарбу накладають з ослабленням тону до низу вироби; криті з прочищенням - по суцільному Критий зроблена прочищення малюнка; криті з прочищенням і розфарбуванням фарбами і золотом.

Друк наносять на виріб з друкованого відбитка на папері, при цьому отримують графічний одноколірний малюнок, що звичайно розфарбовують однієї або більше фарбами.

Штамп являє собою найбільш простий спосіб декорування. Малюнок наносять гумовим штампом. Найчастіше штампи наносять золотом.

Декалькоманії (деколь) займає основне місце в декоруванні виробів. Переносячи малюнок на виріб за допомогою перекладної картинки, виконаної літографічні способом, в даний час застосовують зсувну деколь. На підкладкову папір кріплять ацетілцеллюлозние плівку, на якій надруковано малюнок. При змочуванні плівка з малюнком відділяється від паперу і залишається на виробі. У процесі муфельній випалу плівка згорає, а фарба сплавляється з поверхнею виробу.

Шовкографія є перспективним способом прикраси керамічних виробів. Друкування малюнка проводять через шовкову сітку, на яку накладають трафарет. Декоруємі виріб підводять під шовкову сітку. Гумовий ролик з фарбою, проходячи через сітку, продавлює її в вирізи трафарету і таким чином малюнок переводять на виріб.

Живописні роботи виконують пензликом або пером ручним способом. В залежності від складності живопис буває простий і високохудожньої.

Фотокераміка відтворює на виробі портрети знаменитих людей, види міст, особливо ефектна вона в кольоровому виконанні.Відповідно до діючих нормативних документів оцінюється якість скляних побутових товарів. При перевірці якості виробів важливо дотримуватись принципів сортування, тобто враховувати фактори, які зумовлюють можливість зарахування виробів до того чи іншого сорту чи ступеня придатності. Такими факторами є вид скла, спосіб виробки, вид дефекту, розмір і місцезнаходження дефекту на виробі, розмір виробу, кількість однойменних дефектів на виробі, загальна кількість допустимих дефектів на виробі.

Приймання скляних побутових товарів проводиться партіями. Партією вважається певна кількість виробів одного найменування, вироблена із скла одного виду і оформлена одним документом про якість, в якому містяться найменування виробу, кількість, відповідність виробів НТД та результати випробувань.

При оцінюванні якості скляних побутових товарів особлива увага звертається на відповідність виробів установленим нормам до зовнішнього вигляду, розмірів, якості, відпалу та термостійкості. Для цього методом випадкового відбору з різних місць від партії виробів відбирають певну кількість виробів. Відібрані таким чином вироби перевіряють за такими показниками: дефекти зовнішнього вигляду, розмір, маса, місткість, стійкість, якість відпалу, термостійкість. Для перевірки наявності дефектів від партії відбирають 1%, але не менше 10 шт., а кришталевих виробів -- така ж кількість кожного сорту. Для визначення відповідності виробів основним розмірам, масі, місткості, стійкості, якості відпалу та іншим показникам відбирають 0,5%, але не менше 10 шт. (для кришталевих виробів - від кожного сорту). Дефекти зовнішнього вигляду виробів визначаються зовнішнім оглядом неозброєним оком в умовах нормального освітлення на відстані 500-600 мм від ока спостерігача.

Місткість виробів перевіряють за допомогою мірного посуду або за масою води (в грамах), вміщеній в посуд до краю, при температурі 20°С. Лінійні розміри виробів перевіряють універсальним інструментом (лінійка, штангенциркуль, кронциркуль) з похибкою вимірювання не більше 1 мм. Стійкість посуду визначають так: наповнені водою вироби встановлюють на площині з кутом нахилу до горизонталі 10°. Якість відпалу скляних виробів встановлюють за допомогою поляриметра -- полярископа ПКС -- 250. В добре відпалених виробах поле зору в цьому приладі повинно бути рівномірно забарвленим у фіолетовий колір або мати червонувато-оранжеві відтінки з синім або фіолетовим кольорами.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]