Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
137
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
133.12 Кб
Скачать

2.2. Система зв’язку

Система зв'язку – це організаційно-технічне об'єднання сил і засобів зв'язку, що використовуються для обміну інформаці­єю в системі органів управління і сил МО України, яка будується за принципом широкого використання державних і відомчих мереж зв'язку.

Система зв’язку– це основний засіб і матеріальна основа управління військами, яка призначена для забезпечення обміну інформацією між пунктами управління даної системи та іншими взаємодіючими системоутворюючими елементами системи.

Сучасна система зв’язку грунтується на комплексному використанні радіо, радіорелейних, тропосферних, космічних, дротових, рухомих, сигнальних і інших засобів.

Для забезпечення функціонування системи зв’язку використовується апаратура негайної передачі, стиснення та підвищення достовірності передачі, автоматичного пошуку та з’єднання кореспондентів (функціонування каналів зв’язку) з ПЕОМ, а також з застосуванням автоматизованих кінцевих приймально–передавальних пристроїв.

Зв'язок організовується згідно з рішенням відповідного командира (начальника) та вказівками старшого начальника.

Відповідальність за організацію зв'язку несе старший командир по відношення до підлеглого, а за її підготовку і безперервну роботу – безпосередні командири визначених ланок управління.

В підрозділах, система зв’язку відносно проста. Вона об’єднує одну або декілька радіомереж незначну кількість радіостанцій, які знаходяться в розпорядженні командирів підрозділів, а залежно від бойової обстановки використовуються також дротові та сигнальні засоби зв’язку.

Відповідальність за організацію та стан зв’язку в батальйоні несе начальник штабу. Безпосередньо організує зв’язок та відповідає за стабільність її роботи начальник зв’язку батальйону, а в підрозділах відповідні командири.

Вузли зв’язку повинні бути високомобільними, здатними швидко розгортатися, згортатися та переміщуватися, забезпечувати зв’язок не тільки на місці але і в русі.

Радіозасоби, які використовуються в СВ ЗС України оборони, поділяються на рухомі і стаціонарні.

До рухомих радіозасобів належать переносні радіостанції (Р-822, Р-105М, Р-108М, Р-1-9М, Р-107, Карат, Кактус, сучасні мобільні вітчизняні та імпортні) та радіостанції, які встановлюються на автомобілях, інженерних і спеціальних машинах, літаках і вертольотах, а також ті, які пристосовані для швидкого розгортання і транспортування будь-яким видом транспорту (Р-110М, Р-102М2, Р-118МЗ, Р-140, Р-104АМ, Р-105, Р-108, Р-109з БУМ, Р-111, Р-113, Р-123, Р-401М, Р-405, Граніт-АС).

Стаціонарні радіозасоби встановлюються для постійної роботи на спорудах і нерухомих об'єктах (ВЯЗ-М2, Р-641Д, Р-642БД, Р-644БД, Р-654Б, Р-831, Р-822, РСО-30, РСО-5, Граніт-ЦС і нового покоління).

Основні типи радіоприймачів: Р-311, Р-326, Р-250М, Р-310М, Р-254-2М, Р-155П та нового покоління.

Радіорелейні засоби поділяються на рухомі і стаціонарні. Вони дозволяють забезпечити високоякісний дуплексний багато­канальний телефонний і телеграфний зв'язок, який мало залежить від часу року, доби й атмосферних опадів (Р-105, Р-109, Р-145, Р-149 та їх модифікації).

Автоматизована система управління військамивключає комплекс спеціальних засобів і систем, а також центрів по збору, обробці та передачі інформації на робочі місця посадових осіб різних пунктів управління та призначена для підвищення ефективності управління військами в цілях більш повного використання їх бойових можливостей.

В кожній ланці управління для кожної автоматизованої системи залежно від її функціонального призначення визначається коло вирішуємих завдань.

Успішне вирішення командирами штабів покладених на них завдань немислимо без заздалегідь підготовленої та надійно працюючої системи управління, без добре налагодженої та чітко організованої роботи в ній органів управління.

Для створення таких умов командири та штаби розробляють та практично впроваджують в життя цілий ряд заходів, спеціально направлених на забезпечення своєчасного та якісного вирішення основних завдань управління.

Під організацією управління військами розуміється комплекс заходів, що проводяться командирами та штабом, начальниками родів військ і служб, які направлені на створення усталеності системи управління та забезпечення безперервної її роботи в інтересах досягнення ефективності застосування військ при підготовці та в ході бойових дій.

Закінчуючи розгляд другого питання необхідно відмітити, що для ефективного управління військами необхідно створювати усталену систему управління. військами необхідно створювати усталену систему управління.

Соседние файлы в папке Tema 08 Управління ЗЧП ++