Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
420
Добавлен:
05.02.2016
Размер:
181.25 Кб
Скачать

Планування і практичне здійснення мобілізаційних заходів при оголошення мобілізації і приведення підрозділів (частин) у відповідні ступені бойової готовності

Відмобілізування частин всіх видів ЗС планується в пунктах дислокації, поза пунктами дислокації, у запланованих і незапланованих районах.

При цьому райони відмобілізування вибираються поза зонами можливого затоплення при руйнуванні гідротехнічних споруд, осередків пожеж, руйнувань, радіоактивного, хімічного та іншого зараження місцевості. З цією метою кожній частини визначається три райони відмобілізування (зосередження), віддалені на 10-15 км від пункту постійної дислокації. В окремих випадках, частини, що мають стаціонарне обладнання можуть відмобілізовувати у своїх пунктах постійної дислокації. Райони відмобілізування встановлюються для частин вищим штабом і доводяться директивою як вихідні дані для розробки мобілізаційного плану.

Райони відмобілізування (зосередження) поділяються на запасні (№ 1,2) і секретний (№ 3).

Вибір районів здійснюється з урахуванням захисних та маскуючих властивостей місцевості і можливості укриття особового складу, техніки та матеріально-технічних засобів.

Райони повинні забезпечувати: розосереджене розміщення частин та підрозділів і приховане проведення робіт з відмобілізування, елементарні умови для життя військ, маневр і вихід частин і підрозділів на маршрути руху згідно тактичного (оперативно-тактичного) призначення.

Висування частин з пунктів постійної дислокації здійснюється в запасний район відмобілізування.

Основний (секретний) район використовується тільки за вказівкою вищого штабу або при неможливості використовувати запасні райони.

У мирний час запасні райони використовуються для проведення навчальних зборів приписного складу, перевірочних мобілізаційних навчань, тренувань та інших навчальних заходів. Ці райони обладнуються в інженерному відношенні, що забезпечує надійний захист підрозділів, управління та прийому ресурсів.

Секретні райони в мирний час не обладнуються і доводяться лише до командира частини та начальника штабу. До комплектуючих військкоматів райони відмобілізування не доводяться. Військовозобов'язаних і техніку військкомати відправляють на пункти зустрічі поповнення, які розгортаються частинами поза районів відмобілізування і повідомляються комплектуючим військкоматам.

Пункти зустрічі поповнення повинні по можливості перехоплювати всі основні маршрути руху і забезпечувати напрямки їх в основні і запасні райони. Зміна місць розташування пунктів зустрічі може проводитися командиром частини тільки за погодженням з відповідними комплектуючими військкоматами.

Для виконання першочергових заходів щодо виходу в район відмобілізування і прийому військовозобов’язаних мобресурсу для частин, що заново формуються та тих, що знаходяться у скороченій чисельності створюється організаційне ядро.

Чисельність оргядра і перелік частин, для яких воно створюється, визначається штабом з’єднання, виходячи з умов відмобілізування військ.

Контретний склад оргядра визначається командиром частини.

Надходження мобресурсів щодо комплектування військ має забезпечуватися:

- До складу оргядра - протягом 6-8 годин;

- в частині постійної готовності - 8-12 годин;

- в частині основних сил оборони (скороченого складу) - 10-14 годин;

- в інших структурних підрозділах - не пізніше доби з моменту отримання сигналу чи розпорядження.

Чисельність оргядра, що виділяється з'єднанням та частинам скороченого складу може бути:

Частина, підрозділ

Особовий склад

Техніка

1

частина

50-100

20-30

2

окремий батальйон

20-30

5

3

військово-навчальні заклади

20-25

4-5

4

окремі роти

5-8

2-3

З метою забезпечення реальності всіх процесів відмобілізування військ, призову і поставки мобресурсів періодично проводиться уточнення мобілізаційних планів. Загальне уточнення мобпланів частин і військкоматів проводиться один раз на квартал.

При уточненні мобплану вживаються заходи, що забезпечують постійну готовність військ до розгортання, а військкоматів до призову та постачання мобресурсів. У з'єднаннях і частинах скороченого складу, установах усіх видів Збройних Сил розробляються єдині плани відмобілізування і приведення їх у бойову готовність.

З оголошенням мобілізації частина, минуючи всі проміжні ступені, переходить в бойову готовність ПОВНА. Заходи бойових готовностей ПІДВИЩЕНА та ВОЄННА ЗАГРОЗА виконуються послідовно, в повному обсязі до приведення частини у бойову готовність ПОВНА.

Соседние файлы в папке Tema 19 НЗ Дії при підйомі по тривозі++